Irie Action Soundsystem

Η Reggae έχει έντονο κοινωνικοπολιτικό στίχο και πρεσβεύει την αλληλεγγύη, την ενότητα και την αγάπη σε όλο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα είναι προσωπική αντίληψη του καθενός, το που θέλει και το που μπορεί να φτάσει συνειδησιακά.

λένε στη Χριστίνα Δραγγανά οι άνθρωποι πίσω από το Irie Action Soundsystem.

Το Irie Action Soundsystem το πρωτοανακάλυψα τυχαία, σε κάποιο βραδινό session του στην Πολυτεχνειούπολη. Τα βινύλια περιστρέφονταν υπό χαμηλό φωτισμό, τα πολύχρωμα φωτάκια της κονσόλας αναβόσβηναν και τριγύρω άνθρωποι χοροπηδούσαν σε ευφορική διάθεση, υπό τις Τζαμαϊκανικές μελωδίες. Αλλά αυτό που με ενθουσίασε ήταν γενικά το DIY στοιχείο που επικρατούσε στην όλη φάση και ειδικά τα μεγάλα ηχεία που είχαν στήσει που, όπως αργότερα έμαθα, κατασκευάζουν οι ίδιοι! Λίγο πριν το 10th anniversary event του I.A.S., στις 2 Απριλίου 2016 στο Χυτήριο, είπα να τους κάνω μερικές ερωτήσεις για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται...

 

Ποιά είναι η μέχρι σήμερα πορεία του Irie Action Soundsystem;

Irie Action Soundsystem: Ξεκινήσαμε το 2005, αιτία στάθηκαν οι επιρροές που είχαμε και εξακολουθούμε να κουβαλάμε από την παράδοση των Soundsystems και της Reggae που χαρακτηρίζουν τη Τζαμαϊκανική κουλτούρα. Κινούμαστε σε ηχητικά μονοπάτια Reggae, Roots, Dub, U.K.Steppers ύφους αλλά μας ενδιαφέρει και ο μοντέρνος ηλεκτρονικός ήχος που κρατάει επαφή με τα θεμελιακά στοιχεία.

Στο ξεκίνημά μας ήμασταν οι URM με μέλη τους Nesco, Man’ O, Oldjohn. Έπειτα ακολούθησαν οι πρώτες βραδιές στην Πολυτεχνειούπολη, κάτι που επέτρεψε η δημιουργία ενός μικρού ηχοσυστήματος. Το 2009 στην ομάδα προστέθηκε ο Soundman και οι Irie Action ήταν γεγονός. Στη συνέχεια ενισχύσαμε σταδιακά τον ήχο μας ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγαλύτερους χώρους. Μέχρι σήμερα έχουμε κυκλοφορήσει δύο βινύλια σε συνεργασία με τους Ranking Joe, Ranking Trevor, Fitta Warri, Earl Zero, Ranking Forest. Επίσης έχουμε συνεργαστεί και με διεθνείς μουσικούς από Ευρώπη και Τζαμάϊκα όπως οι Uwe Banton, Earl Sixteen, U-Brown, Ras Daniel Ray, Marlene Johnson, Ηorace Martin, King Shiloh. Συνεχίζουμε ακόμα τα sessions μας με βασικό κορμό τους OldJohn, Soundman, K-mood και Nesco.

Τζαμαϊκανική κουλτούρα των soundsystems και roots, υπάρχει κοινό έδαφος ή ακόμα και εικόνες που μπορούν να συνδεθούν με τη ζωή εδώ και περισσότερο την καθημερινότητα;

I.A.S.: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κοινά στοιχεία με τη Roots και την Τζαμαικάνικη κουλτούρα των Soundsystems. Είναι κάτι πολύ καινούριο για τα Ελληνικά δεδομένα, συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε σε καμιά περίπτωση ότι υπάρχει κοινός τρόπος ζωής. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την Reggae με τη θάλασσα και τα beach bar, όχι ότι δεν είναι μια ωραία κατάσταση, αλλά για εμάς δεν είναι εποχιακή μουσική. Αν και το Irie Action από τότε που το ξεκινήσαμε ήταν ένας τρόπος φυγής από την καθημερινότητα, ένα μέσο να σπάμε τη ρουτίνα, θα θέλαμε να ασχολούμασταν επαγγελματικά μόνο με αυτό, αν ήταν εφικτό. Αν μπορούσαμε για παράδειγμα να παίζουμε σε συγκεκριμένο χώρο, είναι κάτι που θα θέλαμε για να μπορούμε να έχουμε κάθε μήνα ένα ραντεβού με τον κόσμο σε συγκεκριμένο χώρο ώστε να δίνουμε ακριβώς τον δικό μας χαρακτήρα στα session μας.

 

Irie Action Soundsystem

 

Μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του soundsystem;

I.A.S.: Για να δημιουργήσει κάποιος χειροποίητο ηχοσύστημα σίγουρα χρειάζεται εκτός από γνώσεις ηχοληψίας και ξυλουργικής, όρεξη, χρήμα και ελεύθερο χρόνο. Κάθε ηχοσύστημα έχει μοναδικό χαρακτήρα εξαιτίας της καμπίνας του, που διαφέρει ανάλογα με το πόσο χαμηλή συχνότητα θέλουμε να πιάνει. Τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του μεγαφώνου είναι το κομμάτι που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του πριν την κατασκευή μιας καμπίνας. Η δημιουργία ενός χειροποίητου ηχοσυστήματος είναι αναπόπαστο κομμάτι τη Reggae κουλτούρας, χωρίς τις χαμηλές συχνότητες που εξασφαλίζουν τα soundsystems δεν μπορούν να τονιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής και άρα δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στα events;

I.A.S.: Η αντίδραση του κόσμου κάθε φορά είναι διαφορετική. Υπάρχει κόσμος που μας ακολουθεί στις βραδιές από νωρίς και μέχρι το ξημέρωμα. Προσπαθούμε η επαφή με τον κόσμο να είναι ουσιαστική. Από εκεί και περά αν το ηχοσύστημα κάνει καλά την δουλειά του, ο κόσμος στα Session χορεύει όλο το βράδυ!

Έχετε παίξει εκτός Αθήνας, στην υπόλοιπη Ελλάδα κάπου, υπάρχουν πλάνα για κάποιου είδους «περιοδεία» εδώ ή στο εξωτερικό;

I.A.S.: Μέχρι τώρα έχουμε παίξει σαν καλεσμένοι σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σύρο και Θήβα, χωρίς όμως το ηχοσύστημα μας. Είναι στα άμεσα σχέδια μας να κάνουμε κάποια καλοκαιρινά sessions μαζί με το δικό μας ηχοσύστημα, εκτός Αθήνας. Υπάρχει έντονη δυσκολία λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο εγχώριο φεστιβάλ που να προσεγγίζει την ανάλογη ιδεολογία και αισθητική. Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά φεστιβάλ μιας και σε χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία δραστηριοποιούνται τα περισσότερα ηχοσυστήματα στον κόσμο.

Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο θέμα, πιστεύετε πως ο πολιτικός στίχος μπορεί να αφυπνίσει κόσμο, να ενώσει ανθρώπους και να οδηγήσει σε κάτι ίσως πιο απτό, πιο χειροπιαστό;

I.A.S.: Η Reggae έχει έντονο κοινωνικοπολιτικό στίχο και πρεσβεύει την αλληλεγγύη, την ενότητα και την αγάπη σε όλο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα είναι προσωπική αντίληψη του καθενός, το που θέλει και το που μπορεί να φτάσει συνειδησιακά.

 

Irie Action Soundsystem

 

Ποιος ο σκοπός του event στο Χυτήριο;

I.A.S.: Στο event στις 2 Απρίλη θα γιορτάσουμε στην καρδιά της πόλης τα δέκα χρόνια των Irie Action Sound System, με καλεσμένους τον Ganja Tree και τον Ras Daniel Ray από την Jamaica. Τον ρυθμό στη βραδιά θα δώσουν οι περπατημένοι Inity Connection. Ευελπιστούμε πως θα είναι μια ιστορική βραδιά τόσο για εμάς όσο και για όσους φίλους μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Λίγα λόγια για τους καλεσμένους του event Ganja Tree και Ras Daniel Ray; Υπάρχει κάποια προσωπική σχέση με τη μπάντα, με ποιο κριτήριο επιλέξατε τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες;

I.A.S.: Ο Ganja Tree και ο Ras Daniel Ray είναι από την Τζαμάικα και έχουνε χρόνια εμπειρίας στο να κάνουνε μικρόφωνο σε soundsystem. Προσωπική σχέση έχουμε μόνο με τον Ras Daniel Ray, γνωρίζοντάς τον το 2007 όπου και τον είχαμε καλέσει για πρώτη φορά. Στο τώρα ετοιμάζουμε μαζί του μια καινούρια παραγωγή και συγχρόνως έχουμε κάνει μαζί άλλες τρεις αξιομνημόνευτες βραδιές. Είναι δύο καλλιτέχνες που καλύπτουν τα γούστα μας όσο αναφορά τον χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στη συγκεκριμένη βραδιά. Είναι βασική προϋπόθεση για εμάς οι καλλιτέχνες να γίνονται ένα με την ομάδα και τον κόσμο.

Τι σχέδια έχετε για το Irie Action Soundsystem;

I.A.S.: Δεν συνηθίζουμε να κάνουμε σχέδια, βασιζόμαστε στην διάθεση και στην όρεξή μας για να κάνουμε όμορφα πράγματα.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ και τα λέμε στις 2 Απριλίου στο Χυτήριο!

 

irie action soundsystem

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.