επάγγελμα πόρνη

Βρισκόμαστε στον Πολυχώρο Vault, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ώρα 21:00.
Κατευθύνομαι προς την αίθουσα μέσα στον ιδιαίτερα ζεστό και ατμοσφαιρικό αυτό χώρο στον Κεραμεικό. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται πολυχώρος καθώς φιλοξενεί ένα πλήθος ποικιλόμορφων καλλιτεχνών, με έναν υπέροχο οικοδεσπότη τον Δημήτρη Καρατζιά.

Η αίθουσα βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Μπαίνουμε μέσα, υπάρχει ένας τοίχος γεμάτος εφημερίδες... Εφημερίδες με γράμματα και εικόνες. Ξέρεις, τα γράμματα και οι εικόνες πάντα μένουν και ο τοίχος έχει πάντα μια δική του ιστορία να μας πει. Στον αέρα μυρωδιά εφημερίδας. Επικαιρότητα... Σκέφτομαι. Μια τρυφερή μελωδία συνοδεύει τους θεατές καθώς μπαίνουν στην αίθουσα, τα φώτα σβήνουν και η παράσταση αρχίζει. Η μελωδία συνεχίζει, μέχρι που εμφανίζεται μια γυναίκα. Μια κομψή φιγούρα με μια ευγενική φυσιογνωμία. Στην Ελλάδα του 2015 είναι η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, στην Ελλάδα του 1967 -74 είναι η Λιλή Ζωγράφου.

Μια γυναίκα... Δύο ιστορίες ζωής.

Στην πρώτη ιστορία βλέπουμε τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Λιλή Ζωγράφου να έρχεται αντιμέτωπη με ένα γραφειοκρατικό κόσμο που της απαγορεύει να εξέλθει της χώρας, καθώς δεν ασκεί πλέον το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Ξέχασα να αναφέρω, Χούντα. Ο όρος δημοσιογράφος είναι ρευστός και οι πολιτικές πεποιθήσεις της ίδιας, της κλείνουν την έξοδο. Όμως δεν παραιτείται. Έτσι αλλάζει το επάγγελμά της σε "Πόρνη" και ξεκινά ένα καινούριο ταξίδι στον κόσμο της γραφειοκρατίας με τραγελαφικές συνέπειες.

Στη δεύτερη ιστορία τα χρόνια έχουν περάσει η ίδια έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, δεν τα καταφέρνει και νοσηλεύεται σε μια ψυχιατρική κλινική. Εκεί συναντά έναν κόσμο, που βρέθηκε στα πενήντα της χρόνια να εξευτελίσει την ύπαρξη της. Καθώς πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες της κλινικής εις γνώσην των ιθυνόντων. Από τα συντρίμμια της όμως βρίσκει τη δύναμη και έρχεται σε κατα μέτωπο σύγκρουση με το σύστημα.

επάγγελμα πόρνη

Ένας πάγκος και ένα μικρόφωνο κοσμούν τη σκηνή. Μια αξιοθαύμαστη απλότητα που καθιστά την ηθοποιό επίκεντρο. Γιατί η ουσία είναι στα λόγια της. Ο Ένκε Φεζολλάρι βουτάει με μια διεισδυτική σκηνοθετική μάτια στον αυτοβιογραφικό κόσμο της Λιλής Ζωγράφου. Με αριστοτεχνικό χειρισμό πλάθει την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η οποία ενσαρκώνει απαράμιλλα μια γυναίκα ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Εξαιρετική, άμεση, πολυπρόσωπη ερμηνεία που καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης μέσω των συγκλονιστικών εξομολογήσεων, δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Ίσως γελάσεις, ίσως θυμώσεις, ίσως ένα δάκρυ κυλίσει... όμως στο τέλος "Η ΖΩΗ ΝΙΚΑ"! Αυτή είναι η γεύση που σου αφήνει η Λιλή Ζωγράφου με το διαχρονικό έργο της, το οποίο συνοδεύει μια τρυφερή μελωδία του Σταμάτη Κραουνάκη.

Κάτι τέτοιες έντονες παραστάσεις με κάνουν να σκέφτομαι. Πράγματα όχι που δεν ξέρω, πράγματα όμως που αφήνω στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Μπορεί αυτός ο κόσμος να μην είναι ιδανικός. Στο τέλος της ημέρας όμως, δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος, γιατί μέσα σου θα ξέρεις ότι πάλεψες. Καθένας μας έχει τη δύναμη να ελπίζει και να πολεμά. Αυτό σκέφτομαι καθώς τελειώνει η παράσταση. Καθένας μας έχει τη δύναμη να ελπίζει και να πολεμά!
Σε όποια εποχή, όποιος κι αν είναι.
Στον αέρα ακόμα η μυρωδιά της εφημερίδας.
Ξέρεις τι σκέφτομαι...

"Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρονών θα ξεκινούσα από τις κορφές των βουνών, αντάρτης, ληστής, πειρατής, ν' ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους, όσο και κείνων που εθελοτυφλούν. Η επανάστασή μου θα στρεφόταν εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Η γη έτσι κι αλλιώς δε χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους..."

...γράφει η Λιλή Ζωγράφου [Επάγγελμα πόρνη -1998]

Μια παράσταση που πραγματικά αξίζει να τη δεις.

 

επάγγελμα πόρνη 

 

Πληροφορίες Παράστασης

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.