Η Πέτρα Τερζή μιλάει για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες»
- Λεπτομέρειες
- Γράφει ο/η Ελένη Μολφέτα Ελένη Μολφέτα
- Κατηγορία: Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις
- Δημοσιεύθηκε : 25 Οκτωβρίου 2015 25 Οκτωβρίου 2015
Ο στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες» είναι να δώσει βήμα στους νέους, ανεξάρτητους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους και εκτός απ' αυτό, το πιο σημαντικό είναι να γίνει ένας σημαντικός χώρος δικτύωσης.
λέει στην Ελένη Μολφέτα η Πέτρα Τερζή.
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο κινηματογράφο «Αλκυονίς» όπου διεξαγόταν η τέταρτη ημέρα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες». Εκεί, συναντήσαμε την κυρία Πέτρα Τερζή, που ανήκει στη διοργάνωση του φεστιβάλ, με την οποία συζητήσαμε για τις «Γέφυρες», την πορεία τους αυτά τα έξι χρόνια αλλά και για το έκτο φεστιβάλ που διεξάγεται φέτος, καθώς αναφερθήκαμε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου αλλά και στους στόχους των δύο διοργανώσεων.
Πείτε μας δυο λόγια για το ξεκίνημα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες»...
Π.Τ.: Ξεκίνησε το 2008 επί τη ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων της ίδρυσης της Νέας Κορίνθου και πλέον αποτελεί ένα διεθνές, διαγωνιστικό φεστιβάλ. Ως διοργανωτές έχουμε ήδη εμπειρία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου που γίνεται ετήσια από το 2006 και έχοντας ένα ενεργητικό με ένα δίκτυο γύρω στις 90 χώρες, είπαμε να κάνουμε και ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Κορινθία με τον τίτλο «Γέφυρες», ο τίτλος του οποίου είναι και λίγο συμβολικός, από τον Ισθμό, επειδή ήταν τότε και ο εορτασμός της Κορίνθου, αλλά και γιατί εκτός από το ότι ενώνει τη νότια με τη στερεά Ελλάδα (αυτό ήταν το γεωγραφικό ορόσημο), συμβαίνει και μία διαπολιτιστική ένωση. Δείχνουμε ταινίες απ' όλον τον κόσμο, δηλαδή αγγίζουμε και πραγματευόμαστε διάφορες κουλτούρες και επιθυμούμε να γίνει το πιο σημαντικό φεστιβάλ της νοτίου Ελλάδος.
Είχε πάρα πολύ κόσμο την πρώτη χρονιά, υπήρχε και ένα budget σχετικό, οπότε είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε φιλοξενίες, να πληρώσουμε εισιτήρια από την Αμερική, μιας και η κριτική επιτροπή ήταν από το Holywood, όπως η Q'orianka Kilcher, ηθοποιός που έπαιζε στην ταινία «Pocahontas» (σ.σ.: The New World, 2005) του Terrence Malick, ο Διονύσης Αρχιμήδης Ζερβός (σκηνοθέτης), ο διευθυντής της FOX στα Βαλκάνια Κώστας Ανδρεόπουλος, διευθυντές φωτογραφίας της SONY Pictures από το Λος Άντζελες κ.α. Η κριτική επιτροπή αποτελείται πάντα από διακεκριμένους διεθνώς κινηματογραφιστές, καθώς έχει ένα κύρος η γνώμη αυτή.
Όσον αφορά στο βραβείο «Χρυσός Πήγασος» είναι κι αυτό συμβολικό, γιατί στην αρχαιότητα ήταν το άλογο που ίππευαν οι ποιητές -το άλογο των μουσών- και πήγαιναν ψηλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Οπότε κι εμείς πιστεύουμε ότι οι ταινίες που συμμετέχουν στις «Γέφυρες» έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και σ' άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.»
Πόσες ταινίες φιλοξενείτε αυτή τη χρονιά;
Π.Τ.: Οι ταινίες που παρουσιάζονται στο 6ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ «Γέφυρες» είναι οχτώ μεγάλου μήκους, τρία ντοκιμαντέρ και δώδεκα μικρού μήκους. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες έτυχε να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι. Σημειώνω ότι έτυχε καθώς δεν είναι αυτός ο όρος για να συμμετέχει κάποιος στο φεστιβάλ «Γέφυρες», αλλά το να είναι άρτιες οι ταινίες τεχνικά και καλλιτεχνικά. Επίσης μας ενδιαφέρει πολύ και το θέμα που πραγματεύονται καθώς και να έχει αυτή τη φρέσκια ή/και αισιόδοξη ματιά των νέων δημιουργών, που ναι με γράφουν για τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής αλλά θέλουν να δώσουν ένα θετικό μήνυμα στο θεατή, οπότε μπορώ να πω πως αυτό είναι ένα κριτήριο που επιλέγουμε τέτοιους σκηνοθέτες.
Αυτή τη χρονιά, επειδή φύγαμε λίγο από την Κορινθία, και ταξιδέψαμε σ' όλη την (Ηπειρωτική) Ελλάδα και σε νησιά, δώσαμε βάση πιο πολύ στην επέκταση του φεστιβάλ και όχι τόσο στο να παίξουμε πολλές ταινίες. Επιλέξαμε λίγες σε αριθμό, ώστε οι ίδιες οι ταινίες να προβληθούν, ως ένα δείγμα του φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα, για να πάρουν μία γεύση από το κλίμα του φεστιβάλ.
Φέτος λοιπόν το φεστιβάλ ταξιδεύει. Από ποιές ελληνικές πόλεις θα περάσει;
Π.Τ.: Γίνεται σε δώδεκα πόλεις. Ξεκινάμε με μια εβδομάδα στην Αθήνα, 15-21 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», έναν ιστορικό κινηματογράφο και είναι πολύ σημαντικό για μας αυτό διότι έχει δείξει πολλές κλασικές ταινίες και απ' ό,τι μου έχουν πει οι σκηνοθέτες ήταν το όνειρό τους να προβάλλουν εδώ ταινία και εμείς ευχόμαστε να γίνουν κλασικά αριστουργήματα. Συνεχίζουμε στην Αλεξανδρούπολη, στη Νάξο, στην Κόρινθο για τρεις μέρες τιμητικά λόγω του ότι από 'κει ξεκίνησε το φεστιβάλ, στο Κιάτο, στο Λουτράκι, στη Πτολεμαΐδα, στο Ρέθυμνο, στη Χαλκίδα, στα Τρίκαλα, στη Κοζάνη και στο Ναύπλιο. Θέλω να πω ότι στις περισσότερες πόλεις γίνεται σε συνεργασία με τις κινηματογραφικές λέσχες κι αυτό είναι μια προσφορά του φεστιβάλ στους σινεφίλ.
Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι είμαστε πάλι πολύ τυχεροί γιατί τελειώνουμε στο Ναύπλιο, έναν υπέροχο τόπο. Η εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια με τους ξένους συμμετέχοντες είναι ότι έρχονται και μένουν στην Ελλάδα μόνο για την προβολή της ταινίας με αποτέλεσμα να θέλουν να γυρίσουν στη χώρα μας. Φέτος ξεκινούν την περιοδεία τους από την Αθήνα και μετά κάνουν περιοδεία μαζί με την ταινία τους και σ' άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα, θεωρώ πολύ σημαντικό τον τερματικό σταθμό αυτής της περιοδείας, Ναύπλιο, γιατί οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε ένα πολύ ωραίο κινηματογραφικό χώρος και η απονομή των βραβείων θα γίνει στο κτήριο της πρώτης βουλής της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας και πολύ ατμοσφαιρικό χώρο.
Αναφέρατε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου. Πείτε μας δύο λόγια και για αυτή τη διοργάνωση...
Π.Τ.: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου γίνεται ετησίως και φέτος είναι η δέκατη χρονιά. Γίνεται και εκεί σε διάφορες πόλεις. Το χαρακτηριστικό του φεστιβάλ της Κύπρου είναι ότι ασχολείται με πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Το βραβείο τους είναι η «Χρυσή Αφροδίτη». Επίσης στο φεστιβάλ συμπεριλαμβάνεται και μία κατηγορία, που ονομάσαμε «Νόστιμον ήμαρ» και αφορά σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που ζουν και δρουν στο εξωτερικό. Από το 2006 καθιερώσαμε αυτή την κατηγορία. Φέτος η ταινία «Ο Χειμώνας» που παρουσιάζεται και στις «Γέφυρες» στις οποίες διαγωνίζεται για τον «Χρυσό Πήγασο», πήρε το βραβείο «Νόστιμον ήμαρ». Είναι το πρώτο φεστιβάλ στην Κύπρο που είχε κατηγορία ταινιών μικρού μήκους. Το όραμα μας για αυτή τη διοργάνωση είναι να αποτελέσει στο μέλλον το πιο σημαντικό φεστιβάλ πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών στην Ευρώπη και ότι άλλο συνεπάγεται αυτό, π.χ. εκπαιδευτικά σεμινάρια.»
Και όσον αφορά το Φεστιβάλ «Γέφυρες», ποιός είναι ο ουσιαστικός στόχος του;
Π.Τ.: Είναι να δώσει βήμα στους νέους, ανεξάρτητους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους και εκτός απ' αυτό, το πιο σημαντικό είναι να γίνει ένας σημαντικός χώρος δικτύωσης, δηλαδή συνάντησης των σκηνοθετών και της κινηματογραφικής βιομηχανίας (θα τολμούσα) να πω, γιατί θέλουμε να έρχεται κόσμος και από το εξωτερικό – είναι διεθνές το φεστιβάλ, οπότε «τους μπλέκουμε» κιόλας, τους «μικρομηκάδες» με τους «μεγαλομηκάδες» κι έρχονται και τεχνικοί. Τα βραβεία που δίνουμε είναι και φωτογραφίας, σκηνοθεσίας, μουσικής, editing, οπότε γίνεται όλο αυτό το κράμα που υπάρχει από τους επαγγελματίες του κινηματογράφου και προκύπτουν και συνεργασίες.»
Κλείνοντας, πείτε μας δύο λόγια για την κριτική επιτροπή.
Π.Τ.: Η κριτική επιτροπή για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελείται από τους: Vivek Singhania (παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης από την Ινδία), Hu Xueyang (σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος από την Κίνα), George Roberson (παραγωγός ταινιών από τον Καναδά), Δημήτρη Καλαντίδη (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου) και Ντέπυ Βρεττού (υπεύθυνη πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος ΕΡΤ), ενώ μία καινοτομία του φεστιβάλ, η οποία εφαρμόζεται και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, είναι η παρουσία ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής, που αποτελείται από σινεφίλ. Αυτά τα άτομα προσκαλούνται να παρακολουθήσουν τις ταινίες μικρού μήκους και να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτές.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες»