asian dub foundation @ resistance festival 2016

Το Resistance Festival έχει καταφέρει να γίνει θεσμός, και για το πολιτικό αλλά και για το καλλιτεχνικό κομμάτι του. Για 9η φορά φέτος, λοιπόν, «φιλοξενεί εκπροσώπους εναλλακτικών μουσικών και καλλιτεχνικών σκηνών, με μια κοινωνικά ενεργή στάση» (από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης). Και είναι αυτή η συγχώνευση του κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού με τη μουσική (εγγενές στοιχείο του Hip Hop, για να μην ξεχνιόμαστε), κάτι παραπάνω από απαραίτητη, ειδικά στις μέρες μας.

Η τρίτη βραδιά την Κυριακή 26 Ιουνίου, αυλαία για το Resistance Festival, έκλεισε με Hip Hop ήχους, με αγαπημένους – για τους λάτρεις του είδους – καλλιτέχνες. Ο κόσμος πολύς, ο χώρος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ιδανικός για τέτοιου μεγέθους διοργανώσεις, η οργάνωση – κατά γενική ομολογία - άρτια. Ο καιρός δεν ευνοούσε, λόγω ζέστης και υγρασίας, δε στάθηκε, όμως, αυτό αρκετό για να μην απολαύσει κάποιος την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

 

social waste @ resistane festival 2016

 

Τη βραδιά άνοιξαν οι Social Waste, ένα group με βαθιά κοινωνικοπολιτικό στίχο - με αναφορές σε μεγάλους ποιητές και λογοτέχνες ανά τον κόσμο και με αναφορές στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα - τον οποίο έχουν καταφέρει να συνδυάσουν άψογα με το hip hop και τον παραδοσιακό ήχο, μ’ αυτόν οργάνων της Μεσογείου (λάουτο, γκάιντα, μπαγλαμάς κ.ά.). Μαζί τους στη σκηνή οι Αντίποινα και ο DJ Magnum. Για τους Social Waste δε χρειάζεται να πούμε πολλά... Δεν είναι από τα συγκροτήματα που μπαίνεις στη διαδικασία να αξιολογήσεις τη σκηνική τους παρουσία. Τα τραγούδια τους είναι αυτά που μιλούν γι’ αυτούς και για ‘μας και αυτό που μπορώ να μεταφέρω φωτογραφικά, είναι η συγκινησιακή φόρτιση που πλημμυρίζει αντανακλαστικά το χώρο στον οποίο βρίσκονται κάθε φορά. Από τη χθεσινή βραδιά, κρατάμε το “Hip Hop της Μεσογείου”, “του Χρόνη”, τη “Γιορτή της Ουτοπίας” και τις υψωμένες γροθιές – στο stage και το κοινό – όταν τραγούδησαν το κομμάτι Του Άρη...

Η βραδιά συνεχίστηκε με τα τέρατα ξανά επί σκηνής... Βέβηλος και Παράφρων! Βέβηλος με τα πιο πρόσφατα κομμάτια από τον προσωπικό του δίσκο “Το Βιβλίο των Ηρώων του Δρόμου”, Βέβηλος και Παράφρων με την τελευταία τους συνεργασία (MCs μέχρι τα μπούνια), Βέβηλος και Παράφρων με χιλιοπαιγμένα και πάντα αγαπημένα κομμάτια από την παλιά Βαβυλώνα. Ακούσαμε το Βέβηλο και τον Παράφρωνα, από την “Αρχή επί Τέλους”, κομμάτια – ταυτότητα για τον καθένα, ακούσαμε το “Δωμάτιο με Θέα”, από το “Κουαρτέτο των Στοιχειών” αλλά και την “Πολισμανία”, κομμάτι που πάντα καταφέρνει να ξεσηκώσει και να αναστατώσει το κοινό, που πλαισίωσε το κομμάτι με τα σχετικά συνθήματα... Μεταξύ άλλων, “Όσο πιστεύω στο Hip Hop”, “Μήνυμα σε μπουκάλι”, “Με λένε Δρόμο” (μαζί με τον Τσέκο που τόσο πολύ γουστάρουμε ν’ ακούμε) κι απ’ αυτόν τον Αλήτη στη Χώρα των Θαυμάτων, μια παρότρυνση για κλείσιμο, “Κράτα λίγη αγάπη για το Τέλος”...

 

vevilos vavylona @ resistance festival 2016

 

Πριν το μουσικό κομμάτι της χθεσινής βραδιάς φτάσει στο τέλος του, τη σκυτάλη πήραν οι Asian Dub Foundation, μια groupάρα από την Αγγλία, με ηλεκτρονικό, hip hop και ragga ήχο αλλά και με σαφείς punk επιρροές, που μπόρεσε να μετατρέψει τη μελαγχολία του «σε λίγο τελειώνει η συναυλία», σε «πάμε να τα σπάσουμε πριν φύγουμε»... “Zig Zag Nation”, “Flyover”, “Stand up” και ο χορός και το κέφι στο ζενίθ... Δυνατή φάση, το beat box με φλάουτο, από τον Nathan!

Το πρώτο κομμάτι που άκουσα ever από τους ADF, ήταν το “Fortress Europe”, κάπου στο 2009... Ένα κομμάτι ενάντια στην συνοριακή οχύρωση και την Ευρώπη – Φρούριο (πιο επίκαιρο από ποτέ), με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα: No borders, only true connection, Light the fuse of the insurrection. Ήταν και το κομμάτι με το οποίο έκλεισαν την κυριακάτικη εμφάνιση τους και αυτό με το οποίο σφράγισαν αμετάκλητα το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο του συγκροτήματος, αλλά και της ίδιας της διοργάνωσης.

 

Φωτογραφίες: Σοφοκλής Κιουρτζόγλου

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.