high tone live @ votanikos

Η dub δεν αποτελεί απλά ένα μουσικό ρεύμα αλλά ένα κίνημα που συνδυάζει και ενώνει διαφορετικές μουσικές κουλτούρες μεταδίδοντας ένα ηχηρό πολιτιστικό αλλά και πολιτικό μήνυμα. Την Παρασκευή το βράδυ, συναντήσαμε στο Votanikos Live Stage ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της παγκόσμιας underground dub σκηνής, τους High Tone, που αναμέναμε καιρό, καθώς ήταν η πρώτη τους εμφάνιση στο ελληνικό κοινό μετά από 18 χρόνια πορείας στον χώρο, σε ένα live που μας έκανε να διαπιστώσουμε ότι η μουσική εκτός από το να διασκεδάσει έχει στόχο να προβληματίσει και να ξεσηκώσει!

Το πάρτυ της Παρασκευής ξεκίνησε με dj set από τον ste, γνωστός από τους «κακό συναπάντημα», αλλά και το πιο πρόσφατο project του «κακό συναπάντημα soundsystem» στο οποίο παίζει ως selector σε dub και reggae ρυθμούς. Στα decks ακολούθησε o Vlastur, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής psy-dub experimental σκηνής. Μαζί του ο τρομπετίστας Captain P και η Αλεξάνδρα Καραμπουρνιώτη με την υπέροχη φωνή στα lyrics, που έδωσαν έναν περισσότερο ethnic, μελωδικό τόνο στο set παραπέμποντας σε trip-hop ακούσματα. Δυο πολύ καλές εμφανίσεις για το opening της βραδιάς, που αν και παρέμενε άγνωστο στο κοινό μέχρι την αρχή της συναυλίας προετοίμασε δυναμικά το έδαφος για την υποδοχή των High Tone!

Οι High Tone είναι ένα ολοκληρωμένο σχήμα που αποτελείται από πέντε μουσικούς οn-stage, τέσσερις τεχνικούς backstage και έναν visual artist. Mετά από αρκετά χρόνια πορείας δεν σταματούν να μας εντυπωσιάζουν με τους μουσικούς τους πειραματισμούς, που ξεφεύγουν από το φάσμα τις κλασσικής dub reggae, εντάσσοντας στοιχεία electro, rave, jungle, drum & bass και ψυχεδέλειας. Σε συνεντεύξεις που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, αναφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιρροών με καλλιτέχνες όπως Lee Scratch Perry, Beasty Boys, Massive Attack κ.α. Εμπνεόμενοι από διαφορετικά μουσικά ρεύματα και κουλτούρες, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Γαλλία, αλλά και την παγκόσμια Κρίση δίνουν την απάντηση τους μέσα από ένα ηχηρό και πολιτικοποιημένο οπτικό-ακουστικό έργο. Αν και δεν έχουν στίχο στα τραγούδια τους, καταφέρνουν να ξεσηκώσουν το κοινό και να καταστήσουν σαφές το μήνυμα τους μέσω της μουσικής, τoυ video art και της δυναμικής τους πάνω στη σκηνή.

 

 

Οι High Tone έκαναν την εμφάνιση τους στην σκηνή του Votanikos Stage λίγο πριν τις δώδεκα. Το setlist επικεντρώθηκε κυρίως στα δυο τελευταία albums τους (Dub invaders και Εkphron) με κομμάτια όπως τα «Old Mind», «Untill the last drop» και «Freakency», χωρίς όμως να παραλείψουν κομμάτια που ξεχώρισαν παλαιότερες δισκογραφικές δουλειές, όπως το «Οrientalist» και το «Rub-a-dub anthem». Το ενδιαφέρον μας κέντρισε η ποιότητα του ήχου τους, ενώ η μουσική τους εξέλιξη με περισσότερα στοιχεία electro, hip-hop samplers και turntablism παραπέμπει περισσότερο σε dubstep επιρροές. Ήταν απίστευτη η γενικότερη ενέργεια που μας μετέδωσαν σε συνδυασμό με τα καταπληκτικά visuals με ξεκάθαρο το μήνυμα τους υπέρ της καθολικότητας της μουσικής. Αυτής που έχει στόχο να ενώσει τον κόσμο όχι μόνο για να διασκεδάσει και να χορέψει, αλλά και εκτός ενός χώρου συναυλίας, σε ένα ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο.

Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ένα τόσο πολύ-αναμενόμενο για εμάς μουσικό γεγονός όσο η εμφάνιση των Ηigh Tone στην Ελλάδα συνέπεσε με τις εξελίξεις της Παρασκευή στο Παρίσι και τις επιθέσεις που συνεχίζονται σε Λίβανο και Συρία, που μας έκαναν να καταλάβουμε ότι τα πολιτικο-κοινωνικά πράγματα είναι ρευστά και συνεχώς μεταβαλλόμενα. Ας ελπίσουμε ότι η μουσική θα συνεχίσει να αποτελεί φορέα ελπίδας και ενότητας ενάντια σε μια τέτοια πραγματικότητα.

Φωτογραφίες & Βίντεο: Σωτήρης Κώνστας

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.