puta volcano


...κάθε μπάντα που κάνει τώρα tour στην Ευρώπη πατάει στους ώμους άλλων που άνοιξαν το δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα αρχικά (GR) δίπλα στο όνομα μιας μπάντας στην αφίσα προσδίδουν κάποιο κύρος, αφού η Ελληνική rock σκηνή έχει κερδίσει το σεβασμό τους.


λένε στον Γιάννη Φύτρο οι Puta Volcano.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του εκπληκτικού άλμπουμ "Harmony of Spheres" και μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τους ευρωπαϊκού tour σε Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία και Βουλγαρία, οι Puta Volcano μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το ταξίδι τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τα συναισθήματα που γέμισαν και "συμβουλές" σε σχήματα που σκέφτονται να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο "κύκλος" του tour ολοκληρώθηκε όμορφα πλην δυνατά με ένα sold out live στην πόλη τους, στο Temple της Αθήνας, την Παρασκευή 25 Μαϊου, παρέα με τους Black Hat Bones.

 

Κατ' αρχάς συγχαρητήρια για το πρώτο σας ευρωπαϊκό tour καθώς και για τη συνολική πορεία σας στο μουσικό σανίδι που, από το opening act στους Spirit Caravan το 2014 και το Rockwave Festival του 2015 μαζί με Black Angels και Black Keys, είναι εκθετικά ανοδική.
Η πρώτη ερώτηση είναι η προφανής... πώς τα περάσατε;!

Η χαρά μας είναι επίσης εκθετικά ανοδική. Το tour σαν εμπειρία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Περάσαμε απίστευτα και δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να ξαναβγούμε. Νιώθουμε σαν να αποκτήσαμε εμπειρία ετών συμπυκνωμένη σε δύο εβδομάδες. Είναι κάτι που προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε κάθε μπάντα.

Πώς προέκυψε αυτό το tour; Ήταν ένα αποτέλεσμα πολλών ευχάριστων συγκυριών ή κάτι που κυνηγήσατε έντονα για να συμβεί (ή και τα δύο);

Το πέμπτο και απίστευτα σημαντικό μέλος της μπάντας είναι ο Μιχάλης Καλούδης, μάνατζερ και μέλος της οικογένειας μας. Αυτός ο άνθρωπος τρέχει περισσότερο απ’ όλους για να καταφέρουμε πράγματα που χωρίς αυτόν δεν θα κάναμε ποτέ. Όταν λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος συναντάει τον Στεφ Δήμου από την Ouga Booga and The Mighty Oug προκύπτει αναπόφευκτα ένα τουρ. Αν μιλήσουμε για συγκυρία θα είναι προσβολή για τις ώρες που έχουν ρίξει και οι δύο στην δουλειά τους. Tο κυνήγησαν έντονα και οι δύο και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

 

Puta Volcano live



Το άλμπουμ σας έγινε ευρέως γνωστό και αγαπητό στο διαδίκτυο μέσω του (ιδιαίτερα δημοφιλούς στο μουσικό είδος) καναλιού του "Stoned Meadow Of Doom" στο Youtube, παίρνοντας πάνω από 145.000 views μέσα σε ένα έτος από την κυκλοφορία του. Πόσο θεωρείτε ότι βοήθησε αυτή η κίνηση στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού tour σας;

Σίγουρα βοήθησε στο να φτάσει σε πολλά αυτιά εκτός Ελλάδας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα από αυτά μας είδαν και live στο tour αλλά πλέον αυτό το κανάλι έχει τη δύναμη να αναδείξει νεες μπάντες, κάτι που δείχνει πόσο έχει αλλάξει η μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια.

Πόσο εύκολο είναι για τα μέλη ενός γκρουπ που "δεν ζουν από τη μουσική", να αφήσουν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους έστω για 10 μέρες, φεύγοντας για ένα tour στο εξωτερικό; Είχατε όλοι την απαραίτητη στήριξη από το εργασιακό ή και γενικότερα από το κοινωνικό περιβάλλον σας;

Μπορεί όλοι μας να δουλεύουμε αλλά πρώτη προτεραιότητα παραμένει η μουσική μας η οποία, κι ας μην πληρώνει, είναι πολύ απαιτητική δουλειά. Ευτυχώς όλοι έχουμε δουλειές που μας επιτρέπουν είτε να λείψουμε ή να δουλεύουμε εξ’ αποστάσεως, κάτι που δεν είναι τυχαίο, αλλά το προσπαθούμε χρόνια, ακριβώς γιατί ξέραμε ότι θα πρέπει να μπορούμε να φεύγουμε.

 



Το πρώτο σας tour συμπεριλάμβανε 7 συνολικά συναυλιακές στάσεις σε Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία και Βουλγαρία. Θα θέλαμε ένα σχόλιο για κάθε μία από τις χώρες που επισκεφθήκατε...

Δεν μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερη άποψη για την κάθε χώρα γιατί δεν κάναμε κάτι παραπάνω από soundcheck -> φαγητό -> live -> ύπνο. Ευτυχώς προλάβαμε να ξεκλέψουμε ένα περίπατο στην κάθε πόλη το οποίο στο τέλος δημιούργησε στα μυαλά μας ένα υβρίδιο από όλες τις χώρες που πήγαμε και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τίποτα.

Τί αποκομίσατε από το κοινό κάθε χώρας; Θα μπορούσατε να μας πείτε ένα κοινό σημείο και μια διαφορά με το ελληνικό κοινό;

Μπορούμε με μια σχετική ασφάλεια να πούμε ότι κάθε μπάντα που κάνει τώρα tour στην Ευρώπη πατάει στους ώμους άλλων που άνοιξαν το δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα αρχικά (GR) δίπλα στο όνομα μιας μπάντας στην αφίσα προσδίδουν κάποιο κύρος, αφού η Ελληνική rock σκηνή έχει κερδίσει το σεβασμό τους. Ακούσαμε τον κόσμο να φωνάζει “Greece, Greece” για να βγούμε για encore. Αυτή είναι ίσως η βασική διαφορά του έξω κοινού με το Ελληνικό, ότι εδώ τους είμαστε γνώριμοι ενώ έξω κάθε φορά είναι πρώτη φορά. Κατά τα άλλα, ο κόσμος που στηρίζει την ανεξάρτητη μουσική είναι παντού ο ίδιος εντός και εκτός συνόρων.

Ποιό είναι το πιο δύσκολο ή περίεργο πράγμα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε κατά την οργάνωση ή και κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας;

Ευτυχώς δεν υπήρξε κάτι που δεν περιμέναμε. Μας ήταν πολύ εύκολο να αγνοήσουμε το αναμενόμενο ξεβόλεμα, γιατί θυμόμασταν διαρκώς ότι ζούσαμε κάτι που ονειρευόμασταν από παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά σίγουρα ανταμείβει και με το παραπάνω το feedback από τον κόσμο.

 

puta volcano live

 

Υπήρχαν "εκπλήξεις" -είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες- σε αυτό το ταξίδι;

Κάθε μέρα υπήρχε η ίδια ευχάριστη έκπληξη. Πιστεύαμε ότι θα παίξουμε μόνοι μας σε ένα άδειο venue και από το πουθενά ερχόταν κόσμος ο οποίος ήξερε και τα τραγούδια μας. Στη Σόφια 3 παιδιά οδήγησαν 4 ώρες για να έρθουν να μας ακούσουν. Μας φάνηκε επίσης πολύ ξένο το ότι ξαφνικά βρεθήκαμε να βγαίνουμε φωτογραφίες με τον κόσμο και να υπογράφουμε βινύλια, cd και εισιτήρια.

Τί συμβουλές θα δίνατε σε κάποιο σχήμα που θέλει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια περιοδεία στο εξωτερικό; Από πού να αρχίσει; Τί να προσέξει;

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε σαν αυθεντίες έχοντας κάνει μόνο ένα tour, αλλά σίγουρα το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας tour manager. Αυτός είναι υπεύθυνος να σκελετώσει το tour και να λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής ανάμεσα στη μπάντα και τους διοργανωτές. Πέρα από αυτό, το μόνο που θέλει προσοχή είναι να τηρηθούν οι ισορροπίες και να σέβεται ο καθένας τον προσωπικό χώρο του άλλου γιατί οι ώρες στο βαν είναι πολλές και κουραστικές.

Τέλος, ποιά είναι τα επόμενα βήματα των Puta Volcano, μετά από αυτό το ευρωπαϊκό "βάπτισμα"; Νέα δισκογραφική δουλειά; Κάποια νέα εγχώρια ή διεθνή περιοδεία;

Σίγουρα και τα δύο κινούνται παράλληλα. Σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε για κάτι νέο, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς κόσμος που δεν μας έχει δει live και είναι για εμάς μεγάλη προτεραιότητα να παίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε η μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία σας να είναι απλά η αρχή για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες!

Puta Volcano european tour poster

 

Για όσους έχασαν τη sold out εμφάνιση των Puta Volcano στο Temple Athens, το σχήμα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από καλοκαιρινές εμφανίσεις σε μεγάλα Festival ανά την Ελλάδα, αρχής γενομένης με το Made of Stone Fest 2018 στη Θεσσαλονίκη στις 8 Ιουνίου. Οι Puta Volcano εμφανίζονται επίσης το Σάββατο 30 Ιουνίου στο Under the Sun Rock Festival στο Σχίνο Κορίνθου μαζί με τους 1000mods, VIC, Half Gramme of Soma κ.α., ενώ συμπεριλαμβάνονται και στο line-up του φετινού Street Mode Festival, του μεγαλύτερου φεστιβάλ της βόρειας Ελλάδας, που θα λάβει χώρα 30 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.