Θεολόγος Κάππος συνέντευξη στο evart.gr

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να αξιοποιούμε την κάθε μοναδική στιγμή μας με δημιουργικότητα και αισιοδοξία και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν και σε καμιά κατάσταση, να μας αναγκάζει να κάνουμε εκπτώσεις στα όνειρά μας και γενικότερα στη ζωή μας.

λέει στην Εύη Κουκά ο Θεολόγος Κάππος.

Πριν δύο χρόνια γνωρίσαμε το Θεολόγο Κάππο σε μια "Υπόγεια διάβαση". Πλέον, τον συναντάμε να κοιτάει από ένα "Παράθυρο στο δρόμο", όπως τιτλοφορείται το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, το οποίο ήταν και η αφορμή για μια ακόμα κουβέντα μαζί με τον νέο ταλαντούχο καλλιτέχνη.

 

Θεολόγε, αρχικά είναι χαρά μας που σε φιλοξενούμε για δεύτερη φορά στο Evart.gr! Σε αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη συνέντευξη που είχαμε κάνει, τι έχει μεσολαβήσει και τι έχει αλλάξει –αν έχει αλλάξει- στον τρόπο που βλέπεις το χώρο που κινείσαι;

Θεολόγος Κάππος: Και δική μου χαρά είναι που είμαι πάλι κοντά σας. Απ’ τον καιρό που έχουμε να τα πούμε, έχουν μεσολαβήσει διάφορα πράγματα. Πολλές, όμορφες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες με ανθρώπους της μουσικής. Αρκετές εμφανίσεις όπου παρουσίασα τη δουλειά μου και οφείλω να πω πως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος από την απήχηση που είχε και την “αγκαλιά” που εισέπραξε από τον κόσμο το πρώτο μου άλμπουμ. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και η δεύτερη δισκογραφική δουλειά μου, με τίτλο "Παράθυρο στο δρόμο".

Ο τρόπος που βλέπω το χώρο της μουσικής σε σχέση με παλιότερα σίγουρα έχει αλλάξει, από τη στιγμή που αλλάζουμε όλοι σαν άνθρωποι, μέρα με τη μέρα. Όχι απαραίτητα προς το χειρότερο. Σίγουρα έχω αντιμετωπίσει εμπόδια. Έχω μάθει και συνεχίζω να μαθαίνω μέσα από αυτά. Αυτό που μπορώ με ευκολία να πω, είναι πως στο χώρο που κινούμαι κάνω τη δουλειά που ξέρω και αυτό μ' εκφράζει.

Από την «Υπόγεια Διάβαση» στο «Παράθυρο στο δρόμο», όπως είναι ο τίτλος της δεύτερης δισκογραφικής σου δουλειάς. Πες μας δύο λόγια για το δίσκο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες...

Θ.Κ.: Παρ' όλο που δύο λόγια είναι λίγα για δύο χρόνια ηχογραφήσεων, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και περιεκτικός. Ο δίσκος αυτός έχει έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις ενορχηστρώσεις. Λύρα, λαούτο, γκάιντα, καβάλι, μαντολίνο, ακορντεόν, είναι κάποια από τα όργανα που ντύνουν τα τραγούδια. Δε λείπει βέβαια και η συμμετοχή του ηλεκτρικού ήχου σε κάποιες στιγμές. Οι στίχοι είναι άμεσοι προς τον ακροατή. Πολλές φορές ποιητικοί, άλλες φορές πιο καθημερινοί. Με ερωτική και κοινωνικοπολιτική θεματολογία. Σ ’αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου.

Τι βλέπεις εσύ από το δικό σου «παράθυρο»;

Θ.Κ.: Το παράθυρό μου είναι ένας κινούμενος πίνακας της καθημερινότητας με αλουμινένια κορνίζα και φόντο το δρόμο. Από αυτήν την εικόνα πήρε το όνομά του ο δίσκος.

Ως ένας καλλιτέχνης που δε χρησιμοποιείς τα social media για να εκφέρεις άποψη, θα ήθελα να μου πεις πώς εισπράττεις την σημερινή πραγματικότητα...

Θ.Κ.: Την εισπράττω όπως ακριβώς είναι, με τα άσχημα, τις δυσκολίες της αλλά και τις όμορφες στιγμές της. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να αξιοποιούμε την κάθε μοναδική στιγμή μας με δημιουργικότητα και αισιοδοξία και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν και σε καμιά κατάσταση, να μας αναγκάζει να κάνουμε εκπτώσεις στα όνειρά μας και γενικότερα στη ζωή μας. Η δυσκολία άλλοτε λειτουργεί ως τροχοπέδη και άλλοτε ως πρόκληση. Αυτό το ξέρουν καλύτερα οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ρισκάροντας τη ζωή τους, και να προσφύγουν σε χώρες άγνωστες γι’ αυτούς. Την οδό της μετανάστευσης και της προσφυγιάς τη γνώρισε καλά ο λαός μας πολλές φορές στο παρελθόν και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Άλλωστε, για να μιλήσω και σε προσωπικό επίπεδο, δε θα μπορούσα να μείνω ανεπηρρέαστος, μιας και προέρχομαι και από τις δύο πλευρές από οικογένειες Ελλήνων μεταναστών.

 

Θεολόγος Κάππος

 

Σε αυτό το δίσκο υπάρχει και το τραγούδι «Κάθε κορμί» που είναι και το μόνο που παρουσιάζεις μέσα από το youtube, σε αντίθεση με την τάση της εποχής που οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ολόκληρες τις δισκογραφικές τους δουλειές στο internet. Είναι θέμα έλλειψης χρόνου ή θέμα τακτικής;

Θ.Κ.: Πιστεύω πως κάθε τραγούδι πρέπει να παίρνει το χρόνο του και να του δίνουμε την ευκαιρία να ωριμάζει στα αυτιά των ακροατών, γιατί οι πληροφορίες και οι νέες προτάσεις είναι τόσες πολλές πλέον.

«Κάθε κορμί και ξενιτιά...», μένω στο ίδιο κομμάτι, το οποίο ακούγοντας μετά από δύο χρόνια που το παρουσίασες σε live εμφάνισή σου, μου προκαλεί άλλες σκέψεις. Ποιες είναι οι δικές σου εικόνες, όταν το τραγουδάς;

Θ.Κ.: Το τραγούδι αυτό έχει διφορούμενο νόημα, τόσο ερωτικό όσο και κοινωνικο-πολιτικό. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα μέσα από αυτούς τους στίχους. Στιγμές συγκίνησης και εικόνες αποχωρισμού, μοναξιάς, θανάτου αλλά και ελπίδας να ξανανταμώσουν κάποτε οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν. Παραθέτω κάποιους στίχους του τραγουδιού: «...κάθε κορμί και ξερονήσι, κάθε κορμί και ξενιτιά..., κάθε κορμί κι ένα καράβι, κάθε κορμί και ρημαδιό..., κάθε κορμί και φυλακή..., κάθε κορμί και χωρισμός..., κάθε κορμί ένα σ’ αγαπώ...».

Σε αυτό το σημείο να πάμε στο μέρος από το οποίο κατάγεσαι και να πούμε και δύο λόγια για τους Παπιστάνους εκ της Νικαριάς ορμώμενους και για τα Ικαριώτικα γλέντια;

Θ.Κ.: Οι Παπιστάνοι είναι ένα παραδοσιακό ικαριώτικο σχήμα του τόπου μου όπου κάποιες φορές συμμετέχω ως τραγουδιστής. Τα γλέντια μας είναι ακουστά και σας προσκαλούμε στο νησί μας για να ζήσετε από κοντά αυτήν την εμπειρία.

Και ενώ ασχολείσαι ενεργά και με διάφορους τρόπους με τη μουσική, είναι εύκολο σε βιοποριστικό επίπεδο να ζήσεις από αυτή την τέχνη;

Θ.Κ.: Κάποια χρόνια πριν ήταν πιο εύκολο απ’ ότι είναι σήμερα. Όταν όμως κάτι γίνεται με αγάπη και μεράκι, νιώθεις γεμάτος και αυτό αντισταθμίζει τις φορές που μπορεί να χρειαστεί να ζήσεις και με λιγότερες υλικές απολαβές.

Θέτεις στόχους και ονειρεύεσαι το μέλλον σου; Σε αυτή τη φάση και πάνω στον ενθουσιασμό της δουλειάς που κυκλοφόρησες, έχεις ήδη σχεδιάσει το επόμενο βήμα ή κάνεις ένα διάλλειμα απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων σου;

Θ.Κ.: Και βέβαια βάζω στόχους και ονειρεύομαι το μέλλον μου. Ειδικά τώρα που κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική δουλειά μου, δεν υπάρχει χρόνος για διάλειμμα. Δουλεύω πάνω σ’ αυτό το άλμπουμ και σχεδιάζω τα επόμενά μου βήματα.

Να φανταστώ ότι θα έρθουν κάποιες live εμφανίσεις για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου. Έχεις ήδη κάτι προγραμματισμένο;

Θ.Κ.: Στις 6 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, παρουσιάζω τη νέα δισκογραφική δουλειά μου στο Σταυρό του Νότου club, και θα χαρώ να σας δω εκεί.

Σε ευχαριστώ πολύ Θεολόγε και εύχομαι καλοτάξιδος ο νέος σου δίσκος!

 

Θεολόγος Κάππος

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.