Γιώργος Παντερής

Η ιστορία της Κρήτης, η κουζουλάδα και η εξωστρέφεια των ανθρώπων της κάνει αυτόν τον τόπο τόσο ιδιαίτερο...

λέει στην Εύη Κουκά ο Γιώργος Παντερής.

Ο Γιώργος Παντερής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το Ολυμπιακό Ωδείο Ηρακλείου, όπου ασχολήθηκε με το μαντολίνο και σπούδασε θεωρητικά και σολφέζ. Στη συνέχεια σπούδασε κλασσική κιθάρα και μπουζούκι, ενώ από το 1999 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το λαούτο και με άλλα νυκτά παραδοσιακά και μη μουσικά όργανα. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά από το 2005 με το αντικείμενο της μουσικής τεχνολογίας ενώ έχει αναπτύξει - από το 2008 - και δραστηριότητα στον τομέα της σύνθεσης - ενορχήστρωσης. Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου ολοκληρωμένου άλμπουμ του με τίτλο "Νότιοι Άνεμοι" αλλά και την επερχόμενη παρουσίαση του στον Pυθμό Stage, συζητάμε με τον Γιώργο Παντερή -μεταξύ άλλων- για την πορεία του στο χώρο της μουσικής, για το νέο του δίσκο, την Κρήτη και την παραδοσιακή μουσική, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EvArt.gr.

 

Ας ξεκινήσουμε με τους ανέμους... Ποιος άνεμος σ’ έφερε να ασχοληθείς με τη μουσική και προς τα πού σε πάει;

Μέχρι τώρα το μουσικό ταξίδι μου θα έλεγα ότι κατευθύνεται από ούριο άνεμο... Έχοντας στην οικογένειά μου θείο λυράρη και με γονείς που δεν άργησαν να καταλάβουν ότι μου άρεσε η μουσική, από μικρή ηλικία ξεκίνησα με μαθήματα πρακτικής, θεωρίας και σολφέζ στο Ολυμπιακό ωδείο Ηρακλείου. Ολοκλήρωσα της πρώτες μουσικές σπουδές το 1993 ασχολήθηκα με κιθάρα και μπουζούκι ενώ από το 1999 μέχρι και σήμερα ασχολούμαι με το λαούτο και με άλλα νυκτά παραδοσιακά και μη μουσικά όργανα. Παράλληλα ασχολούμαι επαγγελματικά από το 2005 με το αντικείμενο της μουσικής τεχνολογίας ενώ έχω αναπτύξει και δραστηριότητα στον τομέα της σύνθεσης και ενορχήστρωσης. Που θα με βγάλει?... άγνωστο! Οι μουσικές ανησυχίες μου χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να πειραματίζομαι και να συνθέτω αυτά που σας καταθέτω στο νέο μου album.

Πρόσφατα κυκλοφόρησες το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ σου με τίτλο «Νότιοι άνεμοι». Πες μας δύο λόγια γι’ αυτή τη δισκογραφική δουλειά...

Οι Νότιοι Άνεμοι είναι ένα έργο που προετοιμαζόταν περίπου δυο χρόνια και τελικά με πολύ κόπο αλλά και πολλή αγάπη, ολοκληρώθηκε. Με την υποστήριξη φίλων μουσικών, τους οποίους ευχαριστώ, κατάφερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπλέκω παραδοσιακά όργανα και μη με στίχο που μιλάει για αγάπη και έρωτα αλλά καυτηριάζω και τη σημερινή κατάσταση από τη δική μου σκοπιά, με σκοπό να κεντρίσω τον ακροατή.

Το «Νησί του Νότου», εκτός από το πρώτο single του άλμπουμ που κυκλοφόρησες είναι και η γενέτειρά σου. Τι νομίζεις ότι κάνει τόσο ιδιαίτερο αυτόν τον τόπο;

Νησί του Νότου η Κρήτη, γενέτειρά μου το Ηράκλειο της Κρήτης και καταγωγή μου ένα ορεινό χωριό, οι Γωνιές Μαλεβιζίου. Η ιστορία της Κρήτης, η κουζουλάδα και η εξωστρέφεια των ανθρώπων της κάνει αυτόν τον τόπο τόσο ιδιαίτερο αλλά θεωρώ ότι κάθε τόπος έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Απ' άκρη σ' άκρη όλη η Ελλάδα είναι ξεχωριστή και πανέμορφη!

 

 

Οι μουσικές σου επιρροές έρχονται μόνο από το παραδοσιακό τραγούδι ή υπάρχουν κι άλλα είδη που έχουν καθορίσει τη καλλιτεχνική σου άποψη;

Αρχικά οι επιρροές μου ήταν από παραδοσιακά ακούσματα. Στη συνέχεια ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας την ελληνική μουσική σκηνή διαμόρφωσα μια καλύτερη μουσική άποψη, χωρίς όμως να έχω "κλειδώσει" σε αυτό - και αυτή είναι η μαγεία της μουσικής. Πάντα σε εκπλήσσει!

Ποιά είναι η γνώμη σου για τη μουσική παιδεία στην Ελλάδα;

Ναι, θεωρώ ότι η μουσική παιδεία στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Στη δεκαετία '80-'90 με την ίδρυση των μουσικών σχολείων έγινε μια στροφή προς την παραδοσιακή μουσική, με απαραίτητη εκμάθηση παραδοσιακού οργάνου όπως τον ταμπουρά, λόγω του ότι η δυτική ή ευρωπαϊκή μουσική διδάσκονταν από τα ωδεία. Υπάρχει βεβαια πάντα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και σίγουρα θα πρέπει και το κράτος να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.

Έχεις συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή ως μουσικός στο έργο «Νίκος Καζαντζάκης». Αρχικά πως ένιωσες συμμετέχοντας σε αυτό το έργο και εν τέλει τι κρατάς από το έργο ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης Ελλάδας; Θεωρείς ότι τυγχάνει σήμερα της αναγνώρισης που του αξίζει;

Ήταν μια διαφορετική εμπειρία για εμένα αυτή η συμμετοχή, πήρα μια μικρή γεύση της δουλειάς που χρειάζεται για να βγει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στις οθόνες μας και μου επιβεβαίωσε ότι όταν αγαπάς αυτό που κανείς μπορείς να πετύχεις πολλά. Είμαι περήφανος γιατί έχω την ίδια καταγωγή με το σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος μετά από δουλειά χρόνων αναγνωρίζεται μέσα από αυτό που κάνει με τόσο πάθος και προβάλλει την Ελλάδα με το δικό του τρόπο σε όλον τον κόσμο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένα μεγάλο, ξεχωριστό κεφάλαιο τόσο για την Κρήτη όσο και για όλη την Ελλάδα. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς και φιλοσόφους, ανυπότακτος και με πύρινο λόγο, με έργα που έχουν μεταφραστει και διαβαστεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, είναι τεράστια η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά που μας έχει κληροδοτήσει και σίγουρα αξίζει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση από αυτή που έχει σήμερα!

Επίσης έχεις συμμετάσχει στο 1o street fest στη Νέα Σμύρνη, μία όμορφη κίνηση από ανθρώπους της τέχνης για τους ανθρώπους που ζουν χωρίς στέγη. Πως εισπράττεις αυτή τη μεγάλη ανταπόκριση που είθισται να έχουν αυτές οι προσπάθειες;

Σε τέτοιες προσπάθειες πρέπει να είμαστε μπροστά! Όχι μόνο στις οργανωμένες εκδηλώσεις αλλά και στην καθημερινότητά μας, ο καθένας από εμάς πρέπει να βοηθά όπου και όποτε μπορεί. Ήμουν πολύ τυχερός και ευχαριστώ το "τέχνις οργάνωση" του κ. Μακρίδη που μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω κι εγώ απο τη μεριά μου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από θετική και ελπίζω στο μέλλον να υποστηρίζονται όλο και περισσότερο τέτοιες δράσεις!

Θα κλείσουμε με την επερχόμενη εμφάνισή σου στο Pυθμό Stage. Τι να περιμένουμε να δούμε σε αυτήν την παράσταση;

Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω το Pυθμός stage για την παραχώρηση του χώρου. Η παράσταση της Τετάρτης θα είναι η παρουσίαση του νέου album και στη συνέχεια το πρόγραμμά μας. Παρέα μου θα έχω τον Γιάννη Καλομοίρη στη λύρα, τον Γιάννη Ερμή στα πλήκτρα, τον Φιλάρετο Ανυφαντάκη στο μπάσο, τον Βασίλη Γιασλακιώτη στα τύμπανα και τον Παναγιώτη Χαντζάρα στον ήχο. Σας περιμένουμε όλους να τραγουδήσουμε και να περάσουμε μια όμορφη μουσική βραδιά!

 

Γιώργος Παντερής

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.