μωρά στη φωτιά live @ κύτταρο

Πως να περιγράψεις ένα σχεδόν 5ωρο πανηγύρι χαράς, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο κάθε ηλικίας Κύτταρο, που τα είχε όλα... Παλιά, νέα, διαφορετικά, αγαπημένα, καπνογόνα, stage diving... ή αλλιώς Μωρά στη Φωτιά, Magic de Spell, Απροσάρμοστοι & Σέλας Live!

Το opening act της βραδιάς το ανέλαβαν οι Selas. Η μπάντα τραβάει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 2000, αλλά με το όνομα Selas υπάρχει από το 2006 όπου τα μέλη της κατέβηκαν οριστικά στην Αθήνα από τις Σέρρες όπου και ξεκίνησαν. Οι Σέλας ζέσταναν πραγματικά το κοινό για μια γεμάτη ώρα με ήχους που θύμιζαν από που ξεκινήσαμε όλοι να ακούμε ελληνική ροκ, αλλά και δυνατή σκηνική παρουσία που ήταν η καλύτερη προθέρμανση για αυτά που ακολούθησαν.

Τη σκυτάλη στη σκηνή παρέλαβαν οι Απροσάρμοστοι. Ακούγοντας τους απλά αναρωτιέσαι: και τώρα τι να γράψω εγώ γι’ αυτά τα ιερά τέρατα της ελληνικής ροκ σκηνής; Πως να μαζέψω μέσα σε λίγες γραμμές μια ιστορία που τραβάει χρόνια, μια ιστορία που μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές; Τρεις άνθρωποι που χωρίς πολλές φανφάρες και υπερβολές γέμισαν όλο το μαγαζί με την αγάπη και το πάθος τους γι’ αυτό που ξέρουν εδώ και χρόνια να κάνουν καλύτερα. Τραγούδια που έχουμε αγαπήσει χρόνια τώρα, τραγούδια που μας μεγάλωσαν, τραγούδια που θα σιγοτραγουδάμε για πάντα.

Ξεχωριστή, ανατριχιαστική, ίσως η καλύτερη στιγμή τις βραδιάς, και συγχωρήστε μου το ρομαντισμό μου και το προσωπικό στίγμα, όταν μας κάλεσαν να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το «Στην Κ». Θαρρώ πως βαθιά μέσα σε όλους όσους το τραγουδούσαν εκείνο το βράδυ ήταν και ο Παύλος. Δεν μπορείς ακούγοντας αυτούς τους ανθρώπους, βλέποντας τους να παθιάζονται ακόμα, να μη σε πιάσουν τα μεταφυσικά και να λες... "Δεν μπορεί ρε Παυλάρα,  κάπου εκεί σε κάποιο μικρόφωνο είσαι κι εσύ και τα τραγουδάς όλα με τη μπάντα σου". Οι ζωντανές ιστορίες πρέπει να ακούγονται για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια και μακάρι να ακούμε αυτούς τους ανθρώπους για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Απροσάρμοστοι, Magic De Spell & Σέλας

 

Σειρά είχαν οι Magic de Spell. Μετά από αυτή την αναδρομή στο παρελθόν και σε πολλών μας τα σχολικά χρόνια, που τότε αρχίσαμε να ακούμε φανατικά το «διακοπές στο Sarajevo» και μάθαμε σιγά-σιγά την ελληνόφωνη πλευρά των magic de spell, ξένισε για μια ακόμα φορά η «στροφή» της μπάντας και σε άλλους ήχους. Σιγά-σιγά όμως και όσο περνούσε η ώρα δεν μπορούσες εν τέλει να μην αφεθείς, να γίνεις ένα με τον κόσμο και να παρασυρθείς σε αυτό το ροκ πάρτυ, που δεν είχε αύριο. Και μιας που παραπάνω αναφέρθηκε η ιστορία, όπως πρέπει να την μαθαίνουμε, έτσι πρέπει να βλέπουμε με ανοιχτά μάτια και τις αλλαγές της.

Και για το τέλος... Μωρά στη Φωτιά! Babies on fire, κόσμος on fire, σκηνή on fire, μπάντα on fire. Αν έχει κάτι σταθερά αναγνωρίσιμο αυτή η μπάντα μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης της είναι ότι πάντα, σε κάθε live, θα γίνεται χαμός και πάντα θα έχει ο καθένας κάτι χαρακτηριστικό να θυμάται. Αυτή τη φορά χάρισαν απλόχερα όχι μόνο μια στιγμή. Καπνογόνα, κιθάρα με τα δόντια και ο Salvador να κάνει βουτιά στο κοινό καθώς παίζει... Πως τα περιγράφεις όλα αυτά σε κάποιους που δεν ήταν εκεί να τα ζήσουν από κοντά; Λες απλά τρεις λέξεις: Μώρα στη Φωτιά, και τους κοιτάς με κατανόηση που δεν το έζησαν, αλλά και με ένα κρυφό χαμόγελο ευχαρίστησης που εσύ ήσουν εκεί και ξέρεις ότι αυτό που περιγράφεις ήταν έτσι και στην πραγματικότητα.

Και μιας και μιλήσαμε για σχολικά χρόνια, αν το βράδυ της Παρασκευής στο Κύταρο ήταν μάθημα ιστορίας, θαρρώ πως θα ήταν το πιο δυνατό 20άρι που θα παίρναμε όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί!

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κυβρικοσέος

  1. 21st Athens Technopolis Jazz Festival | Women in Jazz

  24 Φεβρουαρίου 2022
  21st Athens Technopolis Jazz...
  Κατηγορία: Νέα & Ανακοινώσεις

 1. dead dranks - nightwalking

  10 Ιανουαρίου 2022
  "Nightwalking" | Dead Dranks
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. kicking nerve - death at your pleasure

  13 Δεκεμβρίου 2021
  "Death At Your Pleasure" | Kicking Nerve
  Κατηγορία: Δίσκοι

 1. λάμδα - tria

  22 Νοεμβρίου 2021
  "ΤΡΙΑ" | λάμδα
  Κατηγορία: Δίσκοι
Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.