elder live @ an club

Άλλο ένα live που φιλοξένησε η αγαπημένη μας πηγή και μας ξεδίψασε για άλλη μια φορά. Νομίζω πλέον ότι και να μην ξέρεις τη μπάντα που φιλοξενεί, μονάχα όταν ακούς το όνομα ΑΝ Club έχεις μια βασική εγγύηση ότι θα περάσεις καλά. Και όταν το όνομα της πηγής συνοδεύεται από τους Elder και το πειραιώτικο ευφορικό Half Gramme of Soma ξέρεις ότι η βραδιά θα τα σπάσει. Όπως και έγινε...

Λίγο μετά τις 22:00 ανέβηκαν στη σκηνή οι Half Gramme of Soma. Για τα εγκυκλοπαιδικά, οι Gramme of Soma δημιουργήθηκαν το 2011, το 2013 έβγαλαν το πρώτο τους άλμπουμ και στη συνέχεια έφτασαν στο σήμερα με ένα δεύτερο, με αλλαγές στη σύνθεσή τους αλλά και με πολλά δυνατά live με Monster Magnet, 1000mods, Mars Red Sky, Stoned Jesus, Nightstalker, κ.α.. Αν και από τα πάτρια πειραιώτικα εδάφη τη μπάντα δεν την ήξερα, μου έκανε όμως κάτι με το που διάβασα το όνομα τους, το οποίο παραπέμπει στο βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος». Στο εν λόγω βιβλίο, το soma είναι ένα ευφορικό που χρησιμοποιεί το κράτος για να έχει σε έλεγχο τους πολίτες (δε θα πω περισσότερα για να μη χαλάσω την αξία του διαβάσματος σε κάποιους που δεν το ξέρουν).

Στο Αn οι Half Gramme of Soma μας μοίρασαν το δικό τους δυνατό ευφορικό, για να «ελέγξουν» τα δικά μας μυαλά. Το δικό τους ευφορικό όμως ήταν δυνατός ήχος για περίπου μια ώρα και κάτι, απίστευτη ενέργεια πάνω στη σκηνή και heavy μελωδίες που στάθηκαν επάξια σε αυτό που ακολούθησε με τους Elder. Και χρησιμοποιώντας και μια άλλη έκφραση του Χάξλεϋ θα κλείσω για τη γενική εντύπωση που μου έδωσαν τα παιδιά πάνω στη σκηνή: «Δεν είμαι ο καπετάνιος της ψυχής μου. Είμαι απλώς ο πιο θορυβώδης επιβάτης».

 

 

Για τους Elder τι να πεις και τι να αφήσεις... Είναι από τα συγκροτήματα που γουστάρεις να ακούς, που στεναχωριέσαι για το πόσοι λίγοι τους ξέρουν σε σχέση με το τι δίνουν σαν μπάντα στον κόσμο και που λες σιγά μην πατήσουν πόδι ποτέ στην Ελλάδα. Κι όμως η πηγή που λέγαμε λίγο παραπάνω στους φέρνει και λες σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς επιτέλους άλλο λίγο φως!
Από τις καινούριες σχετικά μπάντες, δημιουργήθηκαν το 2006 στη Βοστώνη, έχουν στο ενεργητικό τους ήδη τρία ολοκληρωμένα άλμπουμ (το ένα είναι split με τους Queen Elephantine) και δύο demo.

Με το που πάτησαν το πόδι τους στη σκηνή ο κόσμος είχε ήδη «κρεμαστεί» στα κάγκελα γύρω από τη σκηνή φωνάζοντας το όνομά τους. Θερμότατος κόσμος που προμηνύει θερμότατο live. Φυσικά δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο, αφού μέχρι τη μια παρά που τελικά αποφασίσαμε ότι δεν θα μας κάνουν και δεύτερη χάρη να ανέβουν ξανά στη σκηνή τα έδωσαν όλα. Δυνατός stoner ήχος, ψυχεδελικές και doom μελωδίες δεμένα με τα επαναλαμβανόμενα μακροσκελή ριφς τους που, όπως διάβασα κάπου, πραγματικά σε έκαναν να κολλάς και να μη θες να τελειώσει με τίποτα.

Συν τοις άλλοις, οι Elder είναι απίστευτα προσγειωμένα τυπάκια της διπλανής πόρτας, που σε έκαναν να νοιώθεις με την επικοινωνία τους με τον κόσμο σαν να παίζουν τα φιλαράκια σου σε ένα χώρο και ήσουν εκεί. Να μιλάς μαζί τους, να γελάς και να αστειεύεσαι. Με πρωτεύοντα τον μπασίστα Jack Donovan που έλεγες ότι με τον τύπο μετά θα πάμε να αράξουμε σε παγκάκι να πιούμε μπύρες, χωρίς ο Nick DiSalvo στην κιθάρα και ο Matt Couto στα τύμπανα να πηγαίνουν πίσω. Νομίζω πως όλη αυτή την ενέργεια που έδωσαν στον κόσμο την πήραν πίσω κατά πολύ, γι' αυτό και στο τέλος είπαν τα καλύτερα λόγια και για το πόσο καλά πέρασαν αυτήν την πρώτη τους φορά στην Ελλάδα.

Το ελληνικό κοινό αγαπά, σέβεται και ψάχνει τη metal σκηνή παγκοσμίως και κάθε φορά έρχεται αυτή η επιβεβαίωση από «μικρές» ή «μεγάλες» μπάντες που άλλες το ξέρουν χρόνια και άλλες το ανακαλύπτουν τώρα και το γουστάρουν, αλλά και από τις ελληνικές που ξεπηδούν συνέχεια και οι περισσότερες κάτι καλό έχουν να πουν.

Stay heavy guys, till the next time...

 

Φωτογραφίες: Δώρα Γιαννακοπούλου

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.