4 μπάντες που έχουμε λατρέψει... Από την ελληνική αγγλόφωνη σκηνή σε μια κοινή συνέντευξη!
- Λεπτομέρειες
- Γράφει ο/η Χριστίνα Δραγγανά Χριστίνα Δραγγανά
- Κατηγορία: Blog Blog
- Δημοσιεύθηκε : 19 Απριλίου 2016 19 Απριλίου 2016
Εξαιτίας μιας μεγάλης επίθεσης; Λόγω της βαρύτητας; Μήπως έτσι έδειξαν οι πιθανότητες ή... Έτσι όρισαν οι θεοί; Όπως και να 'χει, έγινε και δε θα ψάξω τους λόγους για το πώς όταν υπάρχουν ήδη πολλοί, πέρα από τις μουσικές τους, για να "κολλήσει" κανείς με αυτές τις τέσσερις μπάντες από την ελληνική αγγλόφωνη σκηνή που έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον μας και με τους ήχους τους έχουν ξετρελάνει τα αυτιά μας! Οι The Big Nose Attack, οι Gravitysays_i, οι Mani Deum και οι 7-Odds αφήνουν για λίγο τα όργανα και απαντούν στις ερωτήσεις μας, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα αυτά τα μουσικά σχήματα. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους... Η ευχαρίστηση όλων μας, τα συμπεράσματα δικά σας!
Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις... Ποιοι είστε; Επιρροές; Πως ξεκίνησε το σχήμα; Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας;
Β.Ν.Α.: Καλησπέρα, είμαστε οι The Big Nose Attack, δυο αδέρφια από το Μπραχάμι. Είμαστε ντουέτο κιθάρα-φωνή/τύμπανα και παίζουμε τα μπλουζ με τη δική μας μοντέρνα ηλεκτρική εκδοχή.
G.S.I: Είμαστε οι Gravitysays_i. Η μπάντα ξεκίνησε το 2003 ως side project group, από δύο άτομα, (κιθαρίστα-σαντουρίστα και ντράμερ). Μέσα στα χρόνια έχουμε συνεργαστεί με διαφορετικούς μουσικούς και έχουμε αλλάξει στυλ και σύνθεση. Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, και να εξάγουμε νέα ηχοχρώματα και ατμόσφαιρες στην μουσική που κάνουμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα γιατί βαριόμαστε να ακούμε το ίδιο πράγμα. Η βάση μας είναι το rock, μάλλον το progressive rock. Αυτό το είδος μπορεί να περικλείει και τον ήχο των 70’s, μπάντες όπως τους Pink Floyd και τους Genesis αλλά και των Radiohead, Other Lives.
M.D: Ονομαζόμαστε Mani Deum και ξεκινήσαμε πριν από ακριβώς 10 χρόνια, το 2006. Το σχήμα ξεκίνησε σαν ντουέτο και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία full band. Τη μουσική μας την περιγράφουμε ως folk 'n' roll και οι επιρροές μας προέρχονται από όλο το φάσμα της εναλλακτικής σκοτεινής μουσικής.
7-O: Είμαστε οι 7-Odds. Το σχήμα ξεκίνησε ως ιδέα στο μυαλό του μπασίστα μας. Μετά από κάποιες αλλαγές μελών, η ιδέα κατέληξε στη σημερινή της μορφή, η οποία διαμορφώνεται από τις διαφορετικές μουσικές επιρροές που φέρει ο καθένας από τους πέντε μας. Θα περιγράφαμε τη μουσική μας ως μία γκαζωμένη μηχανή σε βραδινή βόλτα.
Προφανώς δεν έχετε καμία σχέση με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, παρ' όλα αυτά μπορούμε να εντοπίσουμε ψήγματα της στην μουσικής σας... Υπάρχουν μουσικοί αυτού του τόπου που εκτιμάτε;
B.N.A.: Προφανώς και έχουμε. Η μουσική είναι μουσική. Δεν έχει όρια, είναι τέχνη. Τα μπλουζ μπορεί να έχουν την τιμητική τους στο σχήμα μας αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας. Ακούγοντας το "gotta luv u" θα καταλάβει κανείς την αγάπη μας στα παραδοσιακά ηπειρωτικά! Θα θέλαμε πολύ μια συνεργασία με ένα ρεμπέτη, ένα παλιακό "αλάνι". Μάλλον με το Ζωρζ Πιλαλί αν ήταν ιδανικά.
G.S.I.: Νομίζω αρκετά στοιχεία, όχι μόνο ψήγματα, οι ρυθμοί που χρησιμοποιούμε είναι μονοί, που σηματοδοτούν τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, παρά το κλασικό τέσσερα δύο που υπάρχει στη δύση. ΕΠίσης, οι ρυθμοί της φωνής δεν είναι καθόλου Ευρωπαϊκοί, όπως και οι αρμονίες. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως αν ακούσετε τον τραγουδιστή των Gravity θα ακούσεις τον Ξυλούρη αλλά μπορεί και να τον ακούσετε, ή τον Χατζηδάκη ας πούμε. Αλλά και ο ίδιος ο Χατζηδάκης υπάρχει μέσα στη λογική μας, έχει να κάνει με το ποια είναι τα βιώματά σου, τι έχεις χωνέψει και τι σου βγαίνει.
M.D.: Εκτιμούμε όλες τις παραδοσιακές μουσικές και όχι μόνο την ελληνική. Σίγουρα λειτουργεί υποσυνείδητα ως επιρροή τόσο στο συνθετικό όσο και στον ενορχηστρωτικό τομέα. Παρ' όλα αυτά, δεν πιστεύουμε πως θα πειραματιστούμε ποτέ εξ' ολοκλήρου πάνω σε κάτι τέτοιο. Εκτιμούμε γενικώς τους μουσικούς που ασχολούνται με μία πιο νεωτεριστική προσέγγιση με την παραδοσιακή μουσική, δίνοντας πνοή και μέλλον σε αυτό το είδος.
7-O.: Μάλλον δεν υπάρχουν παραδοσιακά στοιχεία, ίσως σε κάποια αυτοσχεδιαστικά solos βγαίνουν ασυνείδητα. Από 'κει και πέρα, δεν είναι στα σχέδιά μας περαιτέρω πειραματισμοί με αυτό το είδος. Εάν μιλάμε για παραδοσιακούς μουσικούς, υπάρχουν πολλοί που τους θαυμάζουμε και εκτιμούμε το ότι κρατάνε ζωντανή τη μουσική παράδοση.
Ποια επίδραση έχει ασκήσει σε εσάς η ελληνική πραγματικότητα και πως αυτό βγαίνει στον ήχο σας ή γενικά στη δημιουργική διαδικασία; Τι σας φτιάχνει και τι σας χαλάει σε αυτή την πραγματικότητα;
B.N.A: Η οικονομική κρίση έχει ευνοήσει σίγουρα τη δημιουργικότητα, η μουσική γίνεται τρόπος έκφρασης, μια φωνή για να ακουστείς, αυτό σίγουρα δίνει δύναμη στην τέχνη. Παρ' όλα αυτά δεν είναι μόνο αυτό η κινητήρια δύναμη έμπνευσης της μπάντας, υπάρχουν και αλλά: Αγάπη και πίτσα! Δεν υπάρχει κάτι που να μας φτιάχνει στην ελληνική πραγματικότητα και καθημερινότητα, υπάρχουν πολλά που μας χαλάνε.
G.S.I.: Σκεφτείτε ότι το άλμπουμ "Figures of enormous grey and the patterns of fraud" κατά λέξη σημαίνει, «Οι φιγούρες του τεράστιου γκρι και τα μοντέλα της απάτης». Κάναμε αυτό το δίσκο πριν σκάσει η κρίση, που έτυχε να ξεκινήσει ένα χρόνο αφού βγήκε το άλμπουμ, σκεφτόμενοι γενικά την κοινωνική κρίση. Προφανώς, δεν είμαστε προφήτες, απλά έτυχε να μας απασχολεί αυτό το ζήτημα. Και οι φίλοι μας έλεγαν, «Καλά πλάκα μας κάνετε; Είχατε διαβάσει τι θα γίνει;» Απλά εκείνη την εποχή υπήρχαν κάποιες συγκυρίες. Είχαμε μείνει χωρίς δουλειά. Μετά είδαμε και το zeitgeist και είδαμε πως σκέφτονταν κι άλλοι σαν κι εμάς. Κι έτσι βγήκε το “Patterns”.
M.D.: Η ελληνική πραγματικότητα δε θα μπορούσε να μας αφήσει ανεπηρέαστους γιατί ζούμε εδώ... Μέρος αυτής αποτυπώνεται και στην τελευταία μας δισκογραφική δουλειά "When Beauty Ends". Πάντα η μουσική αποτελεί ένα όχημα για να καταθέσεις, ακόμα και να ξεσπάσεις τους προβληματισμούς σου.
7-O.: Όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην παγκόσμια πραγματικότητα μας χαλάει η ανθρώπινη πλεονεξία, η στενομυαλιά και γενικότερα η ανθρώπινη βλακεία. Στον ήχο μας και γενικότερα στη δημιουργική διαδικασία βγαίνει μάλλον ως αντίσταση και αντίδραση σε αυτά που ζούμε καθημερινά.
Σε τι φάση είναι η αγγλόφωνη ελληνική σκηνή; Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ μουσικών;
B.N.A.: Θεωρούμε πως περνάμε την ακμή της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής και οι ελληνικές μπάντες έχουν ανεβάσει το level πάρα πολύ ψηλά!
G.S.I.: Από τη μια επικρατεί μια τάση αναβίωσης του 90’s revival του 70’s stone rock. Μερικές μπάντες παίζουν αυτή τη μουσική γιατί κάποιοι στο εξωτερικό κάνουν επιτυχία σε αυτό το είδος. Είναι θλιβερό το ότι πολλές μπάντες απλά μιμούνται τις επιρροές τους, χωρίς να δημιουργούν προσωπικό ήχο με «χαρακτήρα». Από την άλλη είναι θετικό πως σήμερα ακούμε μερικές μπάντες με διαφορετικά στυλ, ακούμε μωσαϊκό πολύ, κάποτε έπαιζαν μόνο ένα ύφος.
M.D.: Η αγγλόφωνη ελληνική σκηνή αυτή τη στιγμή μάλλον βρίσκεται στο απόγειό της. Αφενός η διαδικασία παραγωγής έχει γίνει μέσω της τεχνολογίας πιο προσιτή στα ανεξάρτητα σχήματα, αφετέρου υπάρχει μια γενικότερη στροφή της προσοχής του κοινού σ' αυτό το είδος. Η Αθήνα είναι στην πραγματικότητα μια πολύ μικρή πρωτεύουσα για τα παγκόσμια δεδομένα, οπότε είναι λογικό το ότι οι καλλιτέχνες του χώρου μας λίγο ως πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους και συνεργάζονται συχνά.
7-O.: Η ελληνική σκηνή είναι σε άνθιση και υπάρχει καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των μουσικών, γιατί όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία μπάντα.
Έχετε πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο εξωτερικό; Κι αν ναι, αισθανθήκατε κάποιες διαφορές σε σχέση με το ελληνικό κοινό;
B.N.A.: Έχουμε πραγματοποιήσει τρία ευρωπαϊκά τουρ και μπορώ να πω με σιγουριά πως ο ρόκ κόσμος είναι παντού ίδιος! Διψάει για live. Προφανώς όταν είσαι μπάντα από εξωτερικό και παίζεις σε άλλη χώρα υπάρχει μεγαλύτερο saspens για τους ακροατές, αλλά η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα!
G.S.I.: Έχουμε σκοπό να βγούμε έξω, έχουμε παίξει στην Αγγλία κάποια στιγμή, σε κάποια διοργάνωση αλλά δεν κάναμε κάτι έξω, σκοπεύουμε να κάνουμε, αν προκύψει κάτι από του χρόνου. Στην Αθήνα υπάρχει ένα fan base.
M.D.: Έχουμε επισκεφθεί δύο φορές τη Γερμανία ως μπάντα και δεν αισθανθήκαμε σημαντικές αλλαγές ως προς την συμπεριφορά του κοινού, με τη διαφορά ότι στα φεστιβάλ του εξωτερικού υπάρχει περισσότερος κόσμος που βρίσκεται εκεί για να ανακαλύψει καινούρια μουσικά σχήματα, όπως και το ότι η αγοραστική δύναμη είναι μεγαλύτερη στις "δυτικές" χώρες.
7-O.: Δεν έχουμε πραγματοποιήσει εμφάνιση στο εξωτερικό και δεν έχουμε βρεθεί ως κοινό σε κάποια συναυλία.
Υπάρχει κάποιο μέρος στην Αθήνα που επισκέπτεστε συχνά και ίσως σας εμπνέει ή που είναι το στέκι σας;
B.N.A.: Στέκι μας είναι όπου πίνουμε φθηνά!
G.S.I.: Το μπαρ Αμερικάνικο που βρίσκεται από το '89 στην ακτή Θεμιστοκλέους πάνω από τον Παπανικολή.
M.D.: Είμαστε όλοι φαν της νυχτερινής ζωής της πόλης, οπότε συνήθως βρισκόμαστε στα μαγαζιά που παίζουν μουσική φίλοι και συνεργάτες, με αγαπημένο τον τελευταίο καιρό το Barrett στου Ψυρρή.
7-O.: Οι δρόμοι και τα μπαρ της Αθήνας με τον κόσμο και τους θορύβους τους αποτελούν διαρκή έμπνευση για εμάς.
Τι έχει αλλάξει στην Αθήνα και τι παραμένει το ίδιο από την παιδική σας ηλικία μέχρι σήμερα;
B.N.A.: Μένουμε Μπραχάμι οπότε δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολλά σε εμάς. Έχει γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε όλα τα προάστια πλέον καθώς και έχουν ανοίξει πολλά όμορφα συνοικιακά μαγαζάκια.
G.S.I.: Είμαστε Πειραιώτες, αυτό που άλλαξε και με λύπησε πολύ τελευταία ήταν το τρένο Αθηνών-Πελοποννήσου που έφυγε από το κέντρο, το τρένο έφτανε ως τη Λεύκα, στη Δραπετσώνα, ο μουτζούρης. Υπάρχει στη Δραπετσώνα ένα πέρασμα, ένα καταπληκτικό σημείο, τα σπίτια δεξιά κι αριστερά, είναι το σπίτι κι από κάτω συνεχίζει πέτρα, ο τοίχος είναι όλες μαυρισμένος, είναι σε μεγάλη απόσταση αυτό και έχει παραμείνει ακόμα έτσι.
M.D.: Προφανώς τα πράγματα που έχουν αλλάξει είναι πολλά για να τα απαριθμήσει κάποιος σε μια παράγραφο, αυτό όμως που παραμένει ίδιο είναι η μορφή και η αίσθηση που αφήνουν κάποιες παλιές συνοικίες του κέντρου, οι οποίες δημιουργούν μια σύνδεση με το παρελθόν της πόλης.
7-O.: Ο κόσμος έχει αποξενωθεί μεταξύ του και έχει αυξηθεί το τσιμέντο, σε αντίθεση όμως με τη φιλοξενία και το καλό φαγητό, που είναι σε υψηλό επίπεδο εδώ και χρόνια!
Που μπορεί κάποιος να σας ακούσει να παίζετε μουσική; Θα συμμετάσχετε το καλοκαίρι ή και νωρίτερα σε κάποιο εγχώριο μουσικό φεστιβάλ ή συναυλία;
B.N.A.: Στην πόλη μας δεν κάνουμε τόσα πολλά live, ώστε να μαζεύεται ο κόσμος σε ένα μεγαλύτερο χώρο μια δυο φορές το χρόνο και να γίνεται πάρτι. Νομίζω λειτουργεί καλύτερα έτσι. Επαρχεία πάμε τουράκια πολύ συχνά γιατί περνάμε υπέροχα. Για τα φεστιβάλ... ξέρεις κάτι και δε μας το λες;
G.S.I.: Μέσα σε αυτό το μήνα παίζουμε επαρχεία σε τέσσερις πόλεις, το καλοκαίρι σε κάποια φεστιβάλ σε νησιά και από Σεπτέμβριο το κοιτάμε για έξω. Επίσης θα κάνουμε συναυλία τέλη Ιουνίου, σε ανοιχτό, μικρό θέατρο και θα παίξουμε σε φεστιβάλ το οποίο δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ακόμα.
M.D.: Στις 16 Απριλίου εμφανιστήκαμε στο 8Ball στη Θεσαλλονίκη, σε full show μαζί με τους Jane Doe και τους Lower Cut. Για το επόμενο διάστημα είναι κανονισμένες αρκετές ζωντανές εμφανίσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.
7-O.: Αναμένουμε απαντήσεις από κάποια καλοκαιρινά φεστιβάλ, μέχρι τότε όμως μπορείτε να μας ακούσετε live στις 20 Απρίλη στο Big Mouth στο Χαλάνδρι.
Αν δεν έχετε δει κάποιο απ' αυτά τα τέσσερα σχήματα live, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε σε κάποια επόμενη συναυλία τους! Μέχρι τότε, τους ακούμε μέσα από τις πλατφόρμες που μοιράζονται τη μουσική τους αλλά και τους παρακολουθούμε μέσα από την παρουσία τους στα social media. Check them out:
Mani Deum |
The Big Nose Attack |
Gravitysays_i |
7-Odds |