Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη @ Vault - Δημήτρης Αγοράς - Δημήτρης Κανέλλος

Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη. Ένας μονόλογος ο οποίος παίρνει σάρκα και οστά από τον Δημήτρη Κανέλλο που έχει αναλάβει την σκηνοθεσία και τον Δημήτρη Αγορά που είναι το πρόσωπο του έργου, αφού αφηγείται τα γεγονότα όπως εκφράζονται από τον συγγραφέα του βιβλίου, Laurent Mauvignier. Την μετάφραση έχει κάνει ο Σπύρος Γιανναράς. Όσο για το έργο, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, παρουσιάζει από μια διαφορετική οπτική ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2009 στη Λυών της Γαλλίας.

Αυτό το γεγονός δεν είναι άλλο από το θάνατο μετά από ξυλοκόπημα ενός 25χρονου Γάλλου, του Michael Blaise. Ο νεαρός με καταγωγή από τη Μαρτινίκα είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από τους φύλακες ενός σούπερ μάρκετ επειδή έκλεψε ένα κουτάκι μπύρα. Ένα βιβλίο με έντονα μεταφυσικά χαρακτηριστικά, αφού παρουσιάζει κυρίως την οπτική του θύματος, λίγες στιγμές πριν τον θάνατο και τις σκέψεις του λίγες στιγμές πριν χάσει την ζωή του. Ο βραβευμένος Γάλλος συγγραφέας δίνει ένα διαφορετικό τόνο στο γεγονός και χαρίζει ένα ιδιαίτερο βιβλίο στο κοινό για να αναρωτηθεί ο καθένας μας τι ενδέχεται να εννοεί μέσα από τα γραφόμενα του.

Ο Δημήτρης Αγοράς που αφηγείται ουσιαστικά το βιβλίο, χαρίζει στο έργο μία στιβαρή και δυνατή ερμηνεία, όπως αυτή θα άρμοζε σε ένα έργο με αυτό το θέμα. Διαχειρίζεται σωστά το όριο μεταξύ συναισθηματικής έκρηξης, η οποία είναι σπάνια κατά τη διάρκεια του μονολόγου και αφηγηματικής ηρεμίας με τόνους έντασης όταν αυτοί χρειάζονται. Είναι μετρημένος στις κινήσεις του, κάτι που οφείλεται στην επιμέλεια κίνησης της Ανθής Θεοφιλίδου και στην σκηνοθεσία του Δημήτρη Κανέλλου. Η σκηνοθεσία είναι και αυτή που δίνει μία νότα παραπάνω στον μονόλογο και σε συνδυασμό με τον φωτισμό, τον οποίο έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μαργαρίτης, καθιστά την παράσταση πιο απαλή προς τον θεατή.

 

Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη @ Vault - Δημήτρης Αγοράς - Δημήτρης Κανέλλος

 

Η ένταση της ερμηνείας περνάει στον θεατή και του δίνει τη δυνατότητα να σκεφτεί τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το έργο. Ερεθίσματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την αξία μιας ζωής. Την αντιμετώπιση της ζωής από διαφορετικούς ανθρώπους. Τον φόβο του διαφορετικού και την υπεροψία του δήθεν ισχυρού. Τον μη σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη κάποιων για επιβεβαίωση της δικής τους ύπαρξης μέσα από την υποβάθμιση μιας άλλης. Γενικά θέτει στον θεατή ερωτήματα καίρια για την εποχή που ζούμε. Παρακολουθώντας αυτό τον μονόλογο ο καθένας θα επανεκτιμήσει την άποψη του προς τους συνανθρώπους του. Θα θυμηθεί ενδεχομένως γεγονότα που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν του και φυσικά δε θα απογοητευτεί με αυτό που είδε, παρά μόνο θα αμφισβητήσει τον ίδιο του τον εαυτό, αφού θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς ήθελε να του πει αυτό που παρακολούθησε.

Ο Δημήτρης Κανέλλος σκηνοθετεί αυτό τον μονόλογο, τολμώντας κάτι δύσκολο. Πάντα ένας μονόλογος είναι δύσκολα αποδεκτός από το κοινό και ο σκηνοθέτης καλείται να τον κάνει όσο το δυνατόν πιο προσιτό, προς τον μέσο θεατή. Σίγουρα ένας μονόλογος δε μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευχάριστος, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κουραστικός. Ο Δημήτρης Κανέλλος δείχνει να ανταποκρίνεται στους κραδασμούς ενός μονόλογου, όπως με επιτυχία έχει σκηνοθετήσει και τον μονόλογο «Πιο δυνατή» και αρκετές ακόμα παραστάσεις όπως τον «Μυστικό γάμο», που πρόκειται για μια κωμική όπερα σε δύο πράξεις. Ένας ηθοποιός με έντονη παρουσία στο θέατρο, αλλά και την τηλεόραση, που πέρασε στο μονοπάτι της σκηνοθεσίας και το διαβαίνει με επιτυχία προς το παρόν και ελπίζουμε και στο μέλλον.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα μονόλογο για τον οποίο θα άξιζε να κάνει κανείς τη διαδρομή ως το πολυχώρο Vault στη Μελενίκου 26, στον Βοτανικό. Ούτως ή άλλως, θα επισκεφθεί έναν όμορφο χώρο και θα δώσει στον εαυτό του μια ευκαιρία να αναπτύξει το πνεύμα του, μέσα από τη γνωριμία με ένα πραγματικό γεγονός που ίσως και να αγνοεί ή να έχει ξεχάσει και παρουσιάζεται μέσα από μια ιδιαίτερη οπτική.

 

Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη @ Vault - Δημήτρης Αγοράς - Δημήτρης Κανέλλος

 

Πληροφορίες παράστασης

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.