Κώστας Ζαριδάκης με Νίκη Γκουντούμη και Κώστα Ξυλά στην Απανεμιά

«1η Μαΐου» στην Απανεμιά - Ένα μπουζούκι, ένα πιάνο, μια φωνή...

Σε μία απ’ τις λίγες, πλέον, μπουάτ της Αθήνας, την Απανεμιά στην Πλάκα, βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες για να υποδεχτούμε τον Μάιο. Εκεί έλαβε μέρος η παράσταση «1η  Μαΐου», που οργάνωσε ο Κώστας Ζαριδάκης, και μαζί με τη Νίκη Γκουντούμη και τον Κώστα Ξυλά κατάφεραν απ’ τα πρώτα τραγούδια, απ’ τις πρώτες στιγμές να εντείνουν την ζεστασιά, που αποπνέει ο χώρος.

Ο Κώστας Ζαριδάκης, ο οποίος έχει συνεργαστεί με το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίκη Θεοδωράκη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Οδυσσέα Μοσχονά, την Σωτηρία Μπέλλου και άλλους, μας καθήλωσε με την πενιά του. Με το μπουζούκι να είναι προέκταση του χεριού του  παρήγαγε αβίαστα  μουσική σα να ήταν κάτι τόσο απλό δημιουργώντας την ατμόσφαιρα, που άρμοζε στο κάθε τραγούδι και προκαλώντας σεβασμό και θαυμασμό για τον ίδιο. Αυτό, δε, που μ' ενθουσίασε προσωπικά ήταν ότι παρ’ όλες τις προαναφερόμενες συνεργασίες, ο Κώστας Ζαριδάκης είναι ένας άνθρωπος οικείος και προσιτός, που πέρα από καλλιτέχνης σε κερδίζει και σαν προσωπικότητα.

Η Νίκη Γκουντούμη και ο Κώστας Ξυλάς, που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ μαζί με τον Ζαριδάκη, προκάλεσαν επίσης ενθουσιασμό στο κοινό. Η Νίκη στο πιάνο με την πλάτη γυρισμένη στον κόσμο ήταν μια πραγματικά αξιοπρόσεχτη παρουσία. Αυξομείωνε την ένταση και μετέφερε συναισθήματα μ’ ένα άγγιγμα της στα πλήκτρα και αντίθετα με το πρόσωπό της το ταλέντο της ήταν ευδιάκριτο. Ο Κώστας Ξυλάς με τη σειρά του μας εντυπωσίασε και μας μάγεψε για ακόμα μια φορά με τη φωνή του. Αυτή τη φορά ίσως απρόσμενα, αν αναλογιστούμε τη δυσκολία των τραγουδιών. Δε θα παραλείψω και το σχόλιο, που δέχθηκε και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. «Θέλει μαγκιά για να πεις αυτά τα τραγούδια, όταν άλλοι που είναι μεγάλα ονόματα δεν τολμούν καν να τ’ αγγίξουν». Ευτυχώς, θα συμπληρώσω, που υπάρχουν καλλιτέχνες - μέσα σ’ αυτούς και ο Κώστας- που έχουν και την μαγκιά και τη φωνή όχι απλά να πουν αυτά τα τραγούδια, αλλά να τα ερμηνεύσουν με το ύφος και την αξιοπρέπεια που τους πρέπει.

Η «1η Μαΐου» τελείωσε αφήνοντάς μας ποικίλα συναισθήματα... Σ’ ένα αφιέρωμα με έργα και τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Λοΐζου για την Πρωτομαγιά άλλοι θυμήθηκαν, άλλοι έμαθαν, άλλοι συνειδητοποίησαν. Μα όλοι μαζί τραγούδησαν, σαν η στιγμή αυτή να ήταν μια επανάσταση και για τα σημερινά κοινωνικοπολιτικά δρώμενα.

Φωτογραφίες: Σταύρος Χατζησιδέρης

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.