Blues Wire, Ζωρζ Πιλαλί & Soufra Band, Vavoura Band και Simos Kokavesis live @ Κύτταρο

Blues Wire, Ζωρζ Πιλαλί & Soufra Band, Vavoura Band, Simos Kokavesis. Ονόματα βαριά, που το καθένα προκαλεί τον άκρατο σεβασμό και θαυμασμό στο άκουσμα του, που το καθένα γεμίζει μουσικές σκηνές γιατί αποτελεί ένα ιδιαίτερο, διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της σύγχρονης blues-rock ιστορίας στη χώρα μας (και όχι μόνο). Ο συνδυασμός τους όμως; Δύσκολο να το χωρέσει ο νους και η φαντασία μας, γι' αυτό και έπρεπε να το ζήσουμε σε αυτή τη σπάνια, ιστορική συνάντηση στο Κύτταρο την 7η Απριλίου 2017!

Η ανακοίνωση έλεγε "Πόρτες: 22:00" και ευτυχώς που ήμασταν συνεπείς γιατί εκείνη την ώρα ο Σίμος Κοκαβέσης έπαιζε τις πρώτες του νότες επί σκηνής. Όποιος έχει τη χαρά και την τιμή να τον έχει ακούσει σε κάποια ζωντανή εμφάνιση του, θα έχει κατανοήσει το μέγεθος του ταλέντου, τον επαγγελματισμό και τη μαεστρία αυτού του χαρισματικού καλλιτέχνη, που "μιλάει" με την κιθάρα του με τρόπο που, όπως και να το κάνουμε, λίγοι άνθρωποι μπορούν. Όσοι ήμασταν παρόντες σε αυτό τον υπέροχο blues rock "διάλογο" το βράδυ της Παρασκευής, απολαύσαμε κομμάτια από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Wild World", δείγμα από το επερχόμενο "Rock 'n' Roll Survivor" αλλά και διασκευές όπως το Moonchild του Rory Gallagher, με το οποίο μάλιστα έκλεισε την -κατά γενική ομολογία- σύντομη εμφάνιση του στη σκηνή του ιστορικού Κυττάρου.

 

simos kokavesis & co live @ kyttaro

 

Λίγες ώρες μετά θα τον ξαναβλέπαμε να τζαμάρει παρέα με τους Blues Wire, ενώ και ο ντράμερ της "εταιρίας" του Σίμου, Κυριάκος Δαρίβας, θα συνόδευε και τον Ζωρζ Πιλαλί στην -επίσης απίστευτη- εμφάνιση του. Την "εταιρία" συμπλήρωσε όμορφα και ο Μανώλης Δελώτης στο μπάσο, ενώ αν -αδικαιολόγητα- χάσατε αυτή την εμφάνιση, μπορείτε να βρείτε το Σίμο και την "εταιρία" του να τζαμάρουν κάθε βδομάδα στα βόρεια προάστια... Ίσως να μην είναι το ίδιο με το βράδυ της Παρασκευής, βέβαια, αλλά σίγουρα θα είναι μια ξεχωριστή blues εμπειρία!

Σκυτάλη στον Τζώνυ Βαβούρα και τη μπάντα του... με μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Πέμπτη του 1972, όταν ο ίδιος απολάμβανε τους Sokrates διά ζώσης, οραματιζόμενος το μέλλον του πάνω στο μουσικό σανίδι, για να φτάσει 5 χρόνια αργότερα να ανοίξει μαζί με το σχήμα του το live των Sokrates στον ίδιο χώρο, το Κύτταρο. 40 χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2017, θα δήλωναν για άλλη μια φορά το "παρών" στην ίδια σκηνή, έχοντας πλέον στο ενεργητικό τους μπόλικη δισκογραφία, άπειρες εμφανίσεις και προπαντός τον ίδιο αστείρευτο rock δυναμισμό. Ο Johnny Vavouras, μαζί με τον "τεράστιο" Γιάννη Δρόλαπα, γνωστό και μη εξαιρετέο κιθαρίστα τόσο για τη Vavoura Band όσο και για τις Μουσικές Ταξιαρχίες, αλλά και τον "δάσκαλο" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) των ντραμς Θωμά Ανδρέου, μας παρέσυραν σε ένα μουσικό ταξίδι από τις απαρχές του σχήματος και τα κομμάτια του πρώτου single που κυκλοφόρησαν σε βινύλιο, μέχρι νεότερες συνθέσεις (σημειωτέον πως θα επανακυκλοφορήσουν βινύλια με παλαιότερες και πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις), αλλά και διασκευές όπως τα θρυλικά κομμάτια Purple Haze και Let me stand next to your fire, με τα οποία και έκλεισαν τη χορταστικότατη εμφάνισή τους.

 

vavoura band live @ kyttaro

 

Όσο για τον Ζωρζ Πιλαλί που ακολούθησε, τα έχουμε πει ξανά για το πόσο μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί για την ελληνική μπλουζ σκηνή, ενώ εννοείται πως δεν ξεχνάμε κι εκείνον τον καφέ κάπου στα Εξάρχεια πριν δύο χρόνια, όπου είχαμε τη χαρά και την τιμή να τα πούμε και από κοντά σε μια εξαιρετική, εφ' όλης της ύλης συνέντευξη. Και η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξε όταν ξεκίνησε να προβάλλεται το βραβευμένο animation για το Red House του Jimmy Hendrix στο video wall, μιας και περιμέναμε να βγει τελευταίος, αλλά φυσικά λίγη σημασία δώσαμε, αφού σύντομα θα αφηνόμασταν στο χειμαρρώδες πλην απολαυστικότατο show του.

Τί να πρωτοξεχωρίσεις από την εμφάνιση του δεξιοτέχνη της γλώσσας και της μουσικής Zorz;! Το "νεοέλλην", το "χωροφύλαξ", το "ζουζουκοκο" ή τις εμβόλιμες ιστορίες και απαγγελίες του;! Το σίγουρο είναι ότι δικαίως αποτέλεσε κομμάτι αυτής της ιστορικής "συνάντησης κορυφής", επιτρέποντας σε όλους μας να πάρουμε ένα κομμάτι - όποιο ήθελε και όποιο "άντεχε" ο καθένας μας - από την πολυεπίπεδη δουλειά του... Μια γενναία δόση blues μουσικών παράλληλα με ένα συνονθύλευμα ιστορικών αναφορών, κοινωνικοπολιτικών μηνυμάτων, σάτιρας και χιούμορ! Μαζί του ήταν οι Μιχάλης Σουλάκης στο κοντραμπάσο, Δημήτρης Δημητριάδης στα πλήκτρα, Μπάμπης Παρίτσης στο βιολί και, όπως προαναφέρθηκε, ο Κυριάκος Δαρίβας στα τύμπανα.

 

zorz pilali live @ kyttaro

 

Last but not least, ως επιστέγασμα μιας ήδη υπέροχης βραδιάς, οι μυθικοί Blues Wire! Άρτι αφιχθείς εκ Θεσσαλονίκης με τραίνο, οι απίστευτοι αυτοί μπλουζίστες δεν έκαναν καν soundcheck πριν ανοίξει τις πόρτες του το Κύτταρο! Και τί να το κάνεις το soundcheck, άλλωστε, όταν όχι μόνο γνωρίζεις το χώρο που σε φιλοξενεί αλλά και τις δυνατότητες σου;! Εξ' άλλου τους Blues Wire τους έχουμε απολαύσει επανειλημμένα στη σκηνή του Κυττάρου, όπως στη σύμπραξη με τους έτερους γερόλυκους της blues σκηνής Γιάννη Σπάθα και Άκη Τουρκογιώργη πριν 1,5 χρόνο, ή στην αέναη γιορτή για τον Rory Gallagher πριν λίγους μήνες. Ωστόσο, τελικά οι Blues Wire μόνο όταν βγαίνουν τελευταίοι μπορούν να ξεδιπλώσουν όλο το ταλέντο και τη μαεστρία τους, τζαμάροντας χωρίς σταματημό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι έγινε και το βράδυ της Παρασκευής. Ήλθαν, σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους και απήλθαν, αφήνοντας ένα όρθιο, ακόμη γεμάτο Κύτταρο να παραλληρεί.

Στη σαρωτική αυτή εμφάνιση ακούσαμε κομμάτια δικά τους, όπως το αγαπημένο Stella (εμπνευσμένο όχι από γυναίκα αλλά από την ομώνυμη κιθάρα των αρχών του 20ου αιώνα), αλλά και απίστευτες διασκευές όπως στο Turn the Page του Bob Seger και το Locomotive Breath από Jethro Tull. Από τη μεγάλη παρέα του live δεν έλειψαν και εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως ο Ορέστης Τσικούρης των The Jumpin' Bones καθώς και ο Γιάννης Παχίδης που με μια δαιμονισμένη φυσαρμόνικα ανά χείρας συνόδευσαν άρτια μερικά από τα κομμάτια που απολαύσαμε. Φυσικά, ούτε ο Σίμος Κοκαβέσης είχε πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα στο live, αφού ξανανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους Blues Wire για να προσθέσει και το δικό του "κατιτίς" σε κομμάτια όπως Sweet Home Chicago, Got my mojo working, Johnny be good κ.α.

 

blues wire live @ kyttaro

 

Τελικά, ο Ηλίας Ζάικος (κιθάρα & φωνή), ο Σωτήρης Ζήσης (μπάσο) και η Νίκη Γουζουρλίδου (τύμπανα) δε χαρακτηρίζονται καθόλου άδικα ως μια από τις κορυφαίες blues μπάντες στην Ευρώπη. Η μεγάλη ιστορία τους, οι επαφές και επιρροές με ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους (όπως ο Louisiana Red), οι διακρίσεις στην πορεία τους αλλά πάνω απ' όλα η ψυχή και το μεράκι που βάζουν στη μουσική τους είναι κάτι που μεταδίδεται αβίαστα σε κάθε συναυλία τους.

Δύσκολα μπορείς να περιγράψεις το συναίσθημα πληρότητας μετά από ένα τέτοιο live... Τη χαρά του να γίνεσαι μάρτυρας μιας τέτοιας σύμπραξης σε μια ιστορική σκηνή, την ευκαιρία να γίνεσαι κοινωνός του... μεγάλου blues rock festival της σκηνής μας! Ακόμα κι αν λέγαμε πως ήταν μια από τις καλύτερες συναυλίες που έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό, πιθανόν να ήταν λίγο για να αποτυπώσει το κλίμα της βραδιάς.

 

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σαρλά

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.