Ας ερχόσουν για λίγο στο κέντρο πολιτισμού ελληνικός κόσμος

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μια νέα μουσικοθεατρική παράσταση η οποία ονομάζεται «Ας ερχόσουν για λίγο», αν και ελπίζουμε να μείνει για πολύ καιρό ακόμα. Οι πρωταγωνιστές είναι τρεις (Γιάννης Μπέζος, Τάνια Τρύπη και Ευριδική), αλλά ο θίασος μεγάλος. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Μίκαελ Ντε Σολέιγ εεεε... Μιχάλη Σουγιούλ! Μία βιογραφική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Σουγιούλ, με πολύ τραγούδι και χορό.

Μια παράσταση με συνεχείς εναλλαγές στις εποχές και κατά συνέπεια πολλές μεταμορφώσεις επί σκηνής. Ο χώρος που λαμβάνει χώρα είναι μεγάλος και ιδανικός για ένα έργο σαν αυτό, με αρκετές θέσεις και σωστή δομή για μια θεατρική παράσταση. Η ιδέα των συντελεστών να ανεβάσουν μια παράσταση όπως αυτή, είναι σαφέστατα κάτι που έλειπε από τη θεατρική σκηνή της Αθήνας και αναμένεται να εντυπωσιάσει το κοινό που θα επιλέξει να δώσει το παρόν σε αυτή.

Δεν έχει και τόση σημασία αν θα επιλέξετε να επισκεφθείτε το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με λεωφορείο, τραίνο, με ταξί ή με το αυτοκίνητο σας, μιας και το κέντρο διαθέτει και μεγάλο χώρο πάρκινγκ. Σημασία έχει να πάτε για να απολαύσετε αυτή την ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση. Θα σας προσφέρει γέλιο, μιας και ο Γιάννης Μπέζος είναι μαέστρος της ατάκας, θα σας ξεσηκώσει με τις μουσικές της, μιας και ο Μιχάλης Σουγιούλ είχε συνθέσει κάποια αριστουργήματα εκείνες τις εποχές και κυρίως θα σας κάνει να νοσταλγήσετε άλλες εποχές, είτε τις έχετε ζήσει είτε όχι, μιας και μιλάμε για εποχές δύσκολες για το έθνος μας, όπως η μικρασιατική καταστροφή, αλλά και ο πόλεμος του '40. Βεβαίως υπάρχουν και αναφορές στη δικτατορία του Μεταξά. Αν κάποιοι γνωρίζετε την ιστορία αυτού του ιστορικού καλλιτέχνη, θα απολαύσετε αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο. Αν πάλι δεν γνωρίζετε πολλά για τη ζωή του Μιχάλη Σουγιούλ, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρετε σε μια νύχτα μια συνοπτική γεύση αυτής της ιδιαίτερης ζωής.

Σκηνοθετικά το "Ας ερχόσουν για λίγο" πατάει πολύ γερά στα πόδια του. Η δουλειά του Δημήτρη Μαλισσόβα είναι εξαιρετική. Έχει δημιουργήσει μια παράσταση που δεν θα σας κουράσει καθόλου και θα διατηρεί το ενδιαφέρον σας μέχρι το τέλος της. Όλα δείχνουν να δένουν αρμονικά κατά τη διάρκεια της παράστασης και αυτό σίγουρα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ καλής σκηνοθετικής δουλειάς. Η αρχή είναι ανατρεπτική, αφού όταν κανείς βλέπει τον Γιάννη Μπέζο πρώτο όνομα, είναι σίγουρος πως ο Μιχάλης Σουγιούλ στην παράσταση είναι ένας, αλλά δεν είναι, μιας και ο ρόλος μοιράζεται με ένα πρωτότυπο τρόπο ανάμεσα στον νεκρό Σουγιούλ (Γιάννη Μπέζο) και τον ζωντανό (Παναγιώτη Κατσώλη). Μια ιδέα πρωτότυπη και ανατρεπτική που επίσης βγάζει και αρκετές στιγμές γέλιου. Αυτοί οι δύο είναι και οι μόνοι που παραμένουν σταθεροί στο ρόλο τους, μιας και όλοι οι υπόλοιποι μεταμορφώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της παράστασης και την πάροδο του χρόνου. Άλλωστε, ο Μιχάλης Σουγιούλ συναναστράφηκε με πολλούς διάσημους της εποχής και προσέφερε απείρως στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα της εποχής. Τα τραγούδια του Σουγιούλ είναι πολλά και τα περισσότερα από αυτά έχουν αφήσει το στίγμα τους. Μια ιδιαιτερότητα τους είναι πως διαφέρουν στο είδος τους, αλλά παρ' όλα αυτά πάντα γίνονταν επιτυχίες.

 

Ας ερχόσουν για λίγο, του Δημήτρη Μαλισσόβα Ας ερχόσουν για λίγο, του Δημήτρη Μαλισσόβα Ας ερχόσουν για λίγο, του Δημήτρη Μαλισσόβα

 

Όπως είπαμε παραπάνω οι πρωταγωνιστές είναι τρεις. Πρώτος και καλύτερος είναι ο Γιάννης Μπέζος, που προσφέρει για μια ακόμα φορά στο κοινό μια ξεχωριστή ερμηνεία. Η απίστευτη μεταδοτικότητα του είναι αυτή που τον απομακρύνει από την αποτυχία. Το κοινό μετά το τέλος της παράστασης έχει χίλιους λόγους να τον χειροκροτήσει, όχι μόνο για τις μουσικές του επιδόσεις, όχι για τις ευφάνταστες ατάκες του, όχι για τη παρουσία του που σε κάνει να ζεις μαζί του τον ρόλο, αλλά και γιατί είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς εν ζωή και ό,τι και να κάνει μπορεί να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Τάνια Τρύπη ανέλαβε έναν ρόλο που έχει από κάτω του πολλούς ακόμα, θα την δεις ως τη πρώτη σύζυγο του Σουγιούλ, θα την δεις ως Βέμπο αλλά και ως Σαπουντζάκη και... ας μη σας τα πω όλα. Σε κάθε της μεταμόρφωση είναι ξεχωριστή, σε κάθε μεταμόρφωση λες και είναι μια άλλη, αλλάζοντας όχι μόνο την εμφάνιση της αλλά και τη φωνή της. Ένα ρεσιτάλ υποκριτικής από μια μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό. Η Ευριδίκη δεν υστερεί ούτε σε ταλέντο, αλλά ούτε και σε μεταμορφώσεις, θα τα δείτε όλα να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σας και δε θα πιστεύετε πως πριν λίγο ήταν μία άλλη. Η φωνή της φυσικά καθηλωτική και η γενική παρουσία της θα χαρακτηριζόταν εκθαμβωτική.

Ο θίασος όμως έχει ακόμα πολλούς συντελεστές. Η άποψη μου είναι πως ο Σταύρος Νικολαΐδης κάνει μία εξαιρετική ερμηνεία, ιδιαίτερα ο Αλέκος Σακελλάριος. Λάμπει πάνω στη σκηνή και του αξίζουν συγχαρητήρια για τη γενική του παρουσία. Ο Παναγιώτης Κατσώλης ως Μιχάλης Σουγιούλ, δένει αρμονικά με τον Γιάννη Μπέζο και δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε αυτό που έχει αναλάβει να βγάλει εις πέρας στο "ας ερχόσουν για λίγο" και δεν είναι εύκολο να είσαι ένα με τον Γιάννη Μπέζο. Τα καλύτερα έχω να πω και για την Βαλέρια Κουρούπη, η οποία γεμίζει τη σκηνή με τη φωνή της και με το αστείρευτο ταλέντο της. Επίσης, μεταμορφώνεται συχνά και επίσης το κάνει εξαιρετικά. Η Ελένη Καρακάση σε δύσκολες αποστολές που δεν θα διστάσει να τις εκτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσφέρει απολαυστικές στιγμές στο κοινό με τη φωνή και την παρουσία της. Ακόμα ξεχωρίζει η ερμηνεία του Γιώργου Παράσχου που δείχνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε ώριμους και απαιτητικούς ρόλους και δε θα ξεχωρίσει στη σκηνή μόνο για το ύψος του, αλλά κυρίως για τις υποκριτικές του ικανότητες. Τέλος, ο Σταύρος Μαρκάλας σε μια στιγμή της καριέρας του που δύσκολα θα ξεχάσει τα επόμενα χρόνια μιας και είναι πραγματική τύχη να είσαι μέλος αυτού του εγχειρήματος.

Η δεκαμελής ορχήστρα που θα εκτελέσει τις επιτυχίες του Σουγιούλ με εξαιρετικό τρόπο, δίνει τη δυνατότητα στους υπέροχους χορευτές (Έλενα Κέκκου, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Ελένη Κυριακίδη, Νηρέα Μαρκάκη, Κωνσταντίνο Φρίγγα, Θεόδωρο Σουρμελή) να διασκεδάσουν το κοινό και να προσφέρουν ένα οπτικά όμορφο θέαμα. Το σκηνικό δένει αρμονικά με τις εποχές και τις ανάγκες της παράστασης, ο ήχος είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και εγγυημένο σε αυτή τη παράσταση είναι ένα: η απόλαυση σας!

 

Πληροφορίες Παράστασης

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.