Το καπλάνι της Βιτρίνας, της Άλκης Ζέη - Θέατρο Βρετάνια

Όταν κανείς θα αποφασίσει να παρακολουθήσει μια παράσταση που βασίζεται σε ένα από τα βιβλία της Άλκης Ζέη, θα έχει σίγουρα υψηλές προσδοκίες, όπως και απαιτήσεις. Σίγουρα η παράσταση κατατάσσεται στον τομέα των παιδικών παραστάσεων, αλλά δεν είναι μία αμιγώς παιδική παράσταση. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί άνετα να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε φίλος του θεάτρου.

Η ιστορία σίγουρα είναι γνωστή σε πολλούς μιας και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και όχι μόνον στην Ελλάδα, μιας και μέχρι στιγμής απαριθμεί 37 διαφορετικές εκδόσεις και έχει μεταφραστεί σε 23 διαφορετικές γλώσσες. Για όσους δεν το έχουν διαβάσει πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή δύο κοριτσιών, δύο αδερφών που ζουν μέσα σε μια μέση οικογένεια της δεκαετίας του 1930. Περιγράφει τη ζωή τους πριν την έλευση της δικτατορίας του Μεταξά και κατά τη διάρκεια αυτής. Κυριαρχεί αρχικά το καλοκαίρι και οι διακοπές των κοριτσιών και συνεχίζει με τον τρόπο που επηρέασε την οικογένεια η έλευση της δικτατορίας, χαρίζοντας ένα όμορφο για τα γεγονότα τέλος.

Στα της παράστασης τώρα. Αν και ήταν η επίσημη πρεμιέρα, στις οποίες είθισται να υπάρχει μεγάλο άγχος, αυτό δε φάνηκε σε καμία περίπτωση από το καστ των ηθοποιών. Η Ανδρομάχη Χρυσομάλη έχει αναλάβει τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης χαρίζοντας στο κοινό μία ακούραστη ροή στο έργο παρά τη μεγάλη του διάρκεια, η οποία είναι κάτι παραπάνω από δύο ώρες με το διάλειμμα. Η παράσταση κυλά όμορφα και ευχάριστα χωρίς να κουράζει τον θεατή και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της είναι πως αφήνει τον θεατή να διαχειριστεί τα συναισθήματα του, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για να μπορεί να συνδεθεί με την παράσταση συναισθηματικά, αλλά και πραγματικά, αφού σε ένα της σημείο γίνεται και διαδραστική με το κοινό. Χωρίς πολλή σκέψη η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι για μικρούς αλλά και για μεγάλους, όπως και ολόκληρη η παράσταση.

 

Το καπλάνι της Βιτρίνας, της Άλκης Ζέη @ Θέατρο Βρετάνια

 

Εντυπωσιακό στην παράσταση είναι και το πόσο εύκολα προσαρμόζονται οι ηθοποιοί στις αλλαγές των ρόλων τους, μιας και κατά τη διάρκεια της παράστασης χρειάζεται να αποδώσουν τουλάχιστον ένα ακόμα χαρακτήρα του έργου. Ο γνωστός σε όλους Γιάννης Καρατζογιάννης, έχει αναλάβει τον ρόλο του παππού της οικογένειας και η προσέγγιση του στον τότε παππού της εποχής, ο οποίος είναι εμφανώς μορφωμένος, με έφεση στην αρχαία Ελληνική γλώσσα, μοιάζει τόσο ρεαλιστικός που σε κάνει να πιστεύεις πως ζει τον ρόλο ή τον έχει ζήσει στο παρελθόν και στον παρουσιάζει αβίαστα και φυσικά. Είναι τόσο ρεαλιστικός που φαίνεται στις εκφράσεις του προσώπου του το συναίσθημα που θέλει να σου εκφράσει, μιας και έχει αναλάβει έναν αρκετά απαιτητικό χαρακτήρα, ο οποίος πότε είναι αυστηρός και πότε στοργικός. Πότε είναι καχύποπτος και πότε καθησυχαστικός, καθώς γνωρίζει την πραγματικότητα αλλά δεν την εκφράζει μιας και το δε το επιτρέπουν οι συνθήκες. Γενικά πρόκειται για μια ερμηνεία που είναι όπως θα έπρεπε, δίχως ψεγάδια.

Η επίσης γνωστή σε όλους Χριστίνα Θεοδωροπούλου έχει αναλάβει τον ρόλο της θείας, σαφέστατα ένας πιο ήπιος ρόλος στη παράσταση όπως αυτός της θείας της οικογένειας, η οποία αρχικά είναι πιο φιλική ή πιο αφελής απέναντι στην εξουσία, αλλά στη πορεία διαπιστώνει και αυτή την αλήθεια. Επίσης, η θεία είναι αυτή που αναλαμβάνει να προσέχει τα κορίτσια στις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Λαμαγάρι. Δεν πρόκειται φυσικά για έναν εύκολο ρόλο και το αποδεδειγμένο ταλέντο της Κυρίας Θεοδωροπούλου δίνει στο ρόλο αυτό που του χρειάζεται για να μην έχεις αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις και τις σκέψεις της θείας.

Ο Δημήτρης Μαύρος έχει αναλάβει τον ρόλο του πατέρα της οικογένειας. Πρόκειται για έναν ανασφαλή υπάλληλο τράπεζας, ο οποίος φοβάται μη χάσει την δουλειά του και υπακούει σε κάθε προσταγή της εξουσίας, αλλά στις δύσκολες στιγμές αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις αξίες του ανθρώπου και την ανάγκη του για χρήματα, κάνοντας ένα βήμα πάντα πίσω. Ένας χαρακτήρας που εκπροσωπεί μια τάση της εποχής και αποδίδεται με καίριο τρόπο από τον κύριο Μαύρο. Η Βίκυ Μαραγκάκη είναι η μητέρα της οικογένειας. Έχει αναλάβει έναν ρόλο μιας γυναίκας που ξέρει πως δεν έχει ιδιαίτερο λόγο στις αποφάσεις της οικογένειας και δεν συμμετέχει ιδιαίτερα σε αυτές, αλλά είναι ιδιαίτερα στοργική με τις κόρες της και χαρίζει με την ερμηνεία της συναισθήματα αγάπης. Παρουσιάζει την αγάπη που πρέπει να δείχνει μια μητέρα στα παιδιά της με τέτοιο τρόπο που θα θυμίσει σε όλους μας πόσο απαραίτητη είναι μια μητέρα που να αγαπά με όλη της τη ψυχή τα παιδιά της σε μια οικογένεια. Η πρόκληση συναισθημάτων στο κοινό είναι συνεχής και η Βίκυ Μαραγκάκη συμμετέχει σε μεγάλο κομμάτι αυτών. 

Αξιοσημειώτη στην παράσταση και η παρουσία του Αλέξανδρου Βάρθη, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως στον ρόλο του εξάδελφου των κοριτσιών Νίκο, που τις παρασύρει σε ένα μαγικό κόσμο τον οποίο έχει δημιουργεί ο ίδιος, με τις ιστορίες του καπλανιού. Ένας ανέμελος φοιτητής που μεταμορφώνεται σε έναν αθώο επαναστάτη κατά της δικτατορίας. Επίσης κατά τη διάρκεια της παράστασης εμφανίζεται και σε άλλους ρόλους όπως του συγγραφέα, αποκαλύπτοντας έτσι το πλούσιο ταλέντο του και δίνοντας μας με αυτό τον τρόπο κάτι σαν μια υπόσχεση, πως θα ασχοληθούμε αρκετά μαζί του στο μέλλον.

 

Αγγελική Πασπαλιάρη και Αρετή Τίλη στο Καπλάνι της Βιτρίνας

 

Η Αγγελική Πασπαλιάρη και η Αρετή Τίλη ήταν στο ρόλο των δύο κοριτσιών, παραδίδοντας μια πάρα πολύ καλή ερμηνεία, εκφράζοντας την ψυχή του έργου, που είναι τα δύο κορίτσια, με έναν τρόπο που δίνει στον θεατή την δυνατότητα να νιώσει αυτό που θέλει να περάσει αρχικά η συγγραφέας και εν συνεχεία η σκηνοθέτης στο κοινό. Η Χριστίνα Πάγκαλη ως υπηρέτρια, αλλά και κόρη πλούσιας οικογένειας, ο Χάρης Χιώτης, ως μέλος της παρέας του καλοκαιριού αλλά και συμμαθητής στο ιδιωτικό σχολείο Καρανάση, καθώς και ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος ως Νόλης αλλά και ως αστυνόμος ανέδειξαν το ταλέντο τους υποδυόμενοι πάνω από ένα ρόλο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ρόλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, με διαφορετικές απαιτήσεις, οι οποίοι αποδίδονταν με εξίσου άριστο τρόπο στο θεατρικό σανίδι. Εξαιρετική και η ερμηνεία της Ελεάννας Φινοκαλιώτη, που έχει αναλάβει διττό "ρόλο" σε αυτή την παράσταση, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Εν κατακλείδι, όσον αφορά συνολικά τους συντελεστές και τους ηθοποιούς που "ζωντανεύουν" στη σκηνή "το καπλάνι της βιτρίνας" της Άλκης Ζέη, πρόκειται για μια ομάδα καλλιτεχνών που σημπληρώνουν αρμονικά τις ανάγκες της παράστασης.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλές ακόμα γραμμές για αυτούς τους ταλαντούχους νέους που άλλαζαν τον ένα ρόλο μετά τον άλλο, αξίζουν τους επαίνους που θα τους αποδίδονται και θα τους αποδοθούν αν συνεχίσουν τη καλή και ποιοτική δουλειά. Η μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου έδεσε πολύ όμορφα με την παράσταση και το κλίμα της εποχής, ενώ το καπλάνι δέσποζε με τις συχνές του εμφανίσεις μέσα στη βιτρίνα του. Επίσης τα 3D animation του Σπύρου Ρασιδάκη όπως και τα σκηνικά δια χειρός Γιάννη Μετζικώφ ήταν εκπληκτικά. Η ενθύμηση του νησιού της Σάμου μέσα από φωτογραφίες για όσους την έχουν επισκεφτεί ήταν προσιτή, αλλά όχι έντονη. Γενικά στο θέμα των ηθοποιών, της σκηνοθεσίας, των σκηνικών και της μουσικής, πρόκειται για μια άρτια δομημένη παράσταση.

Τέλος η παράσταση αυτή προσφέρεται ως ένα επιμορφωτικό μέσο για τα παιδιά, καθώς γεννά απορίες για την εποχή. Περιγράφει συμβάντα φασιστικών καθεστώτων, όπως το κάψιμο των βιβλίων, τη στέρηση της ελευθερίας του λόγου. Επίσης διδάσκει την καλοσύνη στα παιδιά, αλλά τους επισημαίνει και τους κινδύνους μιας κακής επιλογής φίλων. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους γονείς να διδάξουν τα παιδιά τους κάποια βασικά πράγματα για τη ζωή τους και να τα δουν τα ίδια μπροστά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σαν εμπειρία είναι ευχάριστη μιας και δεν θα περάσει κανείς άσχημα σε αυτή τη παράσταση. Kατά τη διάρκεια της θα νιώσει ευτυχία, θα νιώσει νοσταλγία, θα συγκινηθεί με τις πράξεις των πρωταγωνιστών. Πρόκειται για μια παράσταση που δεν γίνεται να απογοητεύσει κάποιον και επιπροσθέτως θα του χαρίσει μια εμπειρία ανάλογη των προσδοκιών του, ίσως και μεγαλύτερη αυτών. Μια παράσταση που προσφέρεται για όλα τα κοινά και όλες τις ηλικίες.

 

Το καπλάνι της Βιτρίνας, της Άλκης Ζέη

 

Πληροφορίες Παράστασης

  1. 21st Athens Technopolis Jazz Festival | Women in Jazz

  24 Φεβρουαρίου 2022
  21st Athens Technopolis Jazz...
  Κατηγορία: Νέα & Ανακοινώσεις

 1. dead dranks - nightwalking

  10 Ιανουαρίου 2022
  "Nightwalking" | Dead Dranks
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. kicking nerve - death at your pleasure

  13 Δεκεμβρίου 2021
  "Death At Your Pleasure" | Kicking Nerve
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. λάμδα - tria

  22 Νοεμβρίου 2021
  "ΤΡΙΑ" | λάμδα
  Κατηγορία: Δίσκοι
Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.