Το Ταξίδι της Ζωής @ Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι γέμισαν την αίθουσα του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου για να παρακολουθήσουν «το ταξίδι της ζωής» που έκανε την αρχή του. Ανάμεσα τους κι εγώ...

Οι μικροί θεατές με τη μεγάλη αλήθεια, είχαν πολύ μεγάλη αγωνία για την παράσταση. Κατέβαιναν τη σκάλα τρέχοντας και αφού οι θέσεις γεμίσαν γρήγορα με πολύχρωμα χαμογελαστά και ανυπόμονα προσωπάκια, η παράσταση ξεκίνησε. «Το ταξίδι της ζωής» ο τίτλος και πολλές σκέψεις κατέκλυσαν το μυαλό μου πριν και μετά το θέαμα.

Πράγματι ένα ταξίδι, με ποικίλα αισιόδοξα μηνύματα και όμορφες εικόνες για τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Συνδυάζοντας, θέατρο, χορό, τραγούδι, ζωντανή μουσική, φωτιές, ξυλοπόδαρους, ζογκλερικά, μονόροδα, εναέριες χορογραφίες και ακροβατικά, ο δημιουργός της παράστασης, Αντώνης Πασβάντης, φτιάχνει μια τρομερά ζωντανή και εντυπωσιακή σύνθεση.

Αξιοθαύμαστοι και πολυτάλαντοι όλοι οι συντελεστές που κυριολεκτικά «πετάνε». Ο Σταμάτης Πακάκης, ο Χρόνης Τόμπορης, η Αγγελική Μερεντίτη, ο Blake O’Neil, η Ειρήνη Αναστασίου και ο Αντώνης Πασβάντης ζωντανεύουν φαντασμαγορικές εικόνες και ήχους, συνθέτοντας μια τρυφερή παράσταση... Ή μάλλον μια «αναπαράσταση» συμβολική, για το ταξίδι προς την ενηλικίωση. Ο δρόμος πάντα είναι μεγάλος και μακρύς, ίσως ακόμα και ψηλός σαν ένα ξυλοπόδαρο, με εμπόδια και δυσκολίες, μα δεν πρέπει ποτέ να χάνεις το κουράγιο σου, πάντα πρέπει να προσπαθείς.

 

Το Ταξίδι της Ζωής, του Αντώνη Πασβάντη

 

Μια παράσταση που μιλά για το δρόμο προς την ενηλικίωση δείχνοντας –κυρίως σε μας τους «μεγάλους», που ξεχνάμε εύκολα- ποιους συνοδοιπόρους πρέπει να έχουμε πραγματικά κοντά μας. Την αγάπη, το σεβασμό, το θάρρος, την αλήθεια μας.

Οι μικροί φίλοι που παρευρέθησαν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο το απόγευμα της Κυριακής, είχαν αυτά τα στοιχεία μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Εντυπωσιασμένοι παρακολουθούσαν το ταξίδι, με τα μάτια τους να λάμπουν στη θέαση των ακροβατικών και τα χεράκια τους να χειροκροτούν σε κάθε δυνατή στιγμή. Εντυπωσιακό ακόμη ήταν ένα μικρό κορίτσι που ενθουσίασε όχι μόνο εμένα, ενώ έκανε ακροβατικά πάνω στη σκηνή, αλλά και ένα πλασματάκι δίπλα μου που ρώτησε τη μαμά του «Μαμά πως το κάνει; Αφού είναι μικρό παιδί». Αυτή η αφοπλιστική ειλικρίνεια και αθωότητα των παιδιών, είναι κάτι μαγικό, σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή.

Τα μηνύματα που προσωπικά πήρα ήταν πολλά, τόσο από την παράσταση όσο και από τους ίδιους τους θεατές της. Γιατί τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι θεατές και μπροστά στον ενθουσιασμό τους, ό,τι και να γράψω εγώ είναι πολύ λίγο.

Ταξιδέψαμε λοιπόν, σε μια οδό όπου συναντιέται η τέχνη με τη ζωή και φτιάχνει τη μαγεία. Γιατί κάπου στη σκηνή είδα εμάς, να ισορροπούμε σε ξυλοπόδαρα καθημερινά. Να πετάμε στα ουράνια κρεμασμένοι σε σχοινιά, να κερδίζουμε ή να χάνουμε μάχες, να παλεύουμε με φωτιές, να τσαλακωνόμαστε, να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να αναπνέουμε, να γελάμε... Να μεγαλώνουμε! Το θέμα όμως με την ενηλικίωση, όπως είδα στην παράσταση, έχει να κάνει κυρίως με τις αξίες σου. Στη γλώσσα των μεγάλων αυτό μεταφράζεται δουλειά, χρήματα, ασφάλεια κτλ. Στη γλώσσα των παιδιών είναι πιο αληθινές οι αξίες!

 

το ταξίδι της ζωής, του Αντώνη Πασβάντη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για το υπερθέαμα που δημιούργησαν με την όμορφη αλήθεια τους. Θυμήθηκα ότι πρέπει να κοιτάω πιο πολύ τα παιδιά ή το «παιδί». Μαθαίνεις...

«Το ταξίδι της ζωής», είναι μια παράσταση που δε θα ξεχάσω, όσο κι αν μεγαλώσω...

«Αποχαιρετώντας» το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, ζήλεψα πάρα πολύ. Ζήλεψα γιατί, ήθελα εκείνη την ώρα να μάθω ακροβατικά, «να μάθω να πετάω». Από την άλλη, οι πιο μικροί σε ηλικία θεατές αφήνοντας πίσω τους την παράσταση, ήταν ήδη μικροί ακροβάτες, χόρευαν και προσπαθούσαν να κάνουν αυτά που μόλις είχαν δει. Αυτό μάλλον, ζήλεψα πιο πολύ. Την ειλικρίνεια που έχουν τα παιδιά. Δεν κρύβουν, ούτε κρύβονται. Ήμασταν πιο «όμορφοι» σαν παιδιά, σκέφτομαι.

Μακάρι, να βρούμε και πάλι αυτό το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

 

Πληροφορίες παράστασης

 

Φωτογραφίες: Ελένη Μολφέτα

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.