A night for The Ramones @ Κύτταρο

Το Σάββατο της 17ης Ιανουαρίου, για όσους βρέθηκαν στο Κύτταρο, δεν ήταν μια απλή βραδιά. Ήταν μια ιδιαίτερη μουσική γιορτή για όλη την ελληνική ροκ σκηνή, μια μεγάλη συναυλία που μπορεί να ξεκίνησε ως αφιέρωμα στους νεοϋορκέζους Ramones, αλλά δεν έμεινε εκεί.

Με διοργανωτή το νεοσύστατο Ramones Greek Fan Club και οικοδεσπότη το πάντα φιλόξενο Κύτταρο Live, η "Βραδιά για τους Ramones" μας επιφύλασσε μια γεμάτη μουσική εμπειρία, κατ' αρχάς με πλούσιο υλικό από Ramones, καθώς όλα τα συγκροτήματα ανέλαβαν να μας δώσουν ένα δείγμα της δικής τους εικόνας για τους Ramones μέσα από τις διασκευές σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά κομμάτια των ιστορικών punk rockers, αλλά και με κάποια δικά τους τραγούδια, που δεν υστερούσαν σε τίποτα απ' αυτά που θα περίμενε κανείς ν' ακούσει σ' αυτή τη συναυλία.

Η βραδιά ξεκίνησε με τους The Snails, ενώ ακολούθησαν κατά σειρά εμφάνισης οι Nicotine Stain, Mickey Pantelous, Little Star Company, Cyclothymics, Penny Dreadful, Panx Romana, Bandage, Mr. Highway Band, Semen Of The Sun, Grindstones, Jumpin' Bones, Dead Dranks και Brain Drain.

 

 

14 συγκροτήματα, που κανονικά θα χρειάζονταν ένα ολόκληρο διήμερο φεστιβάλ, κατάφεραν το καθένα με δύο ή τρία κομμάτια να μας δώσει μια μικρή αλλά δυνατή εμπειρία παρασύροντας όλο το Κύτταρο στους ξεσηκωτικούς ρυθμούς τους. Αυτό το γεγονός έχει κι από μόνο του μεγάλη σημασία, γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου δεδομένο όταν μοιράζονται μια σκηνή τόσοι άνθρωποι σε τόσο λίγο χρόνο. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για τα συγκροτήματα που πρέπει να προετοιμάζονται με αρκετή ταχύτητα για να διαδεχτούν το ένα το άλλο (κάτι που απαιτεί εμπειρία), όσο και για τον ήχο που πρέπει να παραμένει άρτιος καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Τα δύο αυτά στοιχήματα κερδήθηκαν και γι' αυτό αξίζουν πολλά -επιπλέον- συγχαρητήρια και στα συγκροτήματα και στους ανθρώπους που κατάφεραν να μας προσφέρουν έναν εξαιρετικό ήχο από την αρχή μέχρι το τέλος του αφιερώματος.

Όσο για το διάστημα που μεσολαβούσε ανάμεσα... στα κοπανήματα, το Κύτταρο ξεκουραζόταν με ανάλογα dj sets και φωτογραφίες των Ramones επί της μεγάλης οθόνης να θυμίζουν τους πρωτεργάτες της punk rock σκηνής, που ενώ δεν έτυχαν πολύ μεγάλης αποδοχής στην Αμερική της δεκαετίας του '70 που μεσουράνησαν, αργότερα έλαβαν τη θέση που τους άρμοζε ανάμεσα στις μπάντες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ροκ. Πιθανόν να μην ήταν καν τόσο καλοί τεχνικά ή ακουστικά όσο τα συγκροτήματα που ακούσαμε στο αφιέρωμα, αλλά ήταν αληθινοί στον άμεσο και ανυπότακτο χαρακτήρα που πρέσβευαν, και αυτή η αυθεντικότητα επηρέασε αρκετά τις επόμενες γενιές μουσικών και ακροατών, καθιστώντας διαχρονικό το μήνυμα της μουσικής τους.

 

 

Κάπως έτσι ανταμώσαμε κι εμείς στο Κύτταρο για να κάνει η ιστορία ένα μικρό κύκλο και να γίνουμε κοινωνοί αυτού του μηνύματος, αλλά κι ενός καλέσματος για ανθρωπιά και αλληλεγγύη: το αφιέρωμα για τους Ramones αποτέλεσε και την πρώτη δράση των "Αντισωμάτων", με μέρος των εσόδων από τη συναυλία να διατίθενται σε αυτή την "πρωτοβουλία μουσικών που στο μέτρο του δυνατού θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για συνανθρώπους μας που πλήττονται άμεσα από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σαν κοινωνία και σαν άτομα".

Το τέλος της συναυλίας βρήκε τον Stavros X των Deus Ex Machina να σμίγει με τον Alex-K (Last Drive, Holy Strangers), τον Frank Panx που με τους Panx Romana έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην ελληνική πανκ σκηνή, το Γρηγόρη Ψαλτάκο των για άλλη μια φορά εκπληκτικών Mr. Highway Band, και άλλους μουσικούς που φορώντας μπλουζάκια "Antibodies" έδωσαν όλη τους την ενέργεια και το κέφι για το κλείσιμο αυτού του ιστορικού live.

Από τους ακουστικούς Grindstones μέχρι τους εκρηκτικούς Panx Romana και από το "I wanna live" διά χειρός Mr Highway Band μέχρι το "Spiderman" με τους blues rock ρυθμούς και τη φυσαρμόνικα των Jumpin' Bones, αυτή η βραδιά είχε τα εχέγγυα για να μείνει στην ιστορία, αφήνοντας μας με μια ευχάριστη αίσθηση νοσταλγίας, ικανοποίησης και υπερηφάνιας που είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε αυτή την εμπειρία το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου στο Κύτταρο.

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.