billy eliot

Αγγλία, 1984.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ λόγω οικονομικής κρίσης κλείνει τα ορυχεία και οι ανθρακωρύχοι ξεκινούν απεργία διαρκείας. Μέσα σε μια κοινωνία κατάρρευσης, ξεπροβάλλει ένα αγοράκι. Το όνομα του Μπίλι (Πέτρος Ζαμπάκας, Ανδρέας Καρτσάτος, Σωτήρης Πιερράκος). Ζει και μεγαλώνει μαζί με τον πατέρα του Τζάκι (Αιμίλιος Χειλάκης), το μεγαλύτερο αδελφό του Τόνι (Αποστόλης Τότσικας) και τη γιαγιά του (Τιτίκα Στασινοπούλου).

Έχει χάσει τη μητέρα του (Νίκη Παλληκαράκη), κάτι που το κουβαλάει μέσα του... Το κουβαλάει όμως σα φυλαχτό. Στη φαντασία ενός μικρού παιδιού, ακόμα και η απώλεια μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Ο μικρός Μπίλι κάνει μαθήματα μποξ, όπως όλα τα αγοράκια της ηλικίας του. Μια ομάδα μπαλέτου που χρησιμοποιεί το γυμναστήριο προσωρινά για τις πρόβες της, τραβάει την προσοχή του Μπίλι. Χωρίς να το ξέρει ο πατέρας του, παίρνει μέρος στην τάξη μπαλέτου. Όταν ο Τζάκι το ανακαλύπτει, του το απαγορεύει. Ο Μπίλι, όμως, παθιασμένος με το χορό, συνεχίζει κρυφά να κάνει μαθήματα με τη βοήθεια της καθηγήτριάς του, Τζόρτζια Γουίλκινσον (Αθηνά Μαξίμου). Θες μοίρα, θες τύχη, θες πεπρωμένο... Τον βλέπει και καταλαβαίνει πως αυτό το παιδί έχει ταλέντο. Κόντρα σε όλους και σε όλα, ο Μπίλι μαθαίνει μπαλέτο και ξεκινάει το ταξίδι του...

 

billye eliot

 

Μια παράσταση... ένα ταξίδι, που μέσα σε μια εποχή «οικονομικής κρίσης» και δυσκολιών έρχεται σε αντιπαράθεση με τη δύναμη που έχει κάθε άνθρωπος μέσα του για πάλη. Πίστη για το όνειρο, κόντρα σε εποχές, κοινωνίες και στερεότυπα. Μια παράσταση που θίγει πολλά θέματα σε ποικίλα επίπεδα. Ένα μιούζικαλ που πατάει πάνω στην αγγλική παραγωγή με αρκετούς μετασχηματισμούς και πινελιές υπό τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Λιγνάδη.

Με ένα πλήθος ηθοποιών αλλά κυρίως ένα πλήθος παιδιών, κάτι που αναπόφευκτα το καθιστά ένα δύσκολο εγχείρημα! Ένας θίασος που αποτελείται από είκοσι εννέα ηθοποιούς, δεκατέσσερις μικρούς χορευτές, δέκα μουσικούς και δεκαέξι συντελεστές... και μόνο με την πρόσθεση των αριθμών καταλαβαίνεις πως κυριολεκτικά μια υπερπαραγωγή συμβαίνει στο θέατρο Παλλάς!

 

billy eliot3

 

To μιούζικαλ είναι ένα είδος θεάτρου που περιλαμβάνει τραγούδια, διαλόγους (πρόζα) και χορό. Είναι ένας τρόπος να πεις μια ιστορία και να εκφράσεις το συναισθηματικό περιεχόμενο της, δηλαδή το χιούμορ, το πάθος, τον έρωτα, το θυμό και πολλά άλλα κινητοποιώντας μέσα από το κείμενο, τη μουσική, την κίνηση καθώς και τις τεχνικές πτυχές της ψυχαγωγίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο από το οποίο καμία από τις τέχνες που περιλαμβάνει να μην ξεχωρίζει από την άλλη με κανένα τρόπο. Κάτι που ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Λιγνάδης αλλά και όλοι οι συντελεστές το κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.

Το "Billy Elliot the musical" του Lee Hall αποτελεί μια αισιόδοξη ματιά για τα όνειρα. Μια φαντασμαγορική παράσταση που σου υπενθυμίζει ότι με πάθος, αγάπη, πίστη και στήριξη όλα είναι δυνατά! Ένα υπέροχο κείμενο σε μετάφραση του Δημήτρη Γαλέου, που το συνοδεύει η πρωτότυπη μουσική του Elton John. Εντυπωσιακές χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου και πολύ όμορφα κοστούμια με την υπογραφή της Εύας Νάθενα. Οι αξιοθαύμαστοι μικροί πρωταγωνιστές ερμηνεύουν, τραγουδούν, χορεύουν κάτι που μας φανερώνει ότι ο επαγγελματισμός δεν έχει ηλικία. Είναι ένα τρυφερό και αισιόδοξο μιούζικαλ, μία παράσταση που σου φανερώνει, ενώ κλείνει με το τραγούδι «Ζήτω η διαφορετικότητα», ότι ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες καθένας έχει αναπόσπαστα δικαιώματα! Να ελπίζει, να προσπαθεί και να παλεύει!

 

billy eliot

 

Στο πρόγραμμα της παράστασης ο Δημήτρης Λιγνάδης αντί σημειώματος μοιράζεται το ποίημα του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη και γράφει:

(Προς τον κάθε... Billy Elliot)

"Να 'ταν, λέω, η καρδιά μας
σαν το παλιό παιδικό μας μπαλόνι υδρογόνου
που δεν το συγκρατούσαμε,
που όλο γύρευε ευκαιρία ν' ανέβει στο ταβάνι,
που πίεζε το ταβάνο να διαφύγει.
Και να 'ταν όταν μια μέρα θα μας ξέφευγε ο σπάγγος
να τη βλέπαμε να χάνεται απάνω απ' τις στέγες,
να τη βλέπαμε ν' αναρριχάται στον ουρανό
χωρίς να μας νοιάζει αν δεν θα 'ρθει πια η μητέρα να μας παρηγορήσει
πως θα μας πάρει μιαν άλλη!"

 

billy eliot4

 

Πληροφορίες παράστασης

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.