Τα πάθη της αγάπης

Στη Gallerie Δημιουργών παρουσιάζονται από το Φεβρουάριο τα «Πάθη της Αγάπης», μια παράσταση την οποία παρακολούθησα πριν λίγες μέρες και με κέρδισε ολοκληρωτικά! Το έργο σε κείμενα, σκηνοθεσία και στίχους τραγουδιών του Θανάση Σάλτα και μουσική της Πηγής Λυκούδη, κατάφερε και ταξίδεψε όλους τους παρευρεθέντες στο χώρο δημιουργώντας μία πραγματικά μαγική ατμόσφαιρα.

Ονειρικό και άκρως λυρικό στην αρχή, με εξάρσεις έντασης και πάθους κατόπιν, και μ' ένα τέλος που... ενώνει τις έννοιες του κόσμου γύρω απ' την αγάπη, μας πήρε στην κυριολεξία στον κόσμο του! Οι ερμηνείες σωστές, απτές, γήινες μα και φευγάτες.

Στο ρόλο της Αγάπης η Μαρία Βουδούρη, γνωστή από θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ενσάρκωσε την ευαισθησία, την ανιδιοτέλεια, το όνειρο, την συγχώρεση που χαρακτηρίζουν την αγάπη με μεγάλη επιτυχία.

Η Πηγή Λυκούδη, καταπληκτική συνθέτρια και δεξιοτέχνις του πιάνου, στο ρόλο της Μοίρας που καθορίζει τις ζωές όλων μας, λιτή κι' απλή μα και δυναμική, με μια παρουσία υπαρκτή κι' ανύπαρκτη ανάμεσα στους ήρωες του σχεδόν παραμυθιού του Θανάση Σάλτα, εξέπληξε ευχάριστα το κοινό με τις υποκριτικές της ικανότητες! Κι' όταν αποσυρόταν στα παρασκήνια, έπαιζε στο πιάνο τις μελωδίες των τραγουδιών της παράστασης και τη μουσική που έντυνε μαεστρικά το όλο εγχείρημα.

Ο Θανάσης Σάλτας, γνωστός συγγραφέας και στιχουργός... ζωγράφισε με τρόπο λυρικό αλλά με μια δυναμική που σε κρατούσε σε εγρήγορση και αγωνία τα κείμενα, σκηνοθέτησε άψογα την εξέλιξη του έργου του επί σκηνής και ήταν κάτι παραπάνω από δυναμικός στο ρόλο του Φόβου, που όταν πάρει τα κλειδιά της ψυχής, ο μόνος δρόμος του ανθρώπου είναι αυτός που οδηγεί στην κόλαση. Κι' όταν πάρει τα κλειδιά του ολάνθιστου κήπου της αγάπης, μόνο στάχτη και μπούρμπερη μπορεί να γίνουν όλα.

 

Τα πάθη της αγάπης   Τα πάθη της αγάπης

 

Η Αρετή Κοκκίνου στο ρόλο της Φιλίας, που για πιο εύκολη εκφορά του λόγου, όπως μας είπε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Θανάσης Σάλτας, τη βάφτισε "Φιλιώ". Μια "Φιλιώ" που ερμήνευσε η Αρετή... αιθέρια και ονειρικά στην αρχή, κι' ύστερα, πιστή στην εξέλιξη του κειμένου, μοχθηρά και με μια πονηριά που καθρεφτιζόταν στο βλέμμα της που μας άφησε άφωνους! Φιλία και προδοσία μαζί σ' ένα πρόσωπο που άλλαζε εκφράσεις εύκολα, σα να ήταν επαγγελματίας ηθοποιός. Κι' όταν και κείνη αποσυρόταν στα παρασκήνια, αφοσιωνόταν στην κιθάρα και στο γλυκόλαλο μαντολίνο της, που συνόδευαν το πιάνο της Πηγής στις μελωδίες που έντυναν την παράσταση.

Ο Δημήτρης Ερατεινός, στο ρόλο του Ξένου, έναν ρόλο καθ' όλα ταιριαστό και στη φυσιογνωμία μα και στην ψυχική του υπόσταση, αν κρίνουμε απ' τον άψογο τρόπο που τον ερμήνευε. Ο Ξένος που μπαίνει στη ζωή της Αγάπης για να τη γεμίσει χαρά μα και άπειρες πίκρες... Ήταν κι' η φωνή του! Η υπέροχη γεμάτη φωνή που σ' έστελνε σε τόπους που εκείνη διάλεγε κι' εσύ οικειοθελώς ακολουθούσες.

Ο Νίκος Καρακαλπάκης, στενός συνεργάτης της Πηγής Λυκούδη, ερμηνευτής μ' όλη τη σημασία της λέξης στα τραγούδια που ετοίμασαν για την παράσταση η Πηγή Λυκούδη κι' ο Θανάσης Σάλτας. Μια άκρως θεατρική ερμηνεία με το γνωστό... γλυκόλαλο της φωνής του, που ελισσόταν με έναν τρόπο που τον βάφτιζε αυτόματα ηθοποιό.

Τα τραγούδια, λυρικά κι' αυτά με δόσεις ονείρου μα και σκληρότητας, που διαθέτει σε ποσότητα ο κόσμος που ζούμε, με στίχους και μελωδίες... παντρεμένες! Η παράσταση "Τα πάθη της Αγάπης" θα συνεχίζει να παίζεται όλες τις Κυριακές του Μαρτίου. Προλαβαίνετε να τη χαρείτε! Επιβάλλεται να μην τη χάσετε!

 

* Το άρθρο έγραψε για το EvArt. gr η συγγραφέας Μαρία Παπαδάκη.

Πληροφορίες για την παράσταση

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.