Πέτρος Σαριδάκης - Νάμι

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και το βράδυ μας βρήκε στον πάνω όροφο του Booze, όπου παρουσιάστηκε η καινούρια δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Σαριδάκη. Ο τίτλος της, το «Νάμι», ή αλλιώς η φήμη. Η καλή φήμη ή η κακή. Εξ ού και το ασπρόμαυρο background της σκηνής και το εξώφυλλο του δίσκου.

Κι αν όλοι έχουμε μέσα μας το άσπρο και το μαύρο, κι αν όλοι μας έχουμε ένα νάμι, εκείνο το βράδυ υπερίσχυσε το άσπρο –αν εξαιρέσουμε το μαυροντυμένο Πέτρο και τους μουσικούς του. Εκείνο το βράδυ το καλό νάμι ήταν το μόνο που άρμοζε να κερδίσει ο Πέτρος Σαριδάκης και οι συντελεστές αυτού του άλμπουμ, το οποίο προλόγησαν η Χρύσα Ματσαγκάνη από τη ForArtist, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Μανώλης Σκανδάλης, που χρόνια ασχολούνται με την κρητική μουσική κι όσο να πεις ο λόγος τους αλλά και η στήριξη τους σε αυτό το εγχείρημα ήταν ουσιώδης.

Από τις κουβέντες του Νίκου Ανδουλάκη, που δήλωναν την εκτίμηση του καλλιτέχνη για το δίσκο, που χαρακτήρισε μεταξύ άλλων και ως μουσικό φως, κρατάω αυτή: «Το Νάμι πατάει στη γη. Πατάει στην Κρήτη», ενώ για την ποιότητα του δίσκου μίλησε και ο κύριος Σκανδάλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα στο σκουπιδαριό, το Νάμι προσθέτει αισθητική, χρώμα. Φιλοξενεί τη μεγάλη αλλά όμορφη κυρία, που είναι η παράδοση». Στην παρουσίαση βρέθηκε επίσης και ο εν αποστρατία αντιστράτηγος και Αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Αντώνης Μυτιληνάκης, για τον οποίο ο Πέτρος Σαριδάκης εκτελούσε χρέη οδηγού όταν ήταν φαντάρος, ο οποίος δε δίστασε να ανέβει στη σκηνή και να πει δυο λόγια για τον πολίτη πλέον Πέτρο. Εν τέλει, για να βγάλεις κάτι τόσο ειλικρινές που να αγγίζει τον αποδέκτη του, πρέπει να είσαι και ο ίδιος ειλικρινής πλην ταπεινός.

 

 

Σειρά είχαν ο Πέτρος Σαριδάκης και οι μουσικοί του, που ανέβηκαν στη σκηνή με τον πρωταγωνιστή της βραδιάς να παίρνει το λόγο και να εκφράζει τη χαρά του για αυτήν τη μάζωξη για την παρουσίαση της δουλειάς του, μιας συλλογικής προσπάθειας, που απ’ ό,τι φάνηκε έγινε με μεράκι και, όπως είπε και ο Σαριδάκης, στα πλαίσια της καλής τους διάθεσης να εκφραστούν εναλλακτικά.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο κος Σκανδάλης είναι πάντα εύστοχος στον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα στην κρητική μουσική. «Όλοι εσείς που αγκαλιάζετε τέτοιες προσπάθειες, μας δίνετε δύναμη. Όσο για το Νίκο, είναι γνωστός στο χώρο για τις όμορφες δουλειές που κάνει.», είπε επίσης. Αφού, δε, μίλησε για τον κάθε συντελεστή ξεχωριστά, συστήνοντας τον στο παρευρισκόμενο κοινό, και μετά την ιδιαίτερη μνεία στον Μάριο Ζάρκο (ενορχηστρώσεις, ηχογραφήσεις, mastering), τον οποίο χαρακτήρισε συγκλονιστικό, δήλωσε ότι: «ο δίσκος είναι αφιερωμένος στο Γιώργη Ξυλούρη, που λειτούργησε με αυταπάρνηση και αθόρυβα σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την κρητική μουσική. Και του χρωστάμε σα μουσικοί ένα μεγάλο ευχαριστώ».

 

Πέτρος Σαριδάκης - Νάμι

 

Έπειτα, ο Πέτρος Σαριδάκης με τη σταθερή, καθαρή και δυνατή φωνή του, άλλοτε με τη λύρα του, άλλοτε με το μπουλγαρί και άλλοτε με τις μαντούρες, συνοδεία των Γιάννη Πλυμάκη (λαούτο Κρήτης), Χρήστο Τζελεπόπουλο (κόντρα-μπάσο, κιθάρες), Αντώνη Γερογιάννη (κρουστά) και Κώστα Καλατζή (κρουστά), γέμισε το χώρο με τα 7 τραγούδια του «Νάμι». Ξεκινώντας από το ομώνυμο τραγούδι, ο Πέτρος και η μπάντα του μας προσέφεραν ένα «Ρόδο», μας πήγαν ένα «Σεργιάνι», μας έκαναν να κινηθούμε -ακόμα και οι καθιστοί- στο ρυθμό του πεντοζάλι, νιώθοντας το δυνατό χτύπο των κρουστών, το σύρσιμο του δοξαριού στη λύρα, την ένταση του λαούτου και τη δύναμη της κρητικής μουσικής, στο κέντρο της Αθήνας.

Το τέλος της παρουσίασης ήρθε με ένα «Σπαθί» έτοιμο να παλέψει και να κατακτήσει το καλό νάμι. Όπως κι έγινε εκείνη τη βραδιά, που έκλεισε με μια καληνύχτα φερμένη από την Κρήτη... «Θα ‘θέλα να ‘μουν θάλασσα να σε φιλώ στα χείλη».

Όσο για εμάς, παρά την όποια κούραση της Πέμπτης, αποχαιρετήσαμε το χώρο με τις καλύτερες εντυπώσεις, γεμάτοι τόσο από τα τραγούδια αλλά και από το ταλέντο και την αγάπη για την τέχνη των ανθρώπων που συνετέλεσαν για το κατ’ ευχήν πολύ- και καλό-φημισμένο «Νάμι».

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.