drunken gramophone

Η κρίση έχει διαλύσει παλαιότερες βεβαιότητες, έχει de facto καταστρέψει πολλαπλές αυταπάτες και η δυσκολία πάντοτε γεννάει αμφισβήτηση και με τη σειρά της η αμφισβήτηση τέχνη.

λένε στη Χριστίνα Δραγγανά οι Drunken Gramophone.

Τους γνωρίζουμε λίγο καιρό. Τους είδαμε να ανοίγουν τη συναυλία των Liminanas στο Fuzz, μας καταγοήτευσαν και έτσι θελήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα την dark rock 'n' roll, lo-fi μπάντα, που ακούει στο όνομα Drunken Gramophone! Σας παρουσίαζουμε, λοιπόν, το Θοδωρή, τον Ορέστη και την Estell!

 

Γιατί Drunken Gramophone;

Θοδωρής: Ηταν μία έμπνευση της στιγμής του Ορέστη, που στην αρχή δεν την πολυσκεφτήκαμε. Υστερα, έδεσε και έμεινε. Σκεπτόμενος εκ των υστέρων, έμεινε επειδή ακριβώς εκφράζει απόλυτα το "mentalité" της μπάντας. Οποιαδήποτε μορφή τέχνης οφείλει καταρχάς να είναι «μεθυσμένη», καθώς μόνο μέσα απο αυτή τη διονυσιακή διαδικασία της μέθεξης μπορείς να είσαι αυθεντικός, πράγμα που το προσπαθούμε σε κάθε μας live. Το γραμμόφωνο παραπέμπει στα  oldschool ακούσματα της μπάντας, καθώς και στη lo-fi αισθητική του ήχου της.

Πως προέκυψε η μπάντα;

Θοδωρής: Θα έλεγα ότι μάλλον προέκυψε λίγο τυχαία και περισσότερο σαν ανάγκη. Εγώ με τον Ορέστη γνωριζόμαστε από παιδιά και παίζαμε μαζί σε διάφορες μπάντες που φτιάχναμε κατα καιρούς, κυρίως μπάντες που παίζαμε διασκευές, όπως πολλοί έφηβοι. Εγώ έπαιζα lead κιθάρα, ο Ορέστης ρυθμική και τραγουδούσε. Κάποια στιγμή βαρεθήκαμε, βγήκαν αυθόρμητα μερικά τραγούδια, άλλαξε μαγικά η σύνθεση (στην κυριολεξία μαγικά, σε μια πρόβα που δεν είχε έρθει ο ντράμερ που παίζαμε μαζί τότε, ο Ορέστης αποφάσισε να κάτσει στα ντραμς και εγώ στο μικρόφωνο, χωρίς να έχουμε ιδέα και χωρίς να το έχουμε ξανακάνει), μας άρεσε το ωμό αποτέλεσμα, και έτσι ξεκινήσαμε να παίζουμε αποκλειστικά για πάρτη μας σαν duo. Λίγους μήνες μετά (περίπου πριν ένα χρόνο δηλαδή) ήρθε και κόλλησε ιδανικά και η Εστέλλ, η οποία ουσιαστικά μας προέτρεψε να το κυνηγήσουμε.

Άρα τι είναι η μουσική; Μια ανάγκη..; Κάτι πηγαίο ίσως θεόσταλτο σε κάθε μουσικό;

Θοδωρής: Δεν μπορώ να μιλήσω γενικά για το συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο προσωπικά, όπως το έχω βιώσει. Για μένα είναι απλώς μια ανάγκη για έκφραση, η οποία είναι άμεση και αρκετά κατανοητή.

Επιρροές και ίσως αναφορές που έχουν καθορίσει το μουσικό σας ύφος;

Θοδωρής: Είμαστε επηρεασμένοι από πολλά και πολλές φορές ετερόκλητα πράγματα. Κύριες επιρροές, γενικά στο ύφος της μπάντας, είναι τα ηλεκτρικά μπλουζ, το πρώιμο γκάραζ και η ψυχεδέλεια, το βαρύ rock 'n' roll, αλλά και το ποστ πανκ. Ειδικότερα, προσωπικά αγαπώ τον Bob Dylan, καθώς είναι ο άνθρωπος που με έκανε να κάνω τα ποιήματα που έγραφα, τραγούδια, τον Lou Reed, τoν Nick Cave, τον Captain Beefheart, τον Muddy Waters αλλά και τους Led Zeppelin και τους White Stripes. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Ορέστης: Συμφωνώ με το Θοδωρή. Όσο αναφορά προσωπικές επιρροές που βγαίνουν στον τρόπο παιξίματός μου, η τζαζ είναι μεγάλη σχολή. Επίσης, τα ακούσματά μου περιλαμβάνουν και πολύ μπλουζ, country και κλασικό ροκ. Αγαπημένοι ντράμερ ο Ζigaboo Μodeliste, ο Ginger Baker και ο John Bohnam.

Estell: Ψυχεδέλεια και κλασικό ροκ, αλλά και φανκ και ηλεκτρονική!

 

drunken gramophone estell thodoris

 

Αν σας έλεγαν πως η γη θα καταστραφεί σε 5' ποιό κομμάτι θα επιλέγατε για να ακούσετε;

Θοδωρής: Ιt's all over now, Baby Blue – Bob Dylan

Ορέστης: Let it be - The Βeatles

Estell: Ηelp -The Beatles

Rock n' Roll, τι σας έρχεται απευθείας στο μυαλό;

Θοδωρής: Απελευθέρωση.

Oρέστης: Μηχανή Xάρλει με δερμάτινο μπουφάν. Freedom! Με soundtrack Νeil Young και Keep on rockin' in a free world.

Estell: Sex, drugs!

Η ελληνική αγγλόφωνη μουσική σκηνή, τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει για τα καλά, που πιστεύετε πως οφείλεται αυτός ο δημιουργικός οργασμός;

Θοδωρής: Πραγματικά, η σκηνή ανθεί και βγάζει εξαιρετικά πράγματα. Είναι ωραίο συναίσθημα να είσαι μέρος αυτής, γιατί χωρίς υπερβολή, αυτό σε εξελίσσει σε μεγάλο βαθμό και σου δίνει ευκαιρίες να παίξεις και να ακουστείς πολύ περισσότερο απο παλαιότερα. Νομίζω οτι πριν από μερικά χρόνια, δεν θα ήταν δυνατό μια μπάντα σαν τους Drunken Gramophone, και δη πρωτοεμφανιζόμενη, να παίξει δέκα lives απο τα τέλη Δεκέμβρη! Νομίζω ότι η κρίση έχει παίξει σημαντικό ρόλο σ' αυτή την άνθηση. Κάτι κινείται στην Αθήνα, κάτι ξυπνάει, όχι μόνο στο μουσικό χώρο αλλά και στο θέατρο, τη λογοτεχνία, ακόμα και στην πολιτική. Πιστεύω οτι η κρίση έχει διαλύσει παλαιότερες βεβαιότητες, έχει de facto καταστρέψει πολλαπλές αυταπάτες και η δυσκολία πάντοτε γεννάει αμφισβήτηση και με τη σειρά της η αμφισβήτηση τέχνη.

 

drunken gramophone thodoris orestis

 

Παλαιότερες βεβαιότητες, πολλαπλές αυταπάτες; Όπως;

Θοδωρής: Oι βεβαιότητες για μια ''κανονικότητα'', επαγγελματική ή προσωπική. Να σπουδάσω, να βρώ μια δουλειά, να κάνω οικογένεια. Νομίζω ότι η κρίση διαλύοντας εκ των πραγμάτων αυτές τις βεβαιότητες ως πηγές ευτυχίας, άνοιξε το δρόμο σε περισσότερους ανθρώπους για δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης.

Ποια είναι η βασική έννοια/συναίσθημα που διαπερνά τους στίχους σας;

Θοδωρής: Έρωτας, θάνατος και προσωπικοί δαίμονες. Τι άλλο;

Περιγράψτε τη μουσική σας με ένα χρώμα.

Θοδωρής: Mαύρο, με μερικές εκλάμψεις λευκότητας, που και που.

Η πιο δυνατή εμπειρία σε live εμφάνισή σας μέχρι σήμερα;

Θοδωρής: Kάθε live σου αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντοτε κάτι σημαντικό μένει. Στο top-3 θα έβαζα την εμφάνιση στο Fuzz που ανοίξαμε για τους Liminanas, καθώς ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία να παίζεις σε ένα τόσο μεγάλο χώρο και μπροστά σε τόσο κόσμο, στο Six Dogs παρέα με τους The Road Miles και τους One Man Drop, που είναι δύο εξαιρετικές μπάντες και το φιλικό κλίμα έδωσε το στίγμα του συνανήκειν σε μια «σκηνή», πράγμα που μου αρέσει πολύ να νιώθω και το δεύτερο live μας στη Death Disco, που ήμουν τελείως μεθυσμένος!

Ορέστης: Αν η πρώτη σου εμπείρια σε live είναι να ανοίξεις τους Τhe Βig Νose Αttack (μπάντα που αγαπάμε πολύ) στο ΑΝ, τοτε μιλάμε για κάτι που δεν ξεχάσουμε ποτέ! God bless Βoogie Μan and Little Tony.

 

drunken gramophone estell

 

Έχει επηρεάσει η σημερινή κοινονικο-πολιτικο-οικονομική κατάσταση τη μουσική; Και αν ναι με ποιό τρόπο;

Θοδωρής: Οπως είπα και πιο πάνω, σίγουρα ναι. Απο τη μία έχει γίνει πιο δύσκολο να ζήσεις από τη μουσική σε πρακτικό επίπεδο, από την άλλη έχει δημιουργηθεί μια σκηνή με τρομερή ενεργητικότητα και ποιότητα.

Πως σας φαντάζεστε, ως μπάντα, σε πέντε χρόνια από τώρα;

Θοδωρής: Προτιμώ να μη φαντάζομαι, αλλά να ζω την κάθε μέρα και το κάθε live σα να ήταν το τελευταίο. Αν σε πέντε χρόνια δεν έχω στερέψει δημιουργικά και συνεχίζουμε να παίζουμε live με τους τωρινούς ρυθμούς, θα έιναι το καλύτερο για μένα.

Oρέστης: Έτσι ακριβώς. Να παίζουμε μουσική και να γουστάρουμε. Αυτό είναι η βάση για άλα τα υπόλοιπα.

Κάτι που θα έπρεπε να ξέρουμε για τους Drunken Gramophone αλλά δεν το έχουμε μάθει ακόμη;

Ορέστης: 'Οτι οι Drunken Gramophone είναι στην ουσία τέσσερις. Η βοήθεια του πολύ καλού μας φίλου Σωτήρη Τσεβδού στη μεταφορά του εξοπλισμού μας σε κάθε live (και η ψυχολογική στήριξη που προσφέρει!) είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Θοδωρής: Eπίσης, πως σύντομα μπαίνουμε στο στούντιο για την ηχογράφηση του πρώτου μας EP.

Και σίγουρα αν τους έχετε ακούσει θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι στις 20 Ιουνίου έρχονται ξανά στο Six d.o.g.s!

 

drunken gramophone

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.