Χαίνηδες @ Ρυθμός Stage

Χαΐνης στις μέρες μας σημαίνει ο επαναστάτης, ο αντάρτης, ο φυγόδικος. Κι έτσι, με τον αέρα της επανάστασης ήρθαν οι Χαΐνηδες στο Ρυθμό Stage την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου.

Σε αυτή την ιδιαίτερη και ξεχωριστή βραδιά, όπως είθισται να δημιουργούν οι Χαΐνηδες, βρεθήκαμε κι εμείς όχι απλά για να διασκεδάσουμε ή ακόμα και να ψυχαγωγηθούμε αλλά για να γίνουμε κοινωνοί της ουσίας των τραγουδιών τους, της γνώσης και της αλήθειας που πηγάζει μέσα από αυτά. Όπως έχω ξαναγράψει, οι Χαΐνηδες επαναστατούν με τη μουσική τους, τους στίχους τους και το λόγο του Δημήτρη Αποστολάκη. Η μουσική άλλωστε δεν είναι μόνο ψυχαγωγία γι' αυτούς αλλά τελετουργία. Στους ήχους και στίχους τους συναντώνται τόποι, χρόνοι και κοινωνίες και με τραγούδια, που το καθένα αποτελεί ένα στάδιο για την ολοκλήρωση αυτής της τελετουργίας, κάνεις κάθε φορά ένα βήμα στον δρόμο της αναζήτησης που σε οδηγούν οι Χαΐνηδες.

Ηχοχρώματα από την Κρήτη, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη τζαζ και τη ροκ συνδυάστηκαν και έντυσαν στίχους που πηγάζουν από γνωστούς φιλοσόφους όπως οι Μποντλέρ, Ρίλκε, Πούσκιν, Λόρκα, κ.α. καθώς και από την ίδια τη ζωή υπό τη ματιά ενός ανθρώπου που "ψάχνεται" και παρατηρεί. Μουσικοί συνδυασμοί γεμάτοι έμπνευση, αρμονία και μεράκι, λόγια φιλοσοφήμενα και ιστορίες απ' όπου ξεπετάγονται εικόνες και γεννιώνται συναισθήματα και προβληματισμοί, μας άγγιξαν φτάνοντας στα εσώψυχα μας και οδηγώντας μας σε μια ενδοσκόπηση τόσο ώς άτομα όσο και ως μέλη μιας κοινωνίας.

 

 

Επί σκηνής οι Δήμητρης Αποστολάκης, Κλέων Αντωνίου, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Κανέλλος Τάκης, Μαρία Κώτη, Λευτέρης Μαντζιούκας, Νικόπουλος Μιχάλης και Παλαμιώτης Γιώργος δημιούργησαν ένα πρόγραμμα με τραγούδια όπως ο "Μάγος", "το καπηλειό", η "τίγρης", ο "άλμπατρος", οι "συνταγές μαγειρικής", o "ακροβάτης", ο "ταμπουράς" και άλλα αγαπημένα, ταξιδεύοντας μας εν τέλει... "πέρα από τα σύνορα".

Μπορεί οι παραστάσεις των Χαΐνηδων να μην προσφέρονται για ένα ανάλαφρο βράδυ, όμως προσωπικά τις προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς μπορεί κατά τη διάρκεια του live κάποια συναισθήματα και σκέψεις να σε βαρύνουν, παρ΄αυτά στο τέλος της μέρας βγαίνεις περισσότερο συνειδητοποιημένος και πιο κοντά στον εαυτό σου. "Οι Χαΐνηδες δε φιλοδοξούν να δώσουν απαντήσεις, αλλά να θέσουν με σαφή κι ευφάνταστο τρόπο τα οικουμενικά και αιώνια ερωτήματα. Η εύρεση της αλήθειας είναι προσωπική διαδρομή του καθενός, καθώς βουτά στον ωκεανό της συλλογικής ύπαρξης." Έτσι κλείνουν το δελτίο τύπου οι Χαΐνηδες, με αυτές τις φράσεις να δηλώνουν όλο το νόημα των παραστάσεων τους.

"Η ομορφιά είναι μέσα μας" απάντησε ο Δημήτρης Αποστολάκης, όταν του είπαμε πόσο όμορφα είναι τα τραγούδια τους αλλά και όσα έλεγε προλογίζοντας τα. Κλείνοντας, θα αναφέρω ένα από τα συμπεράσματα που είχα καταλήξει την πρώτη φορά που είχα παρακολουθήσει τους Χαΐνηδες. Όταν η ψυχή τραγουδάει, τα πάντα εναρμονίζονται και η τελειότητα της στιγμής επιτυγχάνεται!

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.