Bonnie and Clyde στο Θέατρο Βαφείο

Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε στο Θέατρο Βαφείο μια νέα παράσταση. Αυτή η παράσταση δείχνει ικανή να ταξιδέψει το κοινό της σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή μακρινή, μια εποχή κρίσης που ίσως και να θυμίζει σε πολλούς όσα συμβαίνουν τώρα στη χώρα μας. Όχι πως θίγει τόσο τα τεκταινόμενα της εποχής, αλλά και εκείνη την εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχε μία βαθιά οικονομική κρίση. Στο μακρινό Μάιο του 1934 έφτασε το τέλος ενός θρυλικού ζευγαριού εκείνης της εποχής, του Clyde Barrow και της Bonnie Parker.

Δύο εγκληματίες που σάρωναν τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες ως τον θάνατο τους, ληστεύοντας τράπεζες και σε πολλές περιπτώσεις σπέρνοντας τον θάνατο στο διάβα τους. Μια ιστορία που έχει βρεθεί ήδη στο σινεμά το 1967, σε μίνι σειρά δύο επεισοδίων το 2013 στην τηλεόραση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είτε με μορφή ντοκιμαντέρ, είτε θεατρικών παραστάσεων στο εξωτερικό.

Η παράσταση, λοιπόν, που ονομάζεται “Bonnie & Clyde”, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Adam Peck. Όπως και το βιβλίο, η παράσταση περιγράφει τις πιο προσωπικές στιγμές του θρυλικού ζευγαριού. Παρουσιάζει το ψυχικό τους κομμάτι και την ιστορία τους. Δεν αναφέρεται σε κάποια ληστεία άμεσα, αλλά κυρίως δείχνει το κομμάτι της αντίληψης των δύο αυτών χαρακτήρων απέναντι στο κομμάτι της φήμης, της αγάπης, της ζωής και φυσικά την αντίληψη που είχαν για την εποχή εκείνη.

Οι ήρωες του έργου μας δείχνουν τις σκέψεις τους, τα πιστεύω τους, την προσωπικότητα τους. Η παράσταση έχει φυσικά μια δυναμική την οποία την παρέχει ο ψυχισμός του ζευγαριού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης η ένταση αποτυπώνεται στις φράσεις και τις στιχομυθίες τους. Η εσωτερική αναζήτηση επίσης είναι κάτι που θα απασχολήσει το κοινό καθώς η παράσταση παρουσιάζει μια άλλη οπτική πίσω από την σκληρή εικόνα του ζευγαριού. Η εναλλαγή συναισθημάτων είναι έντονη και αυτό κάνει τη παράσταση να κυλά γρήγορα για τα 80 της λεπτά που διαρκεί. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια παράσταση ικανή να συναρπάσει το κοινό της.

 

Bonnie and Clyde στο Θεάτρο Βαφείο - Γιώργος Αδαμαντιάδης

 

Τρεις ηθοποιοί παίρνουν μέρος στη παράσταση και πρόκειται για την Οδύσσεια Μπουγά, τον Γιώργο Αδαμαντιάδη και τη Θεοδοσία Σαββάκη. Η Οδύσσεια Μπουγά έχει αναλάβει τον ρόλο της Bonnie, ο Γιώργος Αδαμαντιάδης τον ρόλο του Clyde και η Θεοδοσία Σαββάκη έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερο ρόλο που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή του κοινού. Για την επιτυχή σκηνοθεσία της παράστασης υπεύθυνος είναι ο Λευτέρης Παπακώστας που μαζί με τον πρωταγωνιστή συναντήσαμε αυτή τη σεζόν σε μία ακόμα παράσταση, την "Τερεζίν". Πλέον σε διαφορετικούς ρόλους οι δυο τους δείχνουν πως μπορούν να συνεργαστούν άριστα. Ένας ακόμα συντελεστής και των δύο παραστάσεων είναι ο Θεοδόσης Σκαρβέλης, ο οποίος είναι στις δημόσιες σχέσεις τη τρέχουσας παράστασης, αλλά παίζει παράλληλα στη "Τερεζίν".

Μετά από τη μικρή παρένθεση, ας γυρίσουμε στο σκηνοθετικό κομμάτι, που μοιάζει ιδανικό για τις απαιτήσεις της παράστασης. Όλα δείχνουν να είναι σωστά και ο θεατής σε όποιο σημείο της αίθουσας και να βρίσκεται μπορεί να έχει αντίληψη των εξελίξεων. Όλο αυτό αποκαλύπτει πως ο Λευτέρης Παπακώστας είναι ένας ιδιαιτέρως ταλαντούχος νέος που μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλά την τέχνη του θεάτρου. Η παράσταση δεν δείχνει να κουράζει τον θεατή παρά μόνο ίσως για μια στιγμή πριν το τέλος, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους και δε δημιουργεί αρνητική άποψη για τη συνολική εικόνα της παράστασης.

 

Bonnie and Clyde στο Θέατρο Βαφείο - Οδύσσεια Μπουγά

 

Όσον αφορά τους “μαέστρους” που υποδύονται τους ρόλους, όσα και να γράψει κανείς για την απόδοση των τριών παιδιών που βρίσκονται σε αυτό το σανίδι θα είναι λίγα. Αρχικά βρίσκουμε την Οδύσσεια Μπουγά, που σίγουρα δε μοιάζει με Οδύσσεια η ερμηνεία της. Αντιθέτως, έχει βρει ήδη το δρόμο της σε αυτή την παράσταση και εντυπωσιάζει γρήγορα με την ερμηνεία της κάθε θεατή. Ο ρόλος που έχει αναλάβει δείχνει να της ταιριάζει γάντι και της δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταπεραμέντο της. Δεν χάνεται σε κανένα σημείο της παράστασης, ούτε στις εναλλαγές μεταξύ έντασης, δυναμισμού και χιούμορ και έτσι παραμένει δυναμικά στο προσκήνιο αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για μια ηθοποιό με πλούσιο ταλέντο που μπορεί να καταφέρει πολλά. Ήδη βέβαια τη συνοδεύει ένα πλούσιο παρελθόν, αλλά και σε αυτό τον ρόλο είναι απλά εξαιρετική, δίνοντας από πλευράς της ένα μερίδιο στην επιτυχία της παράστασης.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Αδαμαντιάδης, είναι ίσως του μέτρου. Είναι αυστηρός στο όριο και αστείος στο όριο, γενικά κινείται μέσα στα όρια των απαιτήσεων του ρόλου του, πράγμα που δεν είναι εύκολο και φυσικά απαιτεί το απαραίτητο ταλέντο για να συμβεί. Ο ρόλος του είναι απαιτητικός και χρειάζεται το μέτρο που του αποδίδει ο Γιώργος Αδαμαντιάδης. Αν τον παρακολουθήσεις θα νομίζεις σε κάποια σημεία της παράστασης πως έτσι είναι και στην πραγματική του ζωή, μιας και συχνά πυκνά βγάζει μια φυσικότητα στον τρόπο που εκφράζεται. Με όλους αυτούς τους τρόπους διατηρεί σταθερό το οικοδόμημα της επιτυχίας αυτής της παράστασης.

 

Bonnie and Clyde στο Θέατρο Βαφείο - Θεοδοσία Σαββάκη

 

Τέλος, η Θεοδοσία Σαββάκη, που έχει αναλάβει τον πιο “ήσυχο” ρόλο της παράστασης, δε θα πει ούτε μία λέξη καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης. Θα δώσει όμως ήχο στην παράσταση είτε με το σαξόφωνο της, είτε με τους ήχους των άκρων της, είτε με μελωδίες που πηγάζουν από μέσα της. Θα περιπλανηθεί στη σκηνή και θα συνοδεύσει σε πολλές περιπτώσεις τα βήματα των δύο πρωταγωνιστών. Η καλλιτέχνις, που ανταποκρίνεται με επάρκεια στις απαιτήσεις του ρόλου της, δίνει κάτι ιδιαίτερο στην παράσταση, κάνοντας την διαφορετική, ίσως πιο γλυκιά από ότι θα ήταν χωρίς την παρουσία της.

Εν κατακλείδι, το "Bonnie & Clyde" που παρουσιάζεται στο θέατρο Βαφείο και θα παραμείνει εκεί για αρκετό καιρό ακόμα, θα σας κάνει να γελάσετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα σας δώσει μια άλλη οπτική πίσω από τη σκληρότητα του ζευγαριού και ίσως να σας συγκινήσει μέσα από τη συγκλονιστική προσπάθεια των συντελεστών της. Αξίζει να βρεθείτε εκεί ακόμα και λίγο νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης, ώστε να περάσετε λίγο χρόνο στο όμορφο φουαγιέ του θεάτρου, που το κοσμούν αντικείμενα μιας άλλης εποχής και είναι καλό να γεμίζουμε τη ζωή και τη μνήμη μας με όμορφες εικόνες μιας άλλης εποχής.

 

Bonnie & Clyde, του Adam Peck στο Θέατρο Βαφείο

 

Πληροφορίες Παράστασης

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.