Σταύρος Χαλιαμπάλιας

Με αργά και σταθερά βήματα, με σεμνότητα και ταπεινότητα, με πολλή και σκληρή δουλειά, με επιμονή και υπομονή νομίζω ότι μπορείς να αντιπαρέλθεις την πρόσκαιρη έκρηξη της δημοσιότητας και να αποκτήσεις διάρκεια και ποιότητα ταυτόχρονα στο μουσικό στερέωμα.

λέει στην Εύη Κουκά ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας.

Με πτυχίο στο πρόγραμμα Εκλησιαστικής και Ψαλτικής τέχνης στην ανώτατη εκκλησιαστική σχολή της Κρήτης και με δίπλωμα μουσικοδιδάσκαλου στη Βυζαντινή μουσική, ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας έγινε γνωστός σε ένα ευρύτερο κοινό από τη συμμετοχή του στο "The Voice". Πλέον, ο νεαρός πλην ταλαντούχος μουσικός και ερμηνευτής ανήκει στην οικογένεια της Minos EMI, έχει παρουσιάσει ήδη το πρώτο του τραγούδι και ετοιμάζεται για την πρώτη του προσωπική παράσταση στη σκηνή του Ρυθμός Stage.

 

Πτυχιούχος στο πρόγραμμα Εκκλησιαστικής και Ψαλτικής τέχνης στην ανώτατη εκκλησιαστική σχολή της Κρήτης και με δίπλωμα μουσικοδιδάσκαλου στη Βυζαντινή μουσική, θα έλεγα ότι ασχολείσαι με ένα ιδιαίτερο μουσικό είδος. Τι είναι αυτό που σε εξίταρε σε αυτή τη μουσική και εν τέλει σε κέρδισε;

Η πρώτη μου επαφή με την Βυζαντινή μουσική έγινε στην ηλικία των 10 ετών. Αρχικά ήμουν πολύ μικρός για να αντιληφθώ το μεγαλείο αυτής της μουσικής όμως όσο προχωρούσα στην μελέτη της, τόσο περισσότερο με ενθουσίαζε και με προκαλούσε να εμβαθύνω περισσότερο. Οι σπουδές μου στην Κρήτη ήταν η ενασχόληση σε βάθος με τη μουσική αυτή που αναζητούσα. Χωρίς να γίνομαι υπερβολικός, η Βυζαντινή μουσική είναι αμιγώς Ελληνική καθώς είναι τροπική μουσική και οι ήχοι της είναι παρμένοι απο την Αρχαία Ελλάδα με ένα κράμα αραβοπερσικών δρόμων. Αποτελεί λοιπόν, κατά την γνώμη μου, τη βάση της Ελληνικής Μουσικής.

Θεωρείς ότι η Βυζαντινή μουσική είναι ένα «παρεξηγημένο» είδος;

Δεν θα έλεγα ότι είναι παρεξηγημένο είδος, απλώς επικρατεί άγνοια στο ευρύ κοινό και έχει παίξει αρνητικό ρόλο η σχεδόν αποκλειστική ταύτιση της με την εκκλησιαστική μουσική. Παρ΄όλα αυτά, αν κάποιος ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί της, θα αντιληφθεί τον πλούτο της αλλά και θα εντοπίσει τη μεγάλη προσφορά της στην παραδοσιακή μουσική αλλά και στη νεότερη ελληνική μουσική.

Πως κρίνεις τη μουσική παιδεία στην Ελλάδα;

Αν με τον όρο μουσική παιδεία εννοούμε ποιος έχει τύχει μουσικών σπουδών, τότε μεγάλο ποσοστό των ελλήνων δεν έχει. Από την άλλη όμως, η μουσική είναι μία. Τα είδη και οι εκφράσεις της αφορούν σε όλους τους ανθρώπους ανάλογα με την ψυχική τους διάθεση. Ό,τι εφραίνει την ψυχή του κάθε ανθρώπου που είναι και ο σκοπός της μουσικής άλλωστε, είναι καλό.

Ποια τα ακούσματά σου και οι μουσικές επιρροές σου;

Ξεκίνησα με την Βυζαντινή μουσική όπως έχω δηλώσει, μυήθηκα στην συνέχεια στην παραδοσιακή μουσική και εμβάθυνα και στα δυο είδη μέσω των σπουδών μου. Γενικά μ' αρέσει η καλή μουσική απ' όπου κι αν προέρχεται.

 

Σταύρος Χαλιαμπάλιας

 

Πριν λίγο καιρό συμμετείχες στο "The Voice". Για ποιό λόγο αποφάσισες να διαγωνιστείς σε ένα τηλεοπτικό show, προκειμένου να δείξεις το ταλέντο σου;

Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά για τη συμμετοχή μου στο "The Voice" άλλος αποφάσισε ερήμην μου και αυτός ήταν ο ξάδερφός μου. Τώρα, αποστασιοποιημένος πια από το παιχνίδι, αν με ρωτήσετε για αυτήν, θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια ότι άξιζε και με το παραπάνω.

Από εκεί που ήσουν γνωστός σε λίγους ανθρώπους, ξαφνικά πολύς κόσμος μιλούσε για το νεαρό που μάγεψε τους κριτές του "The Voice" με το παραδοσιακό «Μοναχογιός ο Κωνσταντής». Πως εισέπραξες το ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα σου αλλά και την καθεαυτή εμπειρία που έζησες σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Αισθάνομαι ικανοποιημένος που τίμησα την παράδοση. Ευχαριστώ όλους όσοι μου έδωσαν την ευκαιρία να διαγωνιστώ με κάτι που δεν ήταν της «μόδας». Από εκεί και μετά η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη αλλά και διδακτική. Με έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, με έφερε στους κόλπους μιας μεγάλης μουσικής οικογένειας, της Minos EMI. Όσον αφορά στον «ντόρο» που δημιουργήθηκε, είναι από τις καταστάσεις όπου όσο κι αν νομίζεις ότι είσαι προετοιμασμένος, η πραγματικότητα απέχει. Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο για την αγάπη και την στήριξη που μου έδειξε και σας υπόσχομαι ότι θα φανώ, με πολλή δουλειά και προσπάθεια, αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι εκπομπές σε κρατάνε για λίγο στο προσκήνιο και έπειτα ξεχνιέσαι. Πως έχεις σκεφτεί ότι πρέπει να πράξεις, ώστε η πόρτα που άνοιξες να παραμείνει ανοιχτή;

Με αργά και σταθερά βήματα, με σεμνότητα και ταπεινότητα, με πολλή και σκληρή δουλειά, με επιμονή και υπομονή νομίζω ότι μπορείς να αντιπαρέλθεις την πρόσκαιρη έκρηξη της δημοσιότητας και να αποκτήσεις διάρκεια και ποιότητα ταυτόχρονα στο μουσικό στερέωμα.

Έχεις κυκλοφορήσει ήδη ένα τραγούδι, με τίτλο «Έλα νύχτα μου». Πες μας δυο λόγια γι αυτό.

Το τραγούδι είναι σύνθεση του κ. Ανδρέα Κατσιγιάννη σε στίχους της κας Λίνας Δημοπούλου, τους οποίους και ευχαριστώ για την τιμή να μου το εμπιστευτούν.

Και τώρα ετοιμάζεσαι για το επόμενο βήμα, με την εμφάνισή σου στο Ρυθμός Stage. Πως θα κυλήσει η βραδιά στις 22 του Δεκέμβρη;

Σας υπόσχομαι ένα ταξίδι πλημμυρισμένο με τραγούδια γνωστών και αγαπημένων ερμηνευτών και ένα μουσικό πέρασμα από αγαπημένα μέρη της Ελλάδος. Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε ετοιμάσει για εσάς, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα και σας υποσχόμαστε μια υπέροχη βραδιά.

Ποια ονειρεύεσαι να είναι η συνέχεια αυτού του ταξιδιού που έχεις ξεκινήσει, φαντάζομαι πολύ πριν το "The Voice", στο χώρο της μουσικής; Και από τι μελωδίες θέλεις να συνοδεύεται; Σε έχουμε δει και πλάι στον Παντελή Θαλασσινό και το Βασίλη Σκουλά αλλά και πλάι στη Δέσποινα Βανδή...

Φαντάζομαι τον εαυτό μου μετά από 15 χρόνια, να νοιώθω περήφανος για τις επιλογές και τις δουλειές μου. Να συνεχίζει ο κόσμος να μ' αγαπά και να με στηρίζει και οι συνεργασίες που αναφέρατε να είναι οι πρώτες από μια μεγάλη σειρά συνεργασιών. Όπως σας έχω πει, δεν βάζω ταμπέλες στη μουσική ούτε και σε κάποιον καλλιτέχνη. Μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε αγαπά την καλή μουσική και την υπηρετεί με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

 

Σταύρος Χαλιαμπάλιας
 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.