Νέγκα & Καραμουρατίσης @ Passport

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου παρακολουθήσαμε την εξαιρετική Γιώτα Νέγκα στο Passport Κεραμεικός. Μαζί της ήταν και ένας από τους πλέον καλύτερους νέους μουσικούς συνθέτες, ο Θέμης Καραμουρατίδης.

Μέσα σε μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε ο καινούριος δίσκος της Γιώτας Νέγκα «Τελευταίος Εαυτός». Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Θέμης Καραμουρατίδης που για ακόμα μια φορά δείχνει πόσο σπουδαίος είναι. Το στιχουργικό μέρος ανέλαβε ο Οδυσσέας Ιωάννου. Πρόκειται για ένα άλμπουμ με έντεχνα και λαϊκά κομμάτια τα οποία αναδεικνύουν την υπέροχη φωνή της Γιώτας Νέγκα και η καλλιτέχνιδα παρουσίασε με αγάπη και πάθος τα καινούρια της τραγούδια στο κοινό της το βράδυ του Σαββάτου.

Ακούγοντας την πλέον από κοντά εκείνο το βράδυ, επισφράγισα την εικόνα της. Γιατί άλλο να ακούς κάποιον από τον καναπέ σου και άλλο από κοντά. Δε θα μπορούσα να πω τίποτε άλλο από το ότι με συνεπήρε με τη φωνή της και το ταλέντο της. Το ίδιο φάνηκε να συνέβη σε όποιον βρισκόταν εκεί. Η Νέγκα ενσαρκώνει σε αυτή τη μαγευτική και βαθειά φωνή, την ταπεινότητα και τη σύνεση που πρέπει να εχει ο άνθρωπος. Ούτε στιγμή δεν είδα στα μάτια της ωραιοπάθεια ή «θαυμασμό». Αντιθέτως, ήταν αφοσιωμένη στο έργο της. Δε δίστασε στιγμή να βάλει όλο της τον πόνο και την ψυχή. Είναι άξιο θαυμασμού να βλέπεις σε έναν καλλιτέχνη αυτόν το συνδυασμό. Γιατί καλώς ή κακώς όλοι μας όταν ξέρουμε ότι σε κάτι είμαστε καλοί «κανακευόμαστε». Η Νέγκα όχι μόνο δεν «δείχτηκε» αλλά διατήρησε στο πρόσωπο της την ταπεινότητα που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης. Με αυτό τον τρόπο φάνηκε η αγάπη της για το ελληνικό τραγούδι.

Τη μαγευτική βραδιά συνόδεψε το δεμένο μουσικό σχήμα αποτελούμενo από τους: Νίκο Κατσίκη (μπουζούκι, μπαγλαμα, τζουρά), Σωτήρη Καστάνη (κιθάρα, μπουζούκι), Τάσο Αθανάσιο (ακορντεόν), Δημήτρη Κούζη (βιολί, μαντολίνο), Άρη Ζέρβα (τσέλο), Γιώργο Μπουλντή (κοντραμπάσο), Κρίτωνα Μπελλώνια (τύμπανα) και Θέμη Καραμουρατίδη (πλήκτρα, φωνή). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μουσικό σύνολο, το οποίο συνδυάζει όργανα παλαιάς λαϊκής μουσικής και σύγχρονης. Παρ' όλα αυτά όχι μόνο ταίριαξαν μεταξύ τους, αλλά επέφεραν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, μουσικά εναρμονισμένο, το οποίο συνέπαιρνε όποιον έτυχε να βρίσκεται εκεί.

Αξίζει βέβαια να σχολιαστεί και το πρόγραμμα της μουσικής παράστασης. Το πρόγραμμα χαρακτηριζόταν από πλήρη οργάνωση. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός οτι στην είσοδο βρισκόταν το πρόγραμμα της βραδιάς. Έτσι λοιπόν, ακούσαμε τραγούδια από το άλμπουμ «Καινούριο Φιλί», τραγούδια από το νέο άλμπουμ «Τελευταίος εαυτός», ορχηστρικά κομμάτια που έγραψε ο Θέμης Καραμουρατίδης για την ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης», καθώς και αγαπημένα τραγούδια από τα παλιά. Με αυτόν τον τρόπο έγινε μια εντυπωσιακή μίξη του παλαιού λαϊκού με το σημερινό έντεχνο και λαϊκό τραγούδι. Οικεία και νοσταλγικά κομμάτια ακούστηκαν που μας ταξίδεψαν στα παλιά. Ίσως πολλούς μάλιστα να συγκίνησε αυτή η συνεύρεση του παλιού και του νέου. Μέσα σε αυτή την όμορφη και ζεστή βραδιά έβλεπε και τη συμμετοχή του κοινού η οποία δημιουργούσε ακόμα πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα στο νέο χώρο του Passport.

Στιγμές που ξεχώρισαν ήταν εκείνη που η Γιώτα Νέγκα τραγούδησε το παλιό της τραγούδι «Με τα μάτια κλειστά». Θεωρώ πως ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς καθώς κάθε στίχος της σπάραζε το κοινό. Το τραγούδησε με τόσο πάθος και σπαραγμό που είχε καθηλώσει τον καθένα από μας. Ο Θέμος Καραμουρατίδης τραγούδησε παίζοντας στο πιάνο το τραγούδι που ο ίδιος έγραψε και μελοποίησε για τη Νατάσα Μποφίλιου, «Εν λευκώ». Νομίζω άλλος κανείς δε μπορεί να το πεί τόσο καλά όσο εκείνος. Ήταν σα να πάγωσε όλος ο χώρος. Όλοι είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Τόσο για την «πλούσια-βαθιά» φωνή του, όσο και για την ψυχή του που ενσαρκώθηκε στο τραγούδι. Εντυπωσιακά ήταν και τα πρωτότυπα ορχηστρικά κομμάτια τα οποία προσέφεραν στο κοινό ευχάριστα διαλλείματα.

Ένας χώρος ζεστός, φιλοξένησε τη Γιώτα Νέγκα και τους μουσικούς της σε μια βραδιά όμορφη που ο καθένας από το κοινό έφυγε μαγεμένος, γεμάτος όμορφα συναισθήματα. Το βράδυ του Σαββάτου η Γιώτα Νέγκα δε σταμάτησε να «μιλά» στις ψυχές των ακροατών της.

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.