ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ

"Η φωνή και... η λύρα"

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τον τρόπο να σε κάνουν να νιώθεις περήφανη για τις επιλογές σου, για τον τόπο σου, την καταγωγή σου. Η σκηνή του Σταυρού του Νότου Club φιλοξένησε τη Δευτέρα στις 14 του Οκτώβρη την Γεωργία Νταγάκη, μια κοπελιά από το Ρέθυμνο της Κρήτης, που έκανε όπλο την παραδοσιακή λύρα και δεν έχασε κανένα πόλεμο.

Όλα ξεκίνησαν κατά τις 10:30, όπου ο Θεολόγος Κάππος άνοιξε το δρόμο για να περάσουμε μια όμορφη βραδιά. Μας τραγούδησε για αρχή το «για τα μάτια σου μόνο» και το «λίγο πιο κοντά» από τον προσωπικό του δίσκο. Συνέχισε σε πιο δυνατούς ρυθμούς και αφού «είχε κόψει και τη ρακί…» την ήπιαμε εμείς στην υγεία του με την «μπαλάντα του κυρ Μέντιου», ένα τραγούδι που μας έβαλε στο κλίμα για την κρητικοπούλα, που θα ανέβαινε σε λίγο στην σκηνή. Εκεί κάπου ευχαριστήσαμε τον Θεολόγο για το καλωσόρισμα με ένα χειροκρότημα και αποχώρησε.

Η Γεωργία Νταγάκη βγήκε με την λύρα της και με τον Δημήτρη Λάππα, που συνοδευόταν από την κιθάρα του, και μας έπαιξαν ένα ορχηστρικό κομμάτι για να ξεκινήσει το κρητικό γλέντι με την «τίγρη». Η λύρα συνδυάστηκε άψογα με τα χρώματα της φωνή της και το ξεκίνημα ήταν εκρηκτικό. Συνέχισε με το “ρώτα” και με  κομμάτια από Θανάση Παπακωνσταντίνου και Χρήστο Θηβαίο όπως το «όταν χαράζει», το «αερικό», «ο Άμλετ της σελήνης» και άλλα. Η φωνή της ήταν γεμάτη πάθος, η λύρα είχε γίνει προέκταση του χεριού της και το ένα συμπλήρωνε το άλλο καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Εξαίρετη μουσικός και πολύ ταπεινή σαν παρουσία οφείλω να ομολογήσω πως είναι άξια λυράρισα!

Κάποια στιγμή φώναξε στο πλευρό της τον Θύμιο, τον Γρηγόρη και τον Γιάννη τρεις μουσικούς από την μπάντα των Μr Highway για να πειραματιστούν και αυτοί και εμείς με ένα πάντρεμα της παραδοσιακής κρητικής λύρας με την ηλεκτρική κιθάρα  και τολμώ να πω πως ήταν πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μαζί τραγούδησαν την «Ζωζώ» του Σαββόπουλου όπως και το “revolution”, τραγούδι της μπάντας από τον πρώτο τους δίσκο,  και το «Folsom prison blues». Έτσι η ατμόσφαιρα άλλαξε για λίγο με τον ήχο να είναι πιο ροκ, πιο ηλεκτρονικός και με μια πιο blues διάθεση κατά διατήματα. Μας εντυπωσίασαν με το mix των τραγουδιών «Wicked messenger» (Bob Dylan) και το “ Άγγελος Εξάγγελος” (Διονύσης Σαββόπουλος). Για το τέλος και την δική τους καληνύχτα μας άφησαν με το “Mercy's hand” ένα τραγούδι που ταίριαζε απόλυτα στον Γρηγόρη και στη μπάντα. Έτσι εισέπραξαν ένα ζεστό χειροκρότημα και αποχώρισαν απ’ την σκηνή. Εντυπωσιακό σε αυτή την μπάντα ήταν ότι μπορούσαν να κάνουν δικό τους όποιο κομμάτι και να τραγουδούσαν και η ικανότητά τους να το  υποστηρίζουν το ίδιο καλά.

Η συνέχεια της βραδιάς βρήκε την Γεωργία να είναι μόνη στη σκηνή για να μας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, σ’ αυτή του Κορνάρου και στον ανεκπλήρωτο αυτό έρωτα του “Ερωτόκριτου”. Πραγματικά υπέροχη ήταν και η ερμηνεία της στα τραγούδια  «τα βάσανα μου χαίρομαι» και «βάλε μου να πιω». Κάπου εκεί ήρθε και η έκπληξη της βραδιάς… ο  Σταύρος Σιόλας. Σαν φίλος της ήρθε να τη δει και να την καμαρώσει, και μετά από κάλεσμα ανέβηκε στην σκηνή για να τους ακούσουμε σαν ντουέτο στο «μαύρη θάλασσα» και στο «σαν το καραγκιόζη». Τον αναγκάσαμε να μας πει τα «διόδια», το καινούριο του τραγούδι από τον ομώνυμο δίσκο του και μας άφησε με το «μαύρα μου μάτια». Εκεί ήταν και ο Παναγιώτης Μάργαρης, που προς το τέλος του live  βρέθηκε στο πλάι της Γεωργίας παίρνοντας τη θέση του Δημήτρη Λάππα στην κιθάρα και μας καθήλωσε με το μαγικό παίξιμό του.

Ήταν μια πολύ ωραία βραδιά με πολλές επιρροές από την έντεχνη μουσική αλλά και από την κρητική παραδοσιακή. Εξάλλου η μουσική δεν χρειάζεται ταυτότητες… μόνο ευγενικές ψυχές, που να μπορούν να τη νιώσουν. Μόνο με την κιθάρα, τη λύρα και τους διαφορετικούς τόνους στη ένταση της φωνής της, η Γεωργία Νταγάκη είχε ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορεί να τραγουδήσει από ρεμπέτικο μέχρι και ροκ! Εξάλλου όπως είπε και η ίδια ο μουσικός της κάνει για ολόκληρη μπάντα. Και είχε δίκιο!


Δείτε video από την εμφάνιση της Γ. Νταγάκη στον Σταυρό του Νότου Club, τη Δευτέρα 14/10/2013.

Video: evart.gr

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.