Θανάσης Παπακωνσταντίνου στον Ασύρματο

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου χιλιάδες κόσμου κατέκλεισαν τον Ασύρματο στο δήμο Αγίου Δημητρίου για τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου και χιλιάδες τρόφιμα, τα οποία προορίζονταν για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου και για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό, συγκεντρώθηκαν στο κιόσκι που είχε στηθεί στο χώρο. Οι «Φθινοπωρινές γιορτές στην πόλη» έκλεισαν με μια μεγάλη συναυλία, που αποτελέσε και την τελευταία της καλοκαιρινής περιοδείας του Θανάση, αλλά και με ένα ακόμα μεγαλύτερο μήνυμα.

Η βραδιά –και ενώ ο κόσμος ακόμα κατέφθανε στον Ασύρματο- άνοιξε με τη δήμαρχο του δήμου Αγίου Δημητρίου, η οποία εκφώνησε ένα άκρως δυνατό λόγο με λόγια που έβγαιναν από τη ψυχή της χωρίς βοηθητικές σημειώσεις σε χαρτί. Και αφού μας άγγιξε και μας ταρακούνησε εξ΄αρχής, ήρθε η ιστορία του Χομαγιούν και του Βακάρ, δύο μεταναστών από το Πακιστάν, που τον Απρίλη του 2012 έδωσαν τη δική τους ζωή σώζοντας δύο ηλικιωμένους που είχαν εγκλωβιστεί στις γραμμές του τραίνου. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έγραψε ένα τραγούδι προς τιμήν τους δίνοντας τα ονόματά τους στον τίτλο του τραγουδιού. Σε αυτό το σημείο, ήρθε να ξεκαθαρίσει ακόμα πιο πολύ όλη η ιδέα που έφερε τον Θανάση να κλείνει τον κύκλο αυτής τη γιορτής στο δήμο του Αγίου Δημητρίου.

Μεταξύ άλλων η δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, είπε: «Όταν είμαστε πολλοί, όταν είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι, είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας. Σας ευχαριστούμε για τη μαχητικότητά σας και την αγωνιστικότητά σας για να συνεχίσει να είναι όρθιο το ανάστημά μας, να μη γονατίσει κανένας. Γι' αυτό και η προσφορά σας απευθύνεται στο κοινωνικό παντοπωλείο, στους συμπολίτες του δήμου μας που προσεγγίζουν τη φτώχεια αλλά με αξιοπρέπεια και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην εγκατάσταση του Ελληνικού.»

Σειρά είχε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου να εμφανιστεί στη σκηνή αναφέροντας: «Είναι από τις λίγες φορές που μία δημοτική αρχή κάνει κάτι για τους πολίτες επιστρέφοντας κάποια χρήματα του ταμείου της και δε τα διαθέτει για άλλους σκοπού πιο σκοτεινούς αλλά για τον πολιτισμό.», για να συνεχίσει με τους φίλους του μουσικούς αλλά και τη Ματούλα Ζαμάνη να μας γεμίζει με ιδέες και συναισθήματα όλο το υπόλοιπο βράδυ. Φυσικά, από τη βραδιά δεν έλειψαν τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα με την αμεσότητα και την ευθύτητα που χαρακτηρίζει το Θανάση.

 

Φωτογραφίες: Alexandros Kivrikoseos

 

Μαζί του στη σκηνή βρέθηκαν οι μουσικοί που τον συντροφεύουν τα τελευταία χρόνια και ακούν στα ονόματα: Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, λαούτο και φωνή), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, φλικόρνο), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Κώστας Παντέλης (ηλεκτρική κιθάρα), Κωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα), Αντώνης Μαράτος (ηλεκτρικό μπάσο) και Αλέξανδρος Κτιστάκης (κιθάρα, τραγούδι).

Το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου, απολαύσαμε τραγούδια-ιστορίες και διδάγματα, ενώ ταξιδέψαμε ως την "Ανδρομέδα", είδαμε τι κρύβεται "κάτω από το μαξιλάρι", μιλήσαμε για ένα πλάτανο "που ήταν άνθρωπος παλιά και έιχε παιδιά στη ξενιτιά", αφήσαμε έναν αέρα "πεχλιβάνη" να μας αγγίξει, σηκώσαμε τα βλέμματα, κοιτάξαμε τριγύρω μας και καταλάβαμε ότι αν "αλλάζει ο κόσμος όταν φιλιούνται δυό", φαντάσου τι γίνεται όταν χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται κι όταν αυτό το στοιχείο που τους ενώνει λέγεται αγάπη. Με τη βραδιά να φορτίζεται θετικά πήραμε λίγη από τη μαγεία που αιωρούταν στην ατμόσφαιρα και αποχωρήσαμε από τον Ασύρματο γεμάτοι με ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις.

Για το τέλος θα κρατήσω την ανταπόκριση του κόσμου που ήταν τεράστια πλην συγκινητική ξεπερνώντας τις προσδοκίες όσων συνετέλεσαν σε αυτή την προσπάθεια. Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που πολλοί είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, παρ' όλα αυτά κατέχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα: αφενός τη γνώση ότι κάποιοι έχουν λιγότερα ή ακόμα και τίποτα, αφετέρου την ανθρωπιά να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους συνανθρώπους τους, όχι σαν κίνηση ελεημοσύνης αλλά σαν πράξη αλληλεγγύης. Είναι σημαντικό μία κοινωνία να απαρτίζεται από Ανθρώπους και όταν βλέπεις ότι αυτό συμβαίνει, δε μπορείς παρά να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον αυτής της κοινωνίας!

 

Βίντεο: Kostas Scrom

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.