swallow the sun live @ Kyttaro, Athens

Οπωσδήποτε ένα live show καθημερινή είναι εξ' ορισμού προβληματικό για μεγάλη προσέλευση κοινού. Αυτό φυσικά αδίκησε άλλες δύο σημαντικές μπάντες, όπως οι TYR και οι Swallow the Sun που μας τίμησαν με την παρουσία τους το βράδυ της Πέμπτης στο Κύτταρο, παίζοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας. Οι δύο μπάντες εκπροσωπούν δύο τελείως διαφορετικά είδη μουσικής, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο αλλοίωσε τη συνοχή του κόσμου, μιας και παρατηρήθηκε το φαινόμενο το κοινό να παρακολουθήσει μόνο τη μπάντα της προτίμησης του και μετά να αποχωρήσει.

Το live άρχισε ακριβώς στην ώρα του και στις 8:30 εμφανίστηκαν πρώτοι οι TYR. Οι TYR, προερχόμενοι από τα νησιά Φερόε, είναι μία folk viking metal band με πολλά progressive και heavy στοιχεία. Τα τραγούδια τους αναφέρονται στη Σκανδιναβική μυθολογία και στο παγανισμό. Αν και το όνομά τους το πήραν από το θεό της Δημιουργίας, ο τραγουδιστής Heri Joensen δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελλάδα και να πει στο μικρόφωνο ότι είναι τιμή τους που παίζουν στην χώρα των αρχαίων θεών.

To τετραμελές συγκρότημα, αποτελούμενο από τους Heri Joensen (Guitars –Vocals), Gunnar Thomsen (Bass-Vocals, backing), Terji Skibenæs (Guitars-Vocals, backing) και Amon Djurhuus (Drums), έπαιξε πολύ δυναμικά και κεφάτα με full setlist από όλα σχεδόν τα άλμπουμ τους και περισσότερο από τα "By the Light of the Northern Star" και "Valkyrja". Συνολικά έπαιξαν 17 τραγούδια για μιάμιση ώρα δίνοντας μεγάλη ικανοποίηση στους οπαδούς τους.

Αναλυτικά το setlist ήταν:
1.Gandkvæði Tróndar
2.Sinklars vísa
3.Blood of Heroes
4.Hold the Heathen Hammer High
5.By the Light of the Northern Star
6.The Lay of Thrym
7.Tróndur í gøtu
8.Flames of the Free
9.Mare of My Night
10.By the Sword in My Hand
11.Grindavísan
12.Wings of Time
13.Turið Torkilsdóttir
14.Hail to the Hammer
15.Shadow of the Swastika
16.Lady of the Slain
17. Anthem

 

 

Μετά από ένα μισάωρο διάλλειμα ήρθε η σειρά των Swallow the Sun. Οι Swallow the Sun είναι μία από τις πιό γνώστες μπάντες στο χώρο του melodic death/doom metal. Ο ήχος τους είναι μελωδικός, καταθλιπτικός και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός βασιζόμενος στα χνάρια των My Dying Bride, Paradise Lost και Anathema (πριν το 1995).

Οι Swallow the Sun είναι μια εξαμελής μπάντα με σταθερό line - up εκτός του ντράμερ που έχει αλλάξει 3 φορές (να σημειώσουμε εδώ ότι ο προηγούμενος ντάμερ ήταν ο Kai Hahto που τώρα παίζει με τους Nightwish). Η μεγάλη έκπληξη εδώ ήταν ότι ο ιδρυτής τους και εξαιρετικός κιθαρίστας Juha Raivio δεν εμφανίστηκε τελικά και τη θέση του πήρε ένας session κιθαρίστας ο Juho Räihä (Gloria Morti). Θα περίμενε κανείς ότι ο ήχος θα είχε πρόβλημα αλλά ο Juho Räihä έκανε καταπληκτική εμφάνιση και μπορώ να πω ότι έκλεψε την παράσταση. Βέβαια, η χαμηλή προσέλευση φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τον τραγουδιστή Mikko Kotamäki και κατ’ επέκταση και την υπόλοιπη μπάντα.

Παρ’ όλα αυτά έπαιξαν για μία ώρα και 40 λεπτά, αρκετά καλά και σύμφωνα με τα στάνταρ τους. Σε δύο κομμάτια που υπάρχουν γυναικεία φωνητικά, αυτά φυσικά ήταν ηχογραφημένα. Τα τραγούδια που παίξανε ήταν από όλη τη δισκογραφία τους, δίνοντας φυσικά βάση στο τελευταίο τους τριπλό άλμπουμ. Μιας που το αναφέραμε, είναι δύσκολο να σκεφτούμε πόσοι σ' όλη την ιστορία της rock μουσικής τόλμησαν να κυκλοφορήσουν τριπλό άλμπουμ και μάλιστα ιδιαίτερα καλό.

Γύρω στις 11.30 αποχώρησαν από την σκηνή και επανήλθαν άμεσα με τους δύο κιθαρίστες να χρησιμοποιούν κλασσική κιθάρα, μιας και έπαιξαν τρία τραγούδια από το δεύτερο μέρος του τριπλού τους δίσκου που είναι ακουστικός. Τελικά, σαν encore έκλεισαν με δύο παλαιότερα "κλασσικά" τραγούδια τους. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το ταξίδι στις θάλασσες της θλίψης, στις ανήσυχες σκοτεινές ηρεμίες και στα κύματα του πόνου τελείωσε αφήνοντάς μας αρκετά ικανοποιημένους και με την ελπίδα ότι θα τους ξαναδούμε σύντομα στην Ελλάδα με ή όχι τον Juha Raivio!!!

Το συγκρότημα εμφανίστηκε με τους Markus Jämsen (guitar), Juho Räihä (guitar), Mikko Kotamäki (vocals), Aleksi Munter (keyboards), Matti Honkonen (bass guitar) και Juuso Raatikainen (drums).

Αναλυτικά το setlist ήταν:
1.10 Silver Bullets
2.Rooms and Shadows
3.Hate, Lead the Way!
4.Cathedral Walls
5.Hope
6.New Moon
7.Lost & Catatonic
8.Abandoned by the Light
9.Pray for the Winds to Come
10.The Heart of a Cold White Land
11.Songs from the North
12.Descending Winters
13.Swallow

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κυβρικοσέος

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.