Tonino Carotone

Η σκηνή είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Πάνω στη σκηνή δε νιώθεις τίποτα, ακόμα κι αν είσαι άρρωστος.

λέει στην Εύη Κουκά ο Tonino Carotone.

 

Μετά το live του Tonino Carotone στο Ρυθμό Stage, βρεθήκαμε με τον άνθρωπο που χαρακτήρίζεται ως ο μάγος της μεσογειακής punk (παρ' όλο που που είναι εκπληκτικός μπλουζίστας και θαυμάζει τον Γιώργο Ζαμπέτα), με ένα σύγχρονο κλασικό, έναν υπερμοντέρνο παλιομοδίτη. Ο Tonino Carotone, κατά κόσμον Antonio de la Cuesta, μας μίλησε για τη σύμπραξη με το Γιάννη Χαρούλη, τους Έλληνες μουσικούς που θαυμάζει καθώς και για τη μουσική και το αίσθημα που του προσφέρει η σκηνή.

Πως σας φάνηκε το αποψινό live και η σύμπραξη με το Γιάννη Χαρούλη;

Ήταν πολύ ιδιαίτερο. Όταν κάτι φαίνεται αδύνατο, τελικά λειτουργεί πολύ καλά. Οι στίχοι των τραγουδιών του Γιάννη, ταίριαζαν πάρα πολύ με τα δικά μου τραγούδια, χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία αλλά κατά τύχη. Είναι σημαντικό και μαγικό.

Θεωρείτε ότι η μουσική είναι μαγεία;

Είναι αυτό που σε κάνει να νομίζεις ότι ο χρόνος σταματάει και δε συνεχίζει να προχωράει μπροστά. Κάποιες φορές σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι ακόμα παιδί. Είναι επικίνδυνο βέβαια να νιώθεις νέος γιατί το σώμα γερνάει. Το πνεύμα όμως μένει νέο, δεν αλλάζει.

Είχατε όμως πολλή ενέργεια απόψε στη σκηνή...

Αρχικά ήμουν στατικός και χαλαρός, αλλά η σκηνή είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Πάνω στη σκηνή δε νοιώθεις τίποτα, ακόμα κι αν είσαι άρρωστος. Η σκηνή είναι σαν μία διπλή προσωπικότητα. Ο τρόπος που βλέπεις τη σκηνή, όταν είσαι σε αυτή και κάτω από αυτή, αυτά τα δύο μπλέκονται μεταξύ τους και προκαλούν έναν ηλεκτρισμό.

Ισπανία ή Ιταλία; Τι προτιμάτε;

Ελλάδα! Θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα και θα μου άρεσε να μείνω αρκετό καιρό εδώ και να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς. Θα ήταν κάτι πολύ θετικό για 'μένα.

Υπάρχει κάποιος Έλληνας μουσικός που θαυμάζετε;

Όσους θαυμάζω έχουν φύγει από τη ζωή. Για παράδειγμα ο Γιώργος Ζαμπέτας. Είμαι όμως τυχερός και έχω συνεργαστεί με πολύ καλούς μουσικούς στην Ελλάδα, όπως με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τους Gadjo Dilo και τώρα με το Γιάννη Χαρούλη.

Έχετε έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, σας αρέσουν τα ρεμπέτικα... Έχετε επισκεφθεί καθόλου τα παράλια της Τουρκίας;

Όχι ακόμα αλλά έχω υποσχεθεί στη σύζυγο μου ότι θα πάμε τον επόμενο χρόνο για να γιορτάσουμε την αργυρή επέτειό μας. Είμαι και ρομαντικός! (γέλια)

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Γενικά θα κάνω αρκετές συναυλίες στη Μεσόγειο το καλοκαίρι, αλλά θα πάω και στη φιέστα στο Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, απ' όπου κατάγομαι. (Εκεί έγραψε και ο Έρνεστ Χέμινγουέι το βιβλίο του «Φιέστα»). Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι με την οικογένεια σου για να γεμίζεις ενέργεια και να συνεχίζεις.

Είστε πολλά χρόνια στη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο. Ποια θα ήταν η συμβουλή σας στους νέους καλλιτέχνες;

Να ανέβουν στη σκηνή και να τραγουδήσουν! Όταν είμαι στο πάλκο νοιώθω σα να είμαι σαμάνος. Αυτή είναι η θρησκεία μου. Η μουσική είναι η θρησκεία μου!

 

Μετάφραση: Τατιάνα Πολίτη

Φωτογραφίες: Kostas Scrom

 

 



 1. 21st Athens Technopolis Jazz Festival | Women in Jazz

  24 Φεβρουαρίου 2022
  21st Athens Technopolis Jazz...
  Κατηγορία: Νέα & Ανακοινώσεις

 1. dead dranks - nightwalking

  10 Ιανουαρίου 2022
  "Nightwalking" | Dead Dranks
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. kicking nerve - death at your pleasure

  13 Δεκεμβρίου 2021
  "Death At Your Pleasure" | Kicking Nerve
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. λάμδα - tria

  22 Νοεμβρίου 2021
  "ΤΡΙΑ" | λάμδα
  Κατηγορία: Δίσκοι
Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.