Cold Cave live @ Death Disco

Death Disco, Παρασκευόβραδο, πρώτες κρύες μέρες της σεζόν..τι άλλο μένει για να ολοκληρωθεί το τέλειο σκηνικό; Ζωντανή εμφάνιση των Cold Cave με παρέα τους Choir boy!
Οι Cold Cave, μετά από τέσσερα χρόνια επέστρεψαν στον τόπου του εγκλήματος κι αυτή την φορά με full band. Ο Wesley Eisold frontman και εμπνευστής της μπάντας συνοδεύονταν από τη σύντροφό του Amy Lee (synths), το Max G. Morton (synths) και τον Nils Bue (μπάσο/κιθάρα).

Η death disco είχε γεμίσει ήδη πριν από την εμφάνιση των Choir Boy. Το μαυροφορεμένο κοινό απαρτιζόταν κυρίως από 30something, δηλαδή από ανθρώπους που ήξεραν τι ήρθαν να ακούσουν.

Το support, που δεν ήταν άλλοι από τους προαναφερθέντες Choir Boy, ήταν η τεράστια έκπληξη της βραδιάς. Ακούγοντας κανείς το άλμπουμ τους Passive with Desire, μπορεί άνετα να διακρίνει την ονειρική φωνητική χροιά του Adam Klopp, τραγουδιστή της μπάντας, που μερικοί παραλληλίζουν φωνητικά με του Antony Hegarty. Ωστόσο στη ζωντανή τους εμφάνιση, μας παρέσυραν στο δικό τους συνονθύλευμα dream – synth – pop με ελαφρές νότες post punk και New Wave. Το πάθος και η ευαισθησία τους έβγαινε ξεκάθαρα on stage, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν σχεδόν από τις πρώτες νότες το κοινό, το οποίο χόρευε και τους αποθέωνε με κάθε ευκαιρία. Επίσης, η ύπαρξη σαξόφωνου σε μερικά κομμάτια έδενε άψογα με τα ονειρικά synth και το στιβαρό μπάσο που ακούγονταν ξεκάθαρα. Σε αυτό βοήθησε και ο ήχος, ο οποίος ήταν άψογος καθ' όλη τη διάρκεια του live. Πήγαμε σχεδόν ανυποψίαστοι για το εν λόγω support και μας άφησαν εκστασιασμένους, κυριολεκτικά φτιαγμένους για να υποδεχθούμε τους Cold Cave.

 

choir boy 04

 

Τα μαύρα σύννεφα είχαν μαζευτεί στον ουρανό εκείνη την ημέρα για να υποδεχθούν τον Wesley Eisold και την παρέα του. H dark wave μπάντα, περιοδεύει οικογενειακώς και η Αθήνα αποτέλεσε μια στάση πριν τους δύο τελευταίους σταθμούς του tour, τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Τα φώτα χαμήλωσαν αισθητά και ψηλόλιγνες φιγούρες, ντυμένες στα μαύρα δερμάτινα, έκαναν την εμφάνιση τους. Αρχικά ακούσαμε κομμάτια από τη συλλογή Full Cold Moon και άλλα singles τα οποία έχουν κυκλοφορήσει από το 2012 έως σήμερα. Θα λέγαμε πως σε αυτά τα κομμάτια επικρατεί το minimal noise, industrial στοιχείο, με τον ήχο να ακούγεται πιο άκαμπτα ηλεκτρονικός. Ένας ήχος που δεν ακούγεται πάντα εύκολα στο ευρύ κοινό, ωστόσο όπως προείπα οι παρευρισκόμενοι ήταν αρκετά υποψιασμένοι ώστε να γουστάρουν. Ακόμα κι αν είχαν απέναντι τους έναν κάπως ψυχρό Wesley Eisold. Κάπως δικαιολογημένα καθώς, όπως φάνηκε, ήταν επικεντρωμένος στο να μεταλαμπαδεύσει το μουσικό του όραμα χωρίς πολλά-πολλά επικοινωνιακά κόλπα on stage. Όλη η μπάντα απέπνεε σοβαρότητα και αυτοσυγκέντρωση, στο σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος από... το να μας μεταφέρουν με τον πιο άρτιο τρόπο το μουσικό τους έργο. Και φυσικά δεν χωρά καμία αμφιβολία πως τα κατάφεραν και με το παραπάνω.

 

cold cave @ death disco

 

Εδώ, θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στo vj της βραδιάς, καθώς οι εικόνες βίντεο οι οποίες εμφανίζονταν σαν φόντο πίσω από τους μουσικούς έδινε μια απίστευτη art house αισθητική που πήγαινε γάντι με κάθε μουσικό κομμάτι και δημιουργούσε μια ολοκληρωμένη live μουσική εμπειρία. Είδαμε λευκά άλογα να καλπάζουν, πολικές αρκούδες, λευκούς λύκους και άλλα μοτίβα που εναλλάσσονταν. Το λευκό χρώμα και η φυσική ομορφιά των ζώων δημιουργούσε απίστευτη αντίθεση με τις σκοτεινές φιγούρες των μουσικών, οι οποίοι προσπαθούν μέσα από την ηχητική εμπειρία, να μας φέρουν πιο κοντά στην κάθαρση και να μας μεταμορφώσουν... σε αγνά λευκά όντα.

Όσο περνούσε η ώρα το κοινό είχε ζεσταθεί για τα καλά κι όταν παίχτηκαν κομμάτια από τον αγαπημένο δίσκο Cherish the light years το οποίο είναι πιο κοντά σε dark, new wave, 80’s ήχους - ιδιαίτερα αγαπητούς από τους Έλληνες μουσικόφιλους - η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε για τα καλά. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς το The great Pan is dead και το The idea of Love, στα οποία οι Cold Cave άλλαξαν τα φώτα, μεταμορφώνοντας τα, προσδίδοντας τους μεγαλύτερη δυναμικότητα και μοναδική χορευτική διάσταση. Ήταν μια απολαυστική βραδία, ελπίζουμε να ξαναπεράσουν σύντομα από τα μέρη μας και να φέρουν πάλι μαζί τους αυτό το support που μας έκανε τόση εντύπωση!

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Κοκκωνάκης

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.