Groundation

"Music is The Most High"

Το Σάββατο, στις 31 Αυγούστου, ο Βοτανικός Live Stage στην Ιερά οδό μεταμορφώθηκε σε συναυλιακό χώρο για να υποδεχτεί τους Groundation, που θεωρούνται από πολλούς πατέρες της «progressive reggae» μουσικής.

Οι Groundation δημιουργήθηκαν το 1998 στην Καλιφόρνια και στα δεκαπέντε χρόνια που υπάρχουν έχουν κυκλοφορήσει επτά πολύ πετυχημένους δίσκους. Με αφορμή τον τελευταίο τους με τίτλο «Building an Ark» πραγματοποιήθηκε αυτό το live, που ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία.

Όταν φθάσαμε, έξω από τον χώρο του Bοτανικού υπήρχαν πολλοί fans της μπάντας. Άλλοι σιγοτραγουδούσαν και άλλοι περίμεναν με αγωνία στην ουρά για να προλάβουν να πάρουν το μαγικό χαρτάκι για την είσοδο. Είχαν όμως ένα κοινό κι αυτό ήταν ο ενθουσιασμός γι αυτό που θα ακολουθούσε.

Οι πόρτες άνοιξαν στις εννιά και γύρω στις εννιά και μισή βγήκαν οι djs για να μάς βάλουν στο κλίμα της συναυλίας και να αρχίσει ένα πάρτι με remix από διάφορα τραγούδια, παλιά και καινούρια. Μάς αποχαιρέτησαν γύρω στις δέκα και μισή, αφού παρουσίασαν τις Ρόδες United, που πήραν την σκυτάλη, εμφανίστηκαν στην σκηνή και οι ρίμες άρχισαν να στριφογυρίζουν στον αέρα. Είχαμε εξάλλου και την «οικογενειακή» συμμετοχή. Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκαν στην παρουσία του Εισβολέα.

Οι Ρόδες United είναι μια ανατρεπτική μπάντα, που παντρεύει διάφορα στυλ μουσικής καταλήγοντας σ’ έναν εκρηκτικό αποτέλεσμα. Φάνηκε απ’ την αρχή ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο. Όλο το κοινό τραγουδούσε με πάθος μαζί τους και χόρευε στους ρυθμούς της μουσικής τους με τα χέρια σηκωμένα στον αέρα. Με πολλά όργανα όπως ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, πλήκτρα, βιολί και μπαγλαμαδάκι συνδύασαν λαϊκό πάλκο, βαλκανικό πανκ και ρεμπέτικο, όλα ανακατεμένα με μπόλικο ραπ. Μας είπαν το «μια όμορφη μελαχρινή», μια διασκευή από τον Μάρκο Βαμβακάρη. Τραγούδησαν το «ξέρεις τι σαι για με» , το «και τι έγινε» όπως και το «καταθλιπτικιά» και άλλα. Δυο ώρες μετά την εμφάνισή τους μάς ευχαρίστησαν με το «δάκρυα» και το «για την αγάπη αυτή», μάς είπαν την χαρακτηριστική φράση «το νου σας» και ανακοίνωσαν ότι οι Groundation θα ήταν κοντά μας σε λίγο…

Οι Groundation δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους και το κλίμα άλλαξε. Από το hip hop περάσαμε στη reggae και το κοινό εκστασιάστηκε ακόμα περισσότερο. Ο κόσμος άρχισε να χορεύει και να χειροκροτεί δείχνοντας τον ενθουσιασμό του στο έπακρον. Πάνω στη σκηνή, η Kerry-Ann Morgan και η Kim Pommel ξεχώρισαν με την ενέργεια τους, τον χορό τους και τις αβίαστα υπέροχες φωνές τους. Είχαν μια δύναμη σε αυτό που έβγαζαν σαν να ήθελαν να σου ανοίξουν το μυαλό και την καρδιά. Ο Harrison Stafford με την σταθερή φωνή του, την οποία μετέτρεπε όπως ήθελε, μάς άφησε άφωνους να ακούμε τραγούδια όπως το «Humility», το «Merry-go-round», το «be that way» και βέβαια το «building an Ark» και να προσπαθούμε να μπούμε στον δικό του κόσμο, σε έναν άλλο πολιτισμό, σε μια άλλη νοοτροπία. Ήταν όλοι πολύ φιλικοί με το κοινό τους, ήξεραν πώς να τους ευχαριστήσουν που ήρθαν για να τους ακούσουν και το έκαναν. Καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας τους στην σκηνή ξύπνησαν τις αισθήσεις μας με τις μουσικές τους –σ’ αυτό το σημείο να αναφέρω τα σόλο σε σαξόφωνο και πλήκτρα, που ήταν συναρπαστικά-, τα τραγούδια τους και τις χαρακτηριστικές και εκπληκτικές εκτελέσεις τους.

Μας πέρασαν την κουλτούρα τους με τον καλύτερο τρόπο δημιουργώντας μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Με τη reggae μουσική να σε κάνει να χάνεσαι, να ξεχνιέσαι, να αφήνεις για λίγο όλα τα γύρω σου ήταν λες και βρισκόσουν σε άλλη διάσταση. Πραγματικά είναι η καλύτερη εναλλακτική πρόταση μουσικής!

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.