Κατερίνα Πολέμη

...να μην τα βάζουμε κάτω, να τολμούμε και να προσπαθούμε συνεχώς να κατακτάμε τον σκοπό μας με τις δικές μας προσωπικές αξίες και όχι των άλλων.

λέει στην Εύη Κουκά η Κατερίνα Πολέμη.

 Η Κατερίνα Πολέμη είναι ένα φυσικό ταλέντο με τη μουσική στη ψυχή της, την κιθάρα στα χέρια της και ρυθμό στα πόδια της. Είναι ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός, κιθαρίστρια και πιανίστα. Όμως πάνω από όλα, είναι μια καλλιτέχνης με απόλυτη αγάπη για την ερμηνεία και τη δημιουργία μουσικής που εμπνέει την ψυχή.

Με αφορμή τις παραστάσεις "Παρέα με τη Βραζιλία και τους Gypsy" στο Ρυθμό Stage, ήρθαμε σε σε επικοινωνία με την γλυκύτατη και ταλαντούχα μουσικό, συνθέτρια και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη και μας μίλησε για τον πολυπράγμονα χαρακτήρα της και για πολλά ακόμα!

Ελλάδα, Βραζιλία, Αγγλία... Τι κρατάς από την κάθε χώρα;

Τη συνέπεια των Άγγλων, την αγνότητα των Βραζιλιάνων, την αίσθηση της απεραντοσύνης της Ελλάδας με τις θάλασσές της...

Στα τραγούδια που ερμηνεύεις συναντάμε και τις τρείς γλώσσες, συν τα Γαλλικά. Πως προκύπτουν τα τελευταία;

Προκύπτει από το ότι μ'αρέσουν κάποια τραγούδια που είναι στα Γαλλικά... Ίσως άρχισε από το τραγούδι "Sympathique" των Pink Martini που μου άρεσε πάντα πολύ. Μετά "ήρθε" το κυρίως θέμα της παράστασης "Η Μεγάλη Χίμαιρα" στην οποία έχω γράψει τη μουσική (και επίσης μόλις κυκλοφόρησε ο ομότιτλος δίσκος), όπου είπαμε να είναι δίγλωσσο το τραγούδι (Ελληνικά και Γαλλικά) γιατί η ηρωίδα της παράστασης είναι Γαλλίδα.

Σε ποια γλώσσα σκέφτεται η Κατερίνα Πολέμη σαν άνθρωπος;

(Γέλια) Καλή ερώτηση... κυρίως Αγγλικά, Ελληνικά και Ιταλικά αυτή τη περίοδο.

Το ταλέντο σου είναι ευδιάκριτο. Κάποιοι πιστεύουν ότι το ταλέντο αρκεί. Τι άλλο θεωρείς εσύ ότι χρειάζεται;

Καθημερινή δουλειά στην εσωτερική μας ανάπτυξη/εξέλιξη, καθημερινή δουλειά στη μουσική (πρακτική εξάσκηση, θεωρητική, να ακούμε και να μελετάμε τραγούδια όλων των ειδών και αυτά που μπορεί να μη μας αρέσουν ιδιαίτερα), να μην τα βάζουμε κάτω, να τολμούμε και να προσπαθούμε συνεχώς να κατακτάμε τον σκοπό μας με τις δικές μας προσωπικές αξίες και όχι των άλλων.

Μουσικός, συνθέτρια, ερμηνεύτρια. Ποιο κομμάτι καταναλώνει τον περισσότερο χρόνο σου;

Το να δουλεύω τον εαυτό μου! Μετά από αυτό πάει η σύνθεση όπου εκεί συναντώ και τη μουσικό και την ερμηνεύτρια.

Πέρα από συνθέσεις τραγουδιών που περιλαμβάνονται σε ένα δίσκο, έχεις πραγματοποιήσει και για κομμάτια που ανήκουν σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις; Πως αλλάζουν οι απαιτήσεις;

Για εκείνες τις περιπτώσεις υπηρετώ το όραμα ενός άλλου, του σκηνοθέτη. Επίσης η τεχνική διαδικασία αλλάζει. Είναι πιο συγκεκριμένος ο χρόνος που μπορεί να διαρκέσει ένα κομμάτι. Οπότε καλείσαι να βρεις έναν τρόπο να πεις αυτή τη μουσική φράση ή τραγούδι σε αυτόν το συγκεκριμένο χρόνο. Ενώ σε έναν δικό μου προσωπικό δίσκο, ορίζω εγώ το χρόνο και άλλα.

 

Κατερίνα Πολέμη

 

Πότε ένα τραγούδι είναι πλήρες για 'σενα;

Ουάου... Τι φοβερή ερώτηση... Θα μου το "πει" το ίδιο το τραγούδι αν είναι πλήρες ή όχι, μαζί με το συναίσθημά μου. Σαν διάλογος, είτε κυλάει είτε όχι. Όταν κυλάει για μένα είναι πλήρες - και αυτό το συναίσθημα είναι μαγικό!

Έχεις τη γνώση κάποιων μουσικών οργάνων. Ποιο σε συντροφεύει κυρίως στον ελεύθερο χρόνο σου;

Η κιθάρα και τελευταία το djembe.

Είδαμε στο live στο Ρυθμό Stage να δίνεις μεγάλο «χώρο» στους μουσικούς σου με τους οποίους είχατε ένα πολύ ωραίο δέσιμο. Πώς επιλέγεις τις συνεργασίες σου;

Ευχαριστούμε. Έχει πολύ να κάνει με την παραπάνω απάντηση. Το νιώθω. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να είναι καλός και σκεπτόμενος άνθρωπος και ευρηματικός μουσικός ο οποίος να σέβεται βαθιά τη μουσική.

Έχεις σκεφτεί την ιδέα να ανέβεις μόνη σου σε μία σκηνή με μία κιθάρα, ένα πιάνο κι ένα djembe;

(Γέλια) Ναιιι!! Τι ωραία. Έχω σκεφτεί να ανεβώ μόνη στη σκηνή με μία κιθάρα. Αλλά τώρα μου βάζεις πολύ ωραίες ιδέες στο μυαλό! Ευχαριστώ.

Από το «ονειρεύομαι» μέχρι το «πραγματοποιώ» πόση απόσταση υπάρχει για 'σένα; Υπάρχει κάποιο όνειρο σου που είναι ακόμα ανεκπλήρωτο;

Νομίζω πως το «ονειρεύομαι» είναι η αρχή και είναι απαραίτητη για να γεννηθεί κάτι και το «πραγματοποιώ» είναι μάλλον το τέλος και απαραίτητο για να νιώσουμε ουσιαστική χαρά και ικανοποίηση από τον εαυτό μας.

Όνειρο... Τόσα πολλά. Θα σου πω το πιο πρόσφατο, να ανέβω στη σκηνή μόνη με μία κιθάρα, ένα πιάνο και ένα djembe!

Έχετε άλλη μία παράσταση στο Ρυθμό Stage τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Μετά από εκεί τι άλλα σχέδια υπάρχουν;

Μια συναυλία στο Passport 19 Απριλίου και οργάνωση μιας περιοδείας στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Ευχαριστούμε πολύ!

Και εγώ ευχαριστώ πολύ!

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.