Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν, του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης "Ο κουλοχέρης του Σποκέιν" του Μάρτιν ΜακΝτόνα, η οποία έχει παρουσιαστεί και κατά το παρελθόν στο Ελληνικό κοινό με επιτυχία, από πλούσιο καστ ηθοποιών, συνοδεύεται από υψηλές προσδοκίες. Επιπλέον, το να ξέρει κανείς πως όλα αυτά θα συμβούν στο θέατρο Olvio το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.

Η πρεμιέρα είχε την ανάλογη λάμψη, με καταξιωμένους ηθοποιούς και ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, κάμερες, φωτογράφους και όλα αυτά σε έναν απόλυτα καλλιτεχνικό χώρο, όπως το θέατρο Olvio. Όταν έρθει η στιγμή να παρευρεθεί κανείς σε μια παράσταση που έχει γράψει ο δικαιολογημένα επιτυχημένος σε θέατρο και κινηματογράφο Μάρτιν ΜακΝτονα, ξέρει πως δεν θα απογοητευτεί από την πλοκή της ιστορίας. Παρ' ότι μιλάμε για ένα Ιρλανδό που παράτησε σε ηλικία 16 ετών το σχολείο και είχε καταφέρει στα 25 του να κάνει ένα από τα σενάρια του, θεατρική παράσταση και κάποια χρόνια μετά - δέκα για την ακρίβεια - να κερδίσει ένα Όσκαρ για την 27 λεπτών ταινία του "Six Shooter". Σίγουρα περιμένεις να ακούσεις και αρκετές βρισιές. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του σεναριογράφου. Συγκεκριμένα στο "Six Shooter" η λέξη "fuck" και τα παράγωγα της ακούγονται 34 φορές στα 27 λεπτά της. Ο ρυθμός δεν είναι τόσο μεγάλος στον "κουλοχέρη του Σποκέιν", αλλά είναι εκεί. Κάτι ακόμα που περιμένει κανείς σε ένα σενάριο του ΜακΝτόνα είναι οι απρόβλεπτες από τον θεατή ανατροπές. Βέβαια, αν γνωρίσεις τα έργα του σεναριογράφου, μπαίνεις πάνω-κάτω στο κλίμα των σεναρίων του. Αλλά αυτό δε θα κάνει κάποιο σενάριο του προβλέψιμο ή βαρετό. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σε κρατάει ζωντανό στην παρακολούθηση μιας παράστασης του.

Ένα άλλο ερώτημα που θα έχει εύλογα κανείς, είναι το πώς η παράσταση μετά από τόσο καιρό και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές θα διατηρήσει τη φρεσκάδα της. Η απάντηση είναι απλή: Το Ελληνικό θέατρο διαθέτει ποιότητα, ταλέντο, φαντασία και το κυριότερο όρεξη και αγάπη από όλους τους συντελεστές για αυτό που κάνουν. Έτσι, όταν έρθει η ώρα για κάποιους να παρουσιάσουν κάτι "παλιό", το κάνουν σα να είναι η πρώτη φορά που θα το βλέπει κανείς. Όχι μέσω αλλαγών, αλλά μέσω της δυναμικής που βγάζουν στη σκηνή. Τη ζωή και το ταλέντο που βγάζουν από μέσα τους, δείχνοντας στο κοινό το πόσο αγαπούν αυτό που κάνουν. Έτσι, η ιδέα του νεαρού σκηνοθέτη/μεταφραστή Νίκου Ορέστη Χανιωτάκη να συνεχίζει την παράσταση όλα αυτά τα χρόνια, μόνο κακή δεν κρίνεται.

Ποιος είναι ο Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης; Αν σκεφτείτε πως είναι Κρητικός, είναι, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αυτό που δε θα ξέρετε είναι πως στον εργασιακό του βίο ξεκίνησε από την αθλητική δημοσιογραφία, φοίτησε στο θέατρο τέχνης του Καρόλου Κουν, φοίτησε και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως φοίτησε πρόσφατα και στο University of East London (Directing & Acting). Με λίγα λόγια ένας πολυπράγμων άνθρωπος, αλλά κυρίως ένας εραστής της τέχνης και δη του θεάτρου. Ανέλαβε φέτος τον "κουλοχέρη του Σποκέιν" και το κάνει καλά. Αρκετά καλά. Πάρα πολύ καλά. Μεταξύ μας, το κάνει εξαιρετικά. Μέσα από αυτή τη παράσταση αποδεικνύει πως πραγματικά αγαπά αυτό που κάνει για να το κάνει τόσο καλά.

 

Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν, του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Olvio

 

Στο βασικό ρόλο της παράστασης είναι ο Δημήτρης Πετρόπουλος, που κάποιοι γνώρισαν από την τηλεοπτική σειρά "Παρά Πέντε". Σε αυτή την παράσταση είναι ο κουλοχέρης/Καρμάικλ. Βαθύς ρόλος, απαιτητικός, πολυδιάστατος, ρόλος-πρόκληση. Μια πρόκληση που ο Κύριος Πετρόπουλος την κάνει να μοιάζει παιχνίδι. Τόσο απλά μοιάζει να έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες του ρόλου και να παραδίδει μαθήματα υποκριτικής. Άλλωστε, μαθήματα έχει παραδώσει πολλά, μιας και έχει υπάρξει εκπαιδευτικός κατά το παρελθόν.

Μαζί του είναι ακόμα τρεις ηθοποιοί. Πρώτα θα ακούσετε να ουρλιάζει κάποιος και αυτός είναι ο Σταύρος Καλλιγάς, ίσως τον θυμάστε προ δεκαετίας ή και λίγο παραπάνω από κάποιες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές. Τώρα πια ο 40χρονος Σταύρος δείχνει πως δεν ήταν απλά ένας ταλαντούχος νέος ηθοποιός που θα πέρναγε και δε θα ακουμπούσε από την Ελληνική καλλιτεχνική ζωή. Είχε ταλέντο όταν ήταν νέος και τώρα δείχνει πως έχει ωριμάσει και είναι έτοιμος για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Όχι πως δεν είναι κάτι μεγάλο να παίζεις σε αυτή τη παράσταση, αλλά πάντα υπάρχει ένα βήμα παραπάνω. Ένα βήμα πιο κοντά σε κάτι μεγαλύτερο.

Ο επόμενος που θα δείτε να ανεβαίνει στην σκηνή είναι ο "ενοχλητικός ρεσεψιονίστας" Μέρβιν, Γεράσιμος Σκαφίδας. Συμμετέχει καιρό στην παράσταση και από τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως τον ρόλο του δε δείχνει να τον έχει βαρεθεί, εν αντιθέσει μοιάζει σα να το κάνει πρώτη φορά και όχι με την κακή έννοια. Δείχνει να το απολαμβάνει σαν την πρώτη φορά, αλλά το κάνει με εμπειρία πολλών φορών που τον κάνουν καλύτερο. Εκτός από καλύτερο τον βοηθούν να δείχνει πως όταν δουλεύεις, μόνο κέρδος έχεις. Άλλωστε μέσα από αυτό τον ρόλο έφτασε να συμμετέχει στη Λυσιστράτη, την οποία σκηνοθετούσε ο Cezaris Graužinis. Τώρα βρίσκεται και πάλι μαζί με τον Νίκο Ορέστη Χανιωτάκη στον "Κουλοχέρη του Σποκέιν". Σε ένα ρόλο που γνωρίζει και αγαπά, όπως φαίνεται.

Τελευταία στην παράσταση εμφανίζεται η Ελένη Βαΐτσου, η γνωστή πλέον Μελίνα από την τηλεοπτική σειρά "Μπρούσκο". Η συμμετοχή της σε μια απαιτητική παράσταση όπως "Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν", της δίνει τη δυνατότητα να αποδείξει το ταλέντο της. Μια ευκαιρία που δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη. Στη παράσταση είναι η Μέριλιν. Είναι αυτή που πρέπει, είναι αυτή που θα ήθελε κάθε θεατής για να απολαύσει την παράσταση. Ένας ακόμα λόγος αν δεν έχετε ήδη αρκετούς για να παρακολουθήσετε την παράσταση είναι και η Ελένη Βαΐτσου.

Όταν θα αποφασίσετε να επισκεφθείτε αυτόν τον εξαιρετικό χώρο όπως το θέατρο Olvio, θα δείτε μια παράσταση δυναμική και ποιοτική. Μια παράσταση όμορφα σκηνοθετημένη, που θα σας εγγυηθεί πως μετά από 90 λεπτά αυτή η ομάδα των ταλαντούχων ηθοποιών, αυτή η παρέα των τεσσάρων θα σας κάνει να γελάσετε, να αναρωτηθείτε. Όλα αυτά είναι εγγυημένα. Το γέλιο θα είναι άφθονο σε πολλά σημεία της παράστασης. Τα νοήματα που θα αναζητήσετε μέσα στην παράσταση θα είναι επίσης άφθονα, θα είναι μαθήματα για τη συνέχεια της ζωής σας. Αφού τελειώσει η παράσταση θα αναζητήσετε μέσα σας το νόημα όσων είδατε και να είστε βέβαιοι πως θα σας δώσει ένα βασικό μάθημα. "Πολλές φορές στη ζωή μας όταν αναζητάμε κάτι, ίσως να το έχουμε ήδη και λόγω της μανίας μας για να το βρούμε, να το έχουμε αγνοήσει."

 

Πληροφορίες παράστασης

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.