Γιάννης Χαρούλης Ακτή Πειραιώς

«Τι να πω γι αυτή τη φωνή που σε μαγεύει, σε παρακινεί, σε εμπνέει; Μια φωνή γεμάτη ρυθμό και μελωδία, που ακόμα και Α capella σου προκαλεί ρίγος και σε καθηλώνει.

Τι να πω γι αυτόν τον άνθρωπο, που ακόμα και στις πιο λυπητερές μελωδίες μπορεί να χαμογελάει και να ωθεί και 'σένα σ' ένα χαμόγελο; Που ακόμα και στους πιο μοναχικούς στίχους, η φωνή του γίνεται χάδι, γίνεται αγκαλιά, που σε τυλίγει και δεν υπάρχει μοναξιά, ούτε η θλίψη που απορρέει απ' αυτή; Παρά μονάχα νοιώθεις γεμάτος, νοιώθεις ολόκληρος!» (Απόσπασμα από το πρώτο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει για το Γιάννη Χαρούλη με αφορμή τις συναυλίες στο Σταυρό του Νότου)

«Καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας παρέα με τους υπόλοιπους μουσικούς ή μόνος του στην σκηνή, παρέα με το λαούτο του ή Α capella, μας μάγεψε, μας ταξίδεψε, μας ξεσήκωσε, μας άφησε γοητευμένους και καθηλωμένους... Μας έκανε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να μας πάει όπου αυτή ήθελε.» (Απόσπασμα από το άρθρο για τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο Θέατρο Βράχων το καλοκαίρι του 2013)

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή και δεν παίρνουν ποτέ πίσω αυτό το κάτι που σ' έκανε να είσαι εκεί. Δίνουν το χαμόγελό τους, που βγαλμένο μέσα από την καρδιά έρχεται να σε λυτρώσει. Υπάρχουν επίσης κάποιες φωνές και μουσικές, που αγκαλιάζουν τη ψυχή σου, τη ζεσταίνουν και την κρατάνε μακριά από τα άσχημα και δύσκολα.» (Απόσπασμα από το άρθρο για τις συναυλίες του Γιάννη Χαρούλη στο Βοτανικό Stage το 2014)

Όλες αυτές οι αναμνήσεις μαζεύτηκαν χθες σε ένα χώρο που δεν έχουμε ξανανταμώσει το Γιάννη Χαρούλη, σε μια ακτή που τα όνειρα βρήκαν για λίγο καταφύγιο, στην Ακτή Πειραιώς.

Στην αγαπημένη μουσική σκηνή έγινε η παρουσίαση του διπλού δίσκου του Γιάννη Χαρούλη με διοργανωτή το ραδιοφωνικό σταθμό Δίεση. Αρχικά είχε κανονιστεί να κρατήσει περίπου 2 ώρες αλλά τελικά - και ευτυχώς - κράτησε αρκετά παραπάνω και όσοι βρεθήκαμε εκεί περάσαμε ένα γεμάτο βράδυ!

«Χίλια καλώς εσμίξαμε», είπε ο Γιάννης στην είσοδο του στη σκηνή και τα όργανα άρχισαν, η φωνή που μας είχε λείψει ακούστηκε και οι μελωδίες από αγαπημένα τραγούδια πλημμύρισαν τον χώρο.

 

 

Κι αν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καλύπτεται από πολυακουσμένα τραγούδια, όσοι βρεθείτε στην Ακτή Πειραιώς προετοιμαστείτε για εκπλήξεις. Με διαφορετικές ενορχηστρώσεις και ύφος αγκαλιάζει ο Γιάννης Χαρούλης και η μπάντα του τα κομμάτια, επιπλέον στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος παλιά τραγούδια από σημαντικούς καλλιτέχνες, που δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε live και συναυλίες του, αλλά και καινούρια που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νέο του δίσκο!

Ίσως βέβαια αυτός ο δίσκος να έρθει και σε έξι χρόνια, όπως με χιούμορ ανέφερε ο ίδιος συμπληρώνοντας το αντίστοιχο σε ύφος σχόλιο του Μίλτου Πασχαλίδη, που βρέθηκε στο χώρο, κλήθηκε στη σκηνή και μας μάγεψε από κοινού με το Γιάννη. Επίσης στο χώρο βρέθηκαν η Μαρία Φαραντούρη στην οποία αφιερώθηκε το τραγούδι "Την πόρτα ανοίγω το βράδυ" σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για τον οποίο ο Γιάννης ερμήνευσε  το "Μπαλκόνι" από το έργο "12 τραγούδια του Lorca", ο Βαγγέλης Καζαντζής που έχει γράψει τον "Άδη", η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Μιχάλης Πορφύρης, η στιχουργός Ελένη Φωτάκη και πολλοί ακόμα αγαπημένοι και γνωστοί καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής.

Οι αλλαγές και το διαφορετικό στις επερχόμενες εμφανίσεις του Γιάννη Χαρούλη δε σταματούν στο ύφος των τραγουδιών, καθώς προσθαφαιρέσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στη σύνθεση της μπάντας. Ο Κωνσταντής Πιστιόλης (πνευστά) και ο Πάνος Τόλιος (τύμπανα) παραμένουν να συνοδεύουν το Γιάννη μουσικά, ενώ από τη σκηνή λείπει ο Παύλος Συνοδινός και ο Μιχάλης Πορφύρης. Στην κιθάρα συναντάμε το Θανάση Τζίνκοβιτς ενώ ακόμα δύο ταλαντούχοι μουσικοί, οι Λευτέρης Ανδριώτης (λύρα) και Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο) παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή. Μπορεί όσοι βλέπουμε χρόνια το Χαρούλη να τον έχουμε συνηθίσει παρέα με συγκεκριμένα πρόσωπα, παρ' αυτά η μουσική και η αγάπη κερδίζουν στο τέλος.

Σε μία καθ' όλα θερμή ατμόσφαιρα, με το φωτισμό να δίνει το κάτι παραπάνω, πραγματοποιήθηκε εν τέλει η παρουσίαση του διπλού δίσκου του Γιάννη Χαρούλη, που τείνει να ακολουθείται σαν ένας ροκ σταρ, όπως πολύ επιτυχημένα διάβασα σε ένα άρθρο. Μια παρουσίαση δίσκου που ήταν το προμήνυμα για τις εμφανίσεις του που έπονται στην Ακτή Πειραιώς, με την έναρξη τους να γίνεται σήμερα Παρασκευή 13 Φλεβάρη.

 

 

Το δυστυχές είναι ότι δε θα μπορέσετε να βρείτε τραπέζι όσοι δεν το έχετε πράξει ήδη καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις ούτε για τις Πέμπτες. Το ευτυχές είναι ότι μέσα στον επερχόμενο πανικό, ο κόσμος που βρίσκεται στις συναυλίες του εν λόγω καλλιτέχνη και αγαπάει αυτά τα τραγούδια και αυτή τη φωνή, γίνεται πάντα μία μεγάλη παρέα... Άρα και στο μπαρ θα τα βρούμε!

Κάποιοι, όπως ο φωτογράφος Γιάννης Μαργετουσάκης, έλεγαν ότι θα δούμε αυτό το κοπέλι κάποτε να τραγουδάει σε μεγάλους χώρους ακόμα και από το ξεκίνημα του, βγαίνοντας αληθινοί εδώ και κάποια χρόνια. Του αξίζουν οι κατάμεστοι μεγάλοι χώροι του Γιάννη. Του αξίζει η αγάπη που εισπράττει, όπως είχαμε γράψει για τις συναυλίες στο Λυκαβηττό το καλοκαίρι του 2013, όπου είχε απονεμηθεί στο Χαρούλη ο Χρυσός δίσκος για τις Μαγγανείες του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Γιατί; Γιατί ξέρει να την επιστρέφει πολλαπλασιασμένη μέσα από την ταπεινότητα και σεμνότητα που αγγίζει τα τραγούδια και μας τα χαρίζει.

Χίλια καλώς εσμίξαμε, λοιπόν, κοπέλια! Χίλια και δυο χιλιάδες!

 

 

Βίντεο: Kostas Scrom

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.