Εύα Λουκάτου

Το σακίδιό μου το κρατώ μισογεμάτο, για να έχει πάντα χώρο για οτιδήποτε καλοδεχούμενο.

λέει στην Εύη Κουκά η Εύα Λουκάτου.

Λίγο πριν κλείσει το 2014, η Εύα Λουκάτου κυκλοφορεί τον τρίτο της προσωπικό δίσκο, Μ’Ένα Σακίδιο Για Συνοδηγό, από την Final Touch, σε μουσική, στίχους και ενορχήστρωση της ίδιας. Πριν λίγες μέρες επικοινωνήσαμε με την ταλαντούχα συνθέτρια, μουσικό και ερμηνεύτρια και μιλήσαμε τόσο για την τελευταία της δισκογραφική δουλειά αλλά και γενικότερα για την επαγελματική της πορεία, για ταξίδια και πολλά ακόμα...

 

«Έτσι θα γίνει», ο τίτλος της πρώτης δισκογραφικής σου δουλειάς. Από το 2009 μέχρι και σήμερα και το τραγούδι «αυτή που έγινα», πήγαν τα πράγματα όπως τα σχεδίαζες/ονειρευόσουν όσον αφορά την πορεία σου στο χώρο της μουσικής;

Ε.Λ.: Το μόνο που ονειρεύτηκα στη ζωή μου ήταν και είναι να ασχολούμαι με τη μουσική. Τώρα, σχετικά με την πορεία μου σ' αυτόν το χώρο, νιώθω ικανοποιημένη γιατί ακολουθώ πιστά και με συνέπεια αυτό που αγαπώ, αλλά σίγουρα θα ήταν επιθυμητή και μια βοήθεια από τα «μέσα» -να το πω έτσι. Αποδέχομαι όμως την όποια κατάσταση επικρατεί στη χώρα μου και απλά συνεχίζω με τον ίδιο ενθουσιασμό να υπάρχω εκεί που ανήκω.

Τι σου άφησε, τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν καλλιτέχνη, η συμμετοχή σου στο βιβλίο/CD «Πάνω κάτω η Πατησίων», που είναι ένα αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου;

Ε.Λ.: Ήταν, είναι και θεωρώ θα παραμείνει μια απ' τις πιο σημαντικές δημιουργικές μου στιγμές αυτή η συμμετοχή στο τόσο εξαιρετικό αφιέρωμα στην ποιήτρια Κατερίνα Γώγου. Μεγάλη τιμή για μένα να μελοποιήσω και να ερμηνεύσω το «Θέλω να κουβεντιάσω» ένα από τα πιο επιφανή ποιήματά της. Όμως, δεν ήταν για μένα απλά μία μελοποίηση. Επηρεάστηκα και από το συνολικό της έργο και από τον βίο της και ένιωσα μια βαθειά σύνδεση τις στιγμές που «πάντρευα» τον λόγο της με τη μουσική.

Κι αφού «σφράγισες τα όνειρα», κυκλοφόρησες στα τέλη του 2014 την τρίτη προσωπική δουλειά σου, με τίτλο «Μ' ένα σακίδιο για συνοδηγό». Πες μας για αυτό το δίσκο και για τους Martha Moreleon, Yoel Soto και Σταύρο Σταύρου, που συμμετέχουν σε αυτή τη δουλειά.

Ε.Λ.: Είναι η πιο πρόσφατη δισκογραφική μου δουλειά που έχει βγει από τη Final Touch του Μίλτου Καρατζά και είμαι πολύ χαρούμενη για την ανταπόκριση που έχει στον κόσμο. Είναι μία δουλειά που δημιουργήθηκε με τις καλύτερες, που θα μπορούσε, συνθήκες. Και μόνο όμορφες στιγμές μου έχει αφήσει. Με τη Martha Moreleon μας συνδέει μία φιλία και τη θαυμάζω απεριόριστα. Ήταν ένας λόγος παραπάνω για να προκύψει κι αυτή η συνεργασία. Η Martha ερμήνευσε και έγραψε τους στίχους στα ισπανικά στο τραγούδι Un Beso το οποίο είναι μία διασκευή του τραγουδιού «Ένα φιλί» που είχα στην πρώτη μου δουλειά. Με τον Yoel Soto συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια. Είναι εξαιρετικός μουσικός και συνθέτης, τραγούδησε μαζί μου το τραγούδι «Είμαι γυναίκα» όπου έγραψε και τους στίχους που ερμηνεύει στα ισπανικά και μου χάρισε και ένα δικό του τραγούδι σε μουσική και στίχους που φέρει το όνομα «En el Portal". Μ' αυτό το τραγούδι έκανα και το πρώτο μου εγχείρημα να τραγουδήσω στα ισπανικά, κάτι που το χάρηκα πολύ. Ο Σταύρος Σταύρου έγραψε τους στίχους από το τραγούδι «Αυτή που έγινα» ένα τραγούδι που θεωρώ μια ιδιαίτερη στιγμή σ' αυτό το δίσκο.

Αλήθεια, έχεις ταξιδέψει ποτέ μόνη σου με ένα σακίδιο; Αν όχι, είναι κάτι που θα ήθελες να κάνεις; Και τι θα ήταν αυτό που θα υπήρχε σίγουρα στο σακίδιο σου;

Ε.Λ.: Μεταφορικά μιλώντας, έχω ταξιδέψει πολλές φορές μόνη μου. Και το σακίδιό μου το κρατώ μισογεμάτο, για να έχει πάντα χώρο για οτιδήποτε καλοδεχούμενο.

Μέσα στο δίσκο υπάρχει και το τραγούδι «Είμαι γυναίκα». Πως βλέπεις τις πιο σύγχρονες γυναίκες; Τι θαυμάζεις και τι σε προσβάλλει;

Ε.Λ.: Το σύγχρονο είναι πολύ υποκειμενικό. Η γυναικεία φύση και η ιδιαιτερότητα της γυναικείας ψυχής, σε όποιο σώμα και να κρύβονται, είναι απόλυτα θαυμαστά, εκτός εξαιρέσεων βέβαια που υπάρχουν πάντα σε κάθε κανόνα. Δε με προσβάλλει εύκολα κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος, γιατί είναι δικαίωμά του. Εκτός κι αν πρόκειται για βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Το πως αξιολογεί η κάθε γυναίκα τον εαυτό της, φαίνεται κυρίως από τις πράξεις της. Αλλά αυτό βέβαια δε αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες.

Τι σημαίνει για 'σένα η φράση «να πετάμε θέλω», που είναι και ο τίτλος της εκπομπής σου στο mindradio;

Ε.Λ.: Αυτός ο τίτλος προέκυψε από το τραγούδι «Να πετάμε θέλω» που βρίσκεται στη νέα μου δουλειά. Είναι η απόλυτη επιθυμία μου, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να πετάω. Κι αφού δεν έχω φτερά, αρκούμαι στα φτερουγίσματα που μπορώ να κάνω μέσα από την τέχνη και τον έρωτα.

 

Εύα Λουκάτου

 

Μουσικός, συνθέτρια και ερμηνεύτρια. Πότε θεωρείς ότι ένα τραγούδι είναι στο στάδιο να κυκλοφορήσει και να φτάσει στον ακροατή;

Ε.Λ.: Δύσκολο να το απαντήσω αυτό. Και νομίζω ποτέ δε θα είμαι σίγουρη. Πάντα παίρνω τη «βοήθεια του κοινού», όπως γίνεται και στα παιχνίδια. Βασικό κριτήριο όμως είναι πάντα το πόσο και το πως με φορτίζει κάθε τραγούδι κατά τη δημιουργία του. Δεν έχουν όλα τα τραγούδια την ίδια δυναμική και σαφώς αλλιώς επηρεάζει το κάθε τραγούδι τον καθένα μας. Είναι όμως κάποια τραγούδια που «φαίνονται»  από το πρώτο τους άκουσμα.

Στη μουσική σου παντρεύονται διάφορα είδη. Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου και πως οδηγήθηκες σε αυτά τα «παντρέματα»;

Ε.Λ.: Παλιά, όταν περίσσευαν κάποια χρήματα γιατί τώρα δε συμβαίνει αυτό, τα διέθετα σε ταξίδια. Έτσι ήμουν τυχερή να ταξιδέψω σε χώρες και πολιτισμούς με τεράστια μουσική κουλτούρα, κάτι που δε θα μπορούσε να με αφήσει ανεπηρέαστη. Τα «παντρέματα» λοιπόν ήταν αναπόφευκτα. Δε θα μπορούσα να αφήσω ανεκμετάλλευτους τέτοιους επηρεασμούς.

Ποια είναι η φιλοδοξία σου όσον αφορά τη μουσική;

Ε.Λ.: Η φιλοδοξία που πιστεύω πως έχει κάθε καλλιτέχνης. Να φτάνει η τέχνη του στον κόσμο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Εύας Λουκάτου;

Ε.Λ.: Εμφανίσεις και λίγες διακοπές. Τώρα που ολοκληρώθηκε και βγήκε η καινούργια μου δουλειά, αναζητώ νέες πηγές έμπνευσης και σαφώς ωραίες φωνές για να γράψω.

  1. 21st Athens Technopolis Jazz Festival | Women in Jazz

  24 Φεβρουαρίου 2022
  21st Athens Technopolis Jazz...
  Κατηγορία: Νέα & Ανακοινώσεις

 1. dead dranks - nightwalking

  10 Ιανουαρίου 2022
  "Nightwalking" | Dead Dranks
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. kicking nerve - death at your pleasure

  13 Δεκεμβρίου 2021
  "Death At Your Pleasure" | Kicking Nerve
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. λάμδα - tria

  22 Νοεμβρίου 2021
  "ΤΡΙΑ" | λάμδα
  Κατηγορία: Δίσκοι
Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.