Acid Baby Jesus live @ An Club

Τί καλύτερο -χρονιάρες μέρες- από το να μπει κανείς στο κλίμα των Χριστουγέννων ακούγοντας διά ζώσης το χαρμόσυνο μήνυμα... των Αθηναίων Acid Baby Jesus στο An Club;! Άρτι αφιχθέντες από την περιοδεία τους σε Ιταλία και Ελλάδα, με τελευταίο σταθμό την Αθήνα και δύο πρωτοεμφανιζόμενα σχήματα στο πλευρό τους, τους Hand & Leg και τους Devamp Javu, για τους πιστούς του είδους αυτό το live ήταν ό,τι έπρεπε για το βράδυ της Παρασκευής.

Και οι πιστοί του είδους ήταν τελικά μπόλικοι, μιας και ήδη είχαν κατακλύσει το ιστορικό υπόγειο Club των Εξαρχείων την ώρα που οι νεαροί Devamp Javu ανέβηκαν στη σκηνή. Στη σχετικά σύντομη εμφάνιση του το "φασαριόζικο" αθηναϊκό κουαρτέτο έδωσε ένα καλό δείγμα του ψυχεδελικού/garage μουσικού προσανατολισμού του, παρουσιάζοντας μάλιστα μια ποικιλλία στις συνθέσεις του, από το πιο πειραματικό πλην παιχνιδιάρικο "φουτουροβάκχες" μέχρι το πιο συνθετικά ώριμο "θεός". Και μπορεί να υπήρχαν αρκετά σημεία που έδειχναν πως, όπως έλεγε και κάποιος στίχος τους "όταν δεν υπάρχουμε και εμείς και ο σκοπός", ωστόσο η ενέργεια τους επί σκηνής δεν έδωσε την αίσθηση ότι είναι μόλις το πέμπτο live τους. Πολύ καλός ο ντράμερ, πολύ ωραίες οι παραμορφώσεις στον ήχο, ίσως τα φωνητικά να φαίνονταν αρκετά παράταιρα ορισμένες φορές, αλλά νομίζω ότι το είδος της μουσικής που παίζουν οριακά μπορεί να συγχωρέσει τέτοιες παρρεκλίσεις. Συνολικά, ο εύστοχος στίχος τους "τίποτα δεν είναι απαραίτητα κακό" ίσως περιγράφει και τη γενικότερη εντύπωση που αποκομίσαμε από τους Devamp Javu, που σίγουρα έχουν δρόμο ακόμη μπροστά τους, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ελπιδοφόρα.

 

devamp javu live @ an club

 

Σειρά είχε το ντουέτο των Hand & Leg, έτερα "παιδιά της Slovenly Recordings" από το Ηράκλειο Κρήτης που στην επίσης βραχύβια ύπαρξη τους έχουν ήδη συμμετάσχει σε αξιόλογα φεστιβάλς του χώρου όπως στο ΨΧ 2016 (φεστιβάλ νέας ψυχεδελικής μουσικής) και στο We 're Loud Festival 2016 της Slovenly. Μπάσο και τύμπανα (κατά το "χέρι & πόδι") με ξένο στίχο και αλλοπρόσαλλες συνθέσεις, μπορεί σκηνικά σαν ντουέτο να μας έφεραν στο μυαλό τους White Stripes αλλά οι ομοιότητες εξαντλήθηκαν εκεί, καθώς μουσικά οι Hand & Leg κινούνται σε ένα πολύ πιο ιδιότυπο στυλ. Στυλ που, για να πω την αμαρτία μου, δε μου άρεσε ιδιαίτερα, καθώς το λυρικό στοιχείο στα φωνητικά έλαμπε διά της απουσίας του, ενώ η μονοτονία του μουσικού σκέλους κούραζε πολύ εύκολα. Αλλά προφανώς γούστα είναι αυτά, μπορεί αυτή η περίεργη αίσθηση και νοοτροπία απέναντι στη μουσική να προσελκύει και πιο "περίεργα αυτιά".

 

hand & leg live @ an club

 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και η ώρα των επίσης νεαρών πλην "ψημένων" μουσικών που απαρτίζουν τους Acid Baby Jesus, με το AN να είναι πλέον κατάμεστο από κόσμο. Το μεγάλο διάστημα του ενός έτους που πέρασε από την προηγούμενη εμφάνιση των ABJ στην Αθήνα είχε δημιουργήσει ένα ωραίο κλίμα ανυπομονησίας, ενώ σε συνδυασμό με το έξτρα σετ ηχείων που είχαν τοποθετηθεί στις μπροστινές γωνίες της σκηνής, οι προσδοκίες για ένα άκρως απολαυστικό live ήταν αρκετά υψηλές. Και οι Acid Baby Jesus όχι απλά ανταποκρίθηκαν σε αυτές μέσα στη μία ώρα που παρέμειναν στη σκηνή, αλλά μάλλον τις ξεπέρασαν κιόλας!

 

 

Έχοντας λιώσει το LP του 2011 αλλά και έχοντας επίσης λατρέψει το προπέρσινο Selected Recordings - αμφότερα με την υπογραφή της Slovenly Recordings, από το "Diogenes" μέχρι το "I'm a baby", πραγματικά δεν υπήρχαν λάθος επιλογές για τη setlist της Παρασκευής. Εν όψει μάλιστα και του επερχόμενου νέου άλμπουμ το οποίο αναμένουμε εναγωνίως μέσα στο 2017, οι ABJ μας άνοιξαν την όρεξη με την ωριμότητα των... "μωρών", καθώς και με τον "τοξικό" ήχο τους που πάντα φέρνει ένα ανάλαφρο αεράκι από garage ψυχεδέλειες μερικών δεκαετιών πιο πίσω, διατηρώντας ωστόσο τη φρεσκάδα μιας ταχέως ανερχόμενης μπάντας που μόνο ψηλότερα μπορεί να πάει! Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν για την εξαιρετική εμφάνιση των Acid Baby Jesus την Παρασκευή, ένα μεγάλο μπράβο στον Κορμοράνο για τη διοργάνωση αλλά και ένα μεγάλο μπράβο για τον εξαιρετικό ήχο που είχαμε τη χαρά να ακούσουμε στο An Club.

 

Φωτογραφίες & βίντεο: Δήμητρα Σαρλά

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.