Μελίνα Κανά και γόης του Θησείου

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν ότι τα φεστιβάλ που κατά καιρούς διεξάγονται στην χώρα μας τείνουν να γίνονται μια γιορτή της μουσικής, με τον κόσμο και τους καλλιτέχνες να μηδενίζουν κάθε απόσταση μεταξύ τους! Φαινόμενο αρεστό και στις δύο πλευρές μιας μουσικής παράστασης, γιατί βοηθά τόσο τον εκάστοτε καλλιτέχνη να δώσει το κάτι παραπάνω επί σκηνής, όσο και το κοινό να ενθουσιαστεί και να γίνει ένα με τις μελωδίες και τη φωνή.

Σε μια τέτοια όμορφη γιορτή βρεθήκαμε και το Σαββάτο 19 Σεπτεμβρίου, στο 3ο Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές», όπου οι νότες σκόρπισαν στους δρόμους της Μελενίκου όπου στεγάζονται και οι φιλόξενοι «Θεσσαλοί»...

Το παραδοσιακό καφενείο, εκτός της ευγενούς φιλοξενίας του live της Μελίνας Κανά με τον Γόη του Θησείου και τον Πέτρο Μάλαμα, υπήρξε και αφετηρία για τους Quilombo, οι οποίοι με μέσο τα κρουστά τους, μας ταξίδεψαν από τον Βοτανικό στη Βραζιλία! Με τις συγχρονισμένες και δημιουργικές τους μουσικές κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο που, αν και στις αρχές του φθινοπώρου, έδειχνε σαν να μην έχει χορτάσει το καλοκαίρι. Χοροί και χαμόγελα, και μπόλικος ενθουσιασμός στα πρόσωπα των παρευρισκομένων, οι οποίοι αυξάνονταν όσο η ώρα περνούσε και σαν τις μέλισσες που έλκονται από το μέλι, πλησίαζαν για να δουν αυτή την αξιοσέβαστη ομάδα μουσικών να προσφέρουν ένα άψογο μουσικά αποτέλεσμα. Ο ήχος που ερχόταν από το συνδυασμό διαφόρων κρουστών έδωσε μια βραζιλιάνικη πνοή στην ατμόσφαιρα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που ακολούθησαν την ομάδα των Quilombo, η οποία παρέλασε στις γειτονιές του Βοτανικού, μια εικόνα που προσωπικά με κατέπληξε στο σύνολο της και ταυτόχρονα μου επιβεβαίωσε, πως αρκεί ένας ξεσηκωτικός ρυθμός και μια συγχρονισμένη μουσική σύνθεση, για να ενθουσιάσει και τους πιο δύσπιστους ακροατές... για να γίνει χορός, ενθουσιασμός και γέλιο!

Με «εξωτικό» άρωμα, λοιπόν, προλογίστηκε η εμφάνιση της Μελίνας Κανά στην υπαίθρια σκηνή, έξω από το μουσικό καφενείο. Η θέση μας κοντά στη σκηνή, της οποίας το στήσιμο έμοιαζε με το εσωτερικό ενός σπιτιού, στο οποίο νιώσαμε εξ' αρχής οικεία, σημαντική προϋπόθεση για μία δυνατή μουσική εμπειρία.

Μετά από μια μικρή αναμονή και με τον κόσμο πλέον να έχει γεμίσει το στενό της Μελενίκου και τον πεζόδρομο, στη σκηνή εμφανίστηκε η Μελίνα και επικράτησε ενθουσιασμός και ταυτόχρονα μια ζεστασιά που απέπνεε από το πρόσωπο της καλλιτέχνιδος. Χωρίς πολλές φλυαρίες και με ένα ζεστό καλωσόρισμα, ευχήθηκε σε όλους καλή ακρόαση και εξέφρασε την επιθυμία της να τραγουδήσουμε όλοι μαζί παρέα. Δύσκολο να αντισταθείς!

«Φειρούζ» για την εισαγωγή και με το «μιλώ για 'σένα» να ακολουθεί λίγο αργότερα ήρθε το θερμό χειροκρότημα να συμπληρώσει την ήδη ατμοσφαιρική κατάσταση που επικρατούσε. Σε αυτό συνέβαλε και η συρραφή της μελωδικής φωνής της Μελίνας με τις μουσικές αλληλουχίες του γόη του Θησείου, που με πάτημα πάνω σε πιο rock ήχους, έδωσαν στο κοινό ένα μουσικό συνονθύλευμα από "βρώμικες" ηχητικές συγχορδίες συνδυασμένες με την αίγλη που εμπεριέχεται στα στιχουργικά δρώμενα της ποιοτικής ελληνικής μουσικής.

«Ο Πολεμιστής» αποτέλεσε την ερμηνεία που ξεχωρίσαμε από το πρώτο μέρος της παράστασης και φυσικά όταν «έβαλε τα μεταξωτά» της, όλοι όσοι ήταν παρόντες στην κυριολεξία είχαν περικυκλώσει τη σκηνή και ευλαβικά παρακολουθούσαν και τραγουδούσαν παρέα με την αγαπημένη καλλιτέχνιδα.

Η συνέχεια ήρθε με τον Πέτρο Μάλαμα, ένα μουσικό, με πολύ καθαρή και δυνατή φωνή, που σπάνια συναντούμε πλέον στις μέρες μας. Με την είσοδο του στη σκηνή, δεν έχασε ώρα και μονομιάς (μετά από ένα μικρό συντονισμό στον ήχο) ξεκίνησε με ένα κομμάτι από τον δίσκο «οι κυβερνήσεις πέφτουν, μα η αγάπη μένει», ερμήνευσε λίγα κομμάτια μεταξύ των οποίων και ένα κομμάτι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και έπειτα αποχώρησε για να δώσει την θέση του ξανά στη Μελίνα Κανά.

Δεύτερη πράξη για την ερμηνεύτρια, με τις νότες, τις ερμηνείες και την ανταπόκριση του κόσμου να γεμίζουν την ατμόσφαιρα με ποικίλα όμορφα συναισθήματα. Στο ίδιο μέρος της παράστασης ήρθε και η έκπληξη της βραδιάς που αφορούσε καθαρά το μουσικό κομμάτι, μιας και η επανεκτέλεση κλασικών λαϊκών κομματιών υπό τους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας, πλήρως εναρμονισμένα, έφεραν εις πέρας μια υπέροχη μουσική βραδιά! Ποιος θα περίμενε το «έρωτα μου αγιάτρευτε» να γίνει τόσο ροκ;!

Με το κοινό να απολαμβάνει στο έπακρο αυτή την περίεργη μίξη των μουσικών στοιχείων, σειρά είχε ο Πέτρος Μάλαμας , που κινήθηκε και αυτός σε ροκ ρυθμούς με «πειραγμένα» αλλά και δικά του κομμάτια. Έτσι, «μας παρέσυρε στο δικό του ρέμα», ενώ πέρασε και τα δικά του μηνύματα μέσα από την πρόσφατα δημοσιευμένη του δουλειά με δύο τραγούδια, τα οποία εμπεριέχουν σε μεγάλη δόση τους κοινωνικούς προβληματισμούς που πάνω-κάτω απασχολούν πολλούς και σίγουρα δε σε αφήνουν αδιάφορο –ακόμα κι αν είσαι άνθρωπος του καναπέ.

Οι οικοδεσπότες της βραδιάς έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προσφέροντας όλοι το ταλέντο, την ενέργεια και το πάθος τους για να ξεσηκώσουν το κοινό που βρέθηκε εκεί... και το κατάφεραν! Ο γόης του Θησείου, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για αυτό το αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο ήταν άκρως ικανοποιητικό. Εκτός από τον εκπληκτικό τρόπο που η μπάντα συνόδευσε τη Μελίνα Κανά και ενίοτε τον Πέτρο Μάλαμα, γνωρίσαμε μια καταπληκτική φωνή, αυτή του Παναγιώτη Μανουηλίδη, που ερμήνευσε το «ήταν ψεύτικα» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις του κόσμου και ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα.

 

Μελίνα Κανά και γόης του Θησείου

 

Επίλογο στην βραδιά έβαλε και πάλι η Μελίνα Κανά η οποία εμφανίστηκε για τρίτη και τελευταία φορά στο βράδυ, κρατώντας για το τέλος τις δυνατότερες καθώς φάνηκε ερμηνείες της. «Διάφανος», «Πεχλιβάνης», «έρημα κορμιά», «Δεν μένει εδώ κανείς» δοσμένα με την συγκινητική ερμηνεία της Μελίνας, όπως συγκινητική ήταν και η ίδια, που στα θερμότερα των χειροκροτημάτων και κάπου ανάμεσα στις επευφημίες και το τραγούδι, έβλεπες από τα μάτια και τις κινήσεις της μία ερμηνεύτρια που στην κυριολεξία ζωντανεύει μέσα από την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκείνη φροντίζει να είναι παρούσα και να μοιράζει απλόχερα ερμηνείες που όμοιες τους δεν βρίσκεις εύκολα.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ήταν όσα είδαμε από κοντά, τα υπόλοιπα τα κατέγραψε ο φωτογραφικός μας φακός, και σας τα παρουσιάζουμε...

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.