Λάργκο Live | Παρουσίαση Δίσκου @ Σταυρός του Νότου Club

Λάργκο, ένας όρος που χρησιμοποιείται στην κλασσική μουσική για να δείξει το αργό τέμπο αλλά με μεγαλείο. Λάργκο, ένα συγκρότημα που το τέμπο του ποικίλει, οι ήχοι συνδυάζονται και πλέκονται με ένα μυστήριο τρόπο και τεχνιέντως για να φτιάξουν ιδιαίτερες και πλούσιες συνθέσεις χωρίς όμως να πρόκειται για μία ανούσια υπερβολή.

22 Δεκεμβρίου και με το κλίμα των Χριστουγέννων να μας έχει αγγίξει, ξεχηθήκαμε για μία βόλτα στην πόλη για να καταλήξουμε στην παρουσίαση του πρώτου δίσκου των Λάργκο που πραγματοποιήθηκε στο Club του Σταυρού του Νότου και να γνωρίσουμε από κοντά μια μπάντα που κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου ελληνικού κοινού -και όχι άδικα θα έλεγα.

Οι Usurum ήταν εκεί για να ανοίξουν τη βραδιά και να ευχηθούν καλό ταξίδι στην ομώνυμη με το σχήμα δισκογραφική δουλειά των Λάργκο. Με τραγούδια δικά τους, όπως το «πηγάδι», «το δάσος» και ο «κλέφτης», αλλά και παραδοσιακά από το Καστελόριζο, τη Δράμα και την Κρήτη, τράβηξαν την προσοχή του κόσμου δίνοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τη δουλειά τους, πριν δώσουν τη σκυτάλη στο σχήμα που είχε την τιμητική του.

 

Usurum @ Σταυρός του Νότου Club

 

Χωρίς χρονοτριβή, οι Λάργκο έστησαν και ήρθαν μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό κλίμα να αποδώσουν τα κομμάτια του δίσκου τους. Κομμάτια στα οποία το ρεμπέτικο «ηλεκτρίζεται», συναντώντας παράλληλα βαλακανικά και ηπειρώτικα πνευστά. Μέσα από ένα συνονθύλευμα μουσικών θεωρητικά αταίριαστων οι Λάργκο δημιουργούν συνθέσεις με μεγάλη δυναμική και μία πολύ προσεγμένη δουλειά μέσα από την οποία διαφαίνονται οι γνώσεις, το μεράκι αλλά και η ανάγκη για εξέλιξη της μουσικής. Αγγίζοντας την παράδοση με μία desert αmericana αισθητική, φαίνεται ότι οι Λάργκο στοχεύουν στο κάτι παραπάνω τολμώντας τη διαφοροποίηση σε μία εποχή που ναι μεν την ευνοεί και τη ζητά αλλά που πολλοί προτιμούν να μένουν στα σίγουρα και τα συνηθισμένα.

«Κωλοχανείο», η «ταβέρνα» και «Victims of the Systems», «απ’ την αρχή του κόσμου» μέχρι το «Λόλα να ένα μήλο», είναι τα πέντε τραγούδια που ακούγονται στο άλμπουμ «Λάργκο», οι συνθέσεις των οποίων ανήκουν στη μπάντα (με την συμμετοχή και του Χριστόφορου Αλεξίου σε δύο απ' αυτά), ενώ οι στίχοι είναι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Δαβίδ Σαμιάν. Ένας δίσκος με ροή, δυναμική και έναν έντονο κοινωνικό-πολιτικό χαρακτήρα που σίγουρα θα κρατήσει τα αυτιά αλλά και το μυαλό του ακροατή σε επαγρύπνηση, όπως έγινε και το βράδυ της 22ης του Δεκέμβρη, που το κοινό ξεσηκωμένο από τις μελωδίες ζητούσε «κι άλλο» από τους Λάργκο που ναι μεν δε χάλασαν το χατίρι, από την άλλη όμως μας άφησαν με τη προσμονή να τους ξαναδούμε επί σκηνής.

 

ΛΑΡΓΚΟ @ Σταυρός του Νότου

 

Όπως και θα γίνει αφού οι Κωσταντής Παπακωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και τη φωνή, ο Τάσος Κοφοδήμος στην ακουστική κιθάρα και τη φωνή, ο Παύλος Μέτσιος στην τρομπέτα, ο Φίλιππος Φασούλας στο κλαρίνο, ο Μανόλης Σταματιάδης στο ακορντεόν και τα πλήκτρα, ο Ηλίας Ρότσιας στο ηλεκτρικό μπάσο και ο Κώστας Αναγνώστου στα τύμπανα που αποτελούν τους Λάργκο μαζί με τους Usurum θα βρίσκονται για ακόμα μία φορά, την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στο Club του Σταυρού του Νότου για να μας παρασύρουν σε ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι, λίγο πριν την εκπνοή του 2016.

 

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σαρλά

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.