Γιάννης Σπάθας, Άκης Τουρκογιώργης live @ Κύτταρο

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου βρεθήκαμε μετά πάθους κι όχι φόβου στο Κύτταρο για να συναντήσουμε τα «ιερά τέρατα» της Blues σκηνής, που ακούν στα ονόματα Γιάννης Σπάθας, Άκης Τουρκογιώργης και Blues Wire. Με το χώρο να είναι κατάμεστος από κόσμο ποικίλων ηλικιών -δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα- και τη διάθεση μας στα ύψη, η ανυπομονησία για τη συναυλία που περιμέναμε μέρες, είχε χτυπήσει κόκκινο!

Οι πρώτοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης –σε διάρκεια και σημασία- βραδιάς, οι Blues Wire, ήτοι Ηλίας Ζάικος (κιθάρα & φωνή), Σωτήρης Ζήσης (μπάσο) και Νίκη Γουζουρλίδου (ντραμς) έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή λίγα λεπτά πριν τις έντεκα και η ατμόσφαιρα άρχισε να ζεσταίνεται απ' τις πρώτες κιόλας νότες. Οι Blues Wire γενικότερα κι ο Ηλίας Ζάικος ειδικότερα, που και σαν ερμηνευτής συναγωνίζεται επάξια σπουδαίες φωνές της παγκόσμιας Blues σκηνή, δικαιολόγησαν απόλυτα τη φήμη τους ως μία απ' τις καλύτερες Βlues μπάντες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα που έφτιαξαν περιείχε τόσο δικά τους τραγούδια όσο και διασκευές, όπως το κομμάτι "Αqualung" (Jethro Tull), ενώ δεν παρέλειψαν να αφιερώσουν τραγούδια σε σπουδαίες φωνές και προσωπικότητες της Jazz -Blues σκηνής, όπως ο Ελληνικής καταγωγής Johny Otis (Ιωάννης Βελιώτης).

Μαζί τους βρέθηκε στη σκηνή για λίγα τραγούδια και ο Νίκος Ντουλούσης (παλιό μέλος της μπάντας) που μας συνεπήρε με τη σειρά του. Έκλεισαν με το κομμάτι Breznitsa (απ'την τοπική ονομασία του χωριού Βατοχώρι Φλώρινας και πατρίδα του Ζάικου). Ο Ζαίκος προανάγγειλε την άφιξη των Τουρκογιώργη και Σπάθα και ευχαρίστησε από μικροφώνου τον Γιάννη Σπάθα σαν κιθαρίστα-δημιουργό που άνοιξε το δρόμο για να βαδίσει ο ίδιος και άλλοι κιθαρίστες της Ελληνικής μουσικής σκηνής!

 

Blues Wire live @ κύτταρο

 

Σειρά είχαν ο βιρτουόζος κιθαρίστας Άκης Τουρκογιώργης με τους Blue Airways (Mάκης Γιούλης - ντραμς, Λεωνίδας Φιλίντας - μπάσο και Μαρκέλλα Παναγιώτου - φωνή) που πήραν τη σκυτάλη με στόχο τους να μας «απογειώσουν» και το κατάφεραν με το ταλέντο τους, την ενέργεια τους και τραγούδια όπως το "Manic Depression" του τεράστιου Jimmy Hendrix, το "Bad reputation" των Thin Lizzy, το "Three days of 1969" και άλλα δικά τους τραγούδια καθώς και των Sokrates.

Με κομμάτι από το πρώτο ελληνικό ροκ συγκρότημα προλείανε (sic) το έδαφος για τον μεγάλο ή Great, όπως ανέφερε επ' ακριβώς ο Τουρκογιώργης, Γιάννη Σπάθα και όλοι μαζί πλέον επί σκηνής μας χάρισαν τραγούδια των Sokrates και άλλα κλασσικά ροκ και μπλουζ κομμάτια ανεβάζοντας μας σε άλλο επίπεδο με τα ριφάκια και τα σόλο τους. Σε αυτή την υπέροχη παρέα λίγο πριν το τέλος προστέθηκε και ο Ζάικος για να μας κινήσουν στους ρυθμούς κομματιών όπως το: "Sweet Home Chicago" και "Who do you love", ανανεώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη «δίψα» των ακροατών για μπλουζ και ροκ και κερδίζοντας πιθανότατα και νέους fans!

Με το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία τους, την εμπειρία τους λόγω των χρόνων αλλά και τη ψυχή εικοσάχρονων, ο Γιάννης Σπάθας, ο Άκης Τουρκογιώργης μαζί με τους Blues Airways, οι Blues Wire και οι επίσης μεγάλων κυβικών μουσικοί που βρέθηκαν επί σκηνής μαζί τους μας χάρισαν μία υπέροχη blues βραδιά που κατέληξε να είναι μία ανεπανάληπτη και δυνατή εμπειρία. Το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο τετράωρο πρόγραμμα που έφτιαξαν οι τρεις μεγάλοι κιθαρίστες και δημιουργοί και η επανάληψη, που πλέον ανακοινώθηκε και επίσημα, ήρθε να πραγματοποιήσει μία ευχή που κάναμε πολλοί μετά το τέλος της συναυλίας! Καλή αντάμωση λοιπόν στις 23 και 24 Ιανουαρίου στον ιστορικό χώρο του Κυττάρου για ένα ταξίδι από τη δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα!

 

Φωτογραφίες: Σοφοκλής Κιουρτζόγλου

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.