Σαββέρια Μαργιολά @ Σταυρός του Νότου Club
- Λεπτομέρειες
- Γράφει ο/η Κωνσταντίνος Κολτσίδας Κωνσταντίνος Κολτσίδας
- Κατηγορία: Live & Συναυλίες Live & Συναυλίες
- Δημοσιεύθηκε : 19 Νοεμβρίου 2015 19 Νοεμβρίου 2015
Το βράδυ της Δευτέρας μας βρήκε φιλοξενούμενους στο Σταυρό του Νότου, με οικοδέσποινα και πρωταγωνίστρια της βραδιάς την Σαββέρια Μαργιολά. Ίσως από τις πιο αξιοσημείωτες φωνές της νεότερης εποχής του ελληνικού πενταγράμμου. Μία φωνή αυθεντική, λαϊκή, με προεκτάσεις και ικανότητες να υποστηρίξει από βαρύ ρεμπέτικο σκοπό μέχρι σύγχρονο, έντεχνο και λαϊκό ρυθμό, χωρίς στο μεταξύ να χάνει «βήμα». Μολαταύτα να «πατά» γερά στο ρυθμό με τη σιγουριά που της δίνει η φωνή της, η αγάπη και η στήριξη του κόσμου αλλά και των συνεργατών της.
Ένα ταξίδι λοιπόν σε δύο διαστάσεις - παρελθόν και μέλλον, με μία τόσο ευγενική παρουσία και φωνή, που στο τέλος μας έκανε να απορήσουμε και οι ίδιοι πως πέρασαν οι τρείς ώρες και κάτι από την πρώτη στιγμή επάνω στο stage. Ένα πρόγραμμα με παλιές επιτυχίες αλλά και πολλά τραγούδια μέσα από την προσωπική δισκογραφία της καθώς και από την τελευταία της δουλειά, την οποία αναμένουμε.
Το πρόγραμμα άνοιξε με το δημοφιλέστατο τραγούδι «σε ποια θάλασσα αρμενίζεις» από τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά. Δράττοντας της ευκαιρίας, αν και λίγο αμήχανη, ζήτησε από τον κόσμο να δώσει το δικό του παλμό και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της (συστήνοντας τους ένα προς ένα) και τον Σταυρό του Νότου, μια πράξη πάντα αξιοσημείωτη τόσο για «παλιούς» όσο και για νεότερους καλλιτέχνες.
Η παρουσία της στο πρώτο μέρος του live συνοδεύτηκε με κομμάτια από την τρίτη της δισκογραφική δουλειά, αλλά και με διαχρονικά κομμάτια μεγάλων ονομάτων της έντεχνης ελληνικής μουσικής όπως Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.α. Κυρίως όμως, μας σύστησε την προσωπική της δουλειά, δίχως να παραμελεί να αναφέρει τους στιχουργούς και συνθέτες σε κάθε ένα από τα τραγούδια της, όπως το «Ηλιαχτίδα» και το οξύμωρο «Φυσάει δίχως άνεμο».
Video: Kostas Scrom
Η πρώτη πράξη του ζωντανού προγράμματος περιείχε και εκπλήξεις, εκτός των συγκινητικών αφιερώσεων, όπως το τραγούδι «Πέλαγα» που αφιέρωσε στη γυναίκα του νονού της, Νίκου Σταθόπουλου, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής των στίχων. Έκπληξη όλων αποτέλεσε η ερμηνεία του κιθαρίστα Μάριου στο κομμάτι «αερικό», ο οποιος και φυσικά καταχειροκροτήθηκε. Κλείνοντας το πρώτο μισό της μουσικής της παράστασης, η Σαββέρια, μας άφησε με το τραγούδι «αυτή η νύχτα μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη, για το «προβλεπόμενο» διάλλειμα.
Στη συνέχεια, η Σαββέρια μαζί με τους μουσικούς της αποφάσισαν να τα δώσουν όλα και να απογειώσουν τη βραδιά. Σε ρεμπέτικο σκοπό και με πολλά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη (σε στίχους κυρίως), αλλά και με «έντεχνες» παρεμβάσεις ανάμεσα στις πιο λαϊκές συγχορδίες, κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον της βραδιάς, κινούμενη στο ξεχωριστό ύφος της το οποίο κατάφερε η ίδια να μας δώσει με αποκορύφωμα την ερμηνεία του κομματιού «Της ταβέρνας το ρολόι» με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο, «παντρεύοντας» δύο σκηνές που μέχρι τότε έδενε μόνο μέσω της set list.
Εκπλήξεις φυσικά έκρυβε και η δεύτερη πράξη της παράστασης, μία εκ των οποίων αποτέλεσαν και οι τραγουδιστικές ικανότητες του Νίκου Πασαλίδη (εκτός της ικανότητας του στο μπουζούκι) και του Δημήτρη Γαλήτη, ενός νέου και φιλόδοξου καλλιτέχνη, ο οποίος βρίσκεται σε συνεργασία με τη Σαββέρια Μαργιολά στον πρώτο του δίσκο και φιλοξενήθηκε από την ίδια στο stage για να ερμηνεύσουν μαζί δύο τραγούδια του. Μάλιστα, όταν στο ένα εξ' αυτών παραμελήθηκε κάποιος από τους στίχους, και οι δυο μαζί ξαναμπήκαν στο ρυθμό του και το ολοκλήρωσαν, σεβόμενοι την δουλειά τους και κατ' επέκταση τους ακροατές τους, οι οποίοι, αν κρίνουμε από το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες, έδειξαν να το εκτιμούν δεόντως. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στον Γιάννη Κακουλίδη, ενώ προς τιμήν του ερμήνευσε τον «Ζεϊμπέκικο Αμανέ».
Πλησιάζοντας το τέλος της βραδιάς, θέλοντας να δείξει την αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο που την στηρίζει αλλά και την ίδια, δέχθηκε τις «παραγγελιές» των ακροατών της και δεν χάλασε κανένα χατίρι. Ευχαριστώντας για ακόμα μία φορά τους συνεργάτες της αλλά και το παρόν κοινό, έκλεισε την ευχάριστη και ταξιδιάρικη παράσταση της στις διαδρομές του έντεχνου και λαϊκού ελληνικού πενταγράμμου.
Με τον φακό μας καταγράψαμε τα όσα συνέβησαν, όχι όμως και την νοσταλγική διάθεση του μουσικού μας ταξιδιού, γι' αυτό συστήνουμε ανεπιφύλακτα να βρεθείτε σε κάποια από τις επόμενες ζωντανές της εμφανίσεις, αν τύχει και περάσει από τα μέρη σας κατά τη χειμερινή περιοδεία της.
Φωτογραφίες: Σοφοκλής Κιουρτζόγλου