A Night for the Ramones Vol.2 @ Kyttaro live

Η αγάπη για τους Ramones όλων όσων συγκεντρώθηκαν στο Κύτταρο live το Σάββατο 16 Ιανουαρίου ήταν απλά η αφορμή. Η ουσία ήταν ότι "είμαστε όλοι πρόσφυγες σε έναν κόσμο που τα σύνορα μετακινούνται ανάλογα με τα συμφέροντα της εκάστοτε εξουσίας", όπως μας είπε και ο τραγουδιστής των Anfo στο κλείσιμο της συναυλίας, οι οποίοι λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν κατάφεραν να εμφανιστούν full band. Απολαύσαμε όμως δώδεκα μπάντες που, η κάθε μία με διαφορετικό ήχο (άλλες ακουστικές, άλλες πιο hard) μας μετέφεραν σ' ένα ταξίδι για τη μουσική επιρροή των θρύλων της punk-rock.

Την αρχή στο αφιέρωμα στους Ramones έκαναν οι Gabba Calling οι οποίοι και ανήγγειλαν τον σκοπό της συναυλίας, για τον οποίο μετά από 17 χρόνια ενώθηκαν κάποια από τα μέλη των Στίγμα 90, καθώς η Βιβή Βούρου και ο Σάκης Λεβάκης συναντήθηκαν επί σκηνής με την παλιά τραγουδίστρια του σχήματος και νυν των Gabba Calling. Με πάθος μπήκαν στη σκηνή οι Gramm Eleven με το "She Talks To Rainbows" από το τελευταιο άλμπουμ των Ramones "Adios Amigos" του 1995, ενώ στη συνέχεια οι Shutters ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους funs με το κομμάτι “I Don't Wanna Grow Up” από το ίδιο άλμπουμ. Οι Birthmark με έναν διαφορετικό ήχο, πιο ηλεκτρονικό, έπαιξαν το “Pet Semetery” από έναν παλιότερο δίσκο του 1989 (“Brain Drain”), καθώς και το “Howling At The Moon” από τον δίσκο του '84, “Too Tough To Die”. Με μια πιο ακουστική χροιά ακολούθησαν οι 3 And A Half Men και οι Zero Tears, με τα κομμάτια "Here Today, Gone Tomorrow", “Baby I Love You” και “Beat on the Brat”. Το κοινό γέμισε από μια διάθεση για φιλιά και χορό από την δεκαετία του '80, και το άλμπουμ “End of the Century”.

 

 

H ομάδα των Αντισωμάτων - Antibodies, με αυτήν την δράση στόχευσε στη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν εδώ και μήνες στην χώρα μας από την Συρία. Τα Αντισώματα βρέθηκαν στη Μόρια της Λέσβου για να καταγράψουν τις ανάγκες των προσφύγων και μας μετέφεραν επί σκηνής το κλίμα που επικρατεί στα νησιά με την ταινία μικρού μήκους “People of Nowhere” του Lior Sperandeo να προβάλλεται στο video wall. Ο Frank Panx από τους Panx Romana ανέβηκε στη σκηνή και μας μίλησε για το βασικό πρόβλημα που επικρατεί σε όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τους πρόσφυγες. Ενώ πολύς κόσμος ευαισθητοποιείται και στέλνει ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης, λόγω της έλειψης εθελοντών, τα πράγματα αυτά δυστυχώς δε διαλέγονται ποτέ για να φτάσουν στους ενδιαφερόμενους.

Το δεύτερο μουσικό κομμάτι του αφιερώματος άνοιξαν οι Tsiriband από τους Τσιριτσάντσουλες, σε μια πιο freak show εμφάνιση με το “Spiderman” που συνέθεσαν οι Ramones του 1967 για το γνωστό Cartoon. Στη συνέχεια ήρθαν οι Louis of Stress με το κομμάτι "Garden of Serenity" από το άλμπουμ "Halfway to Sanity" του '87 και οι Restless Ocean να μας τραγουδήσουν το “Chinese Rock” και το “I wanna be your boyfriend” από το άλμπουμ “Ramones” του '76, με την αρένα να γεμίζει κόσμο και να μετατρέπεται σε ένα τρελό mosh pit dance, λίγο πριν βγουν στη σκηνή οι Brain Drain. Η tribute μπάντα των Ramones κράτησε στα υψηλά επίπεδα την επαναστατική μουσική ατμόσφαιρα, που κανένας μας δεν ήθελε να τελειώσει, με το “Teenage Lobotomy” από το άλμπουμ “Rock 'n' Roll High School” του '77, καθώς και ένα πολιτικό τραγούδι των Ramones, το “Bonzo Goes To Bitburg”, που γράφτηκε για τον Ρόναλτ Ρέιγκαν με αφορμή την επίσκεψη του σε νεκροταφείο των SS στο Μπίτσμπουργκ της Γερμανίας.

 

 

Οι Brain Drain δημιούργησαν μια παρεΐστικη διάθεση και μοιράστηκαν τη σκηνή με μέλη από τους Ex Machina, Mr Highway Band, Distrortion Tamers, Anfo, Dismissers και Beggars, φέρνοντας το μουσικό αφιέρωμα στους Ramones στο πικ του.

Ο τραγουδιστής των Anfo ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους Louis of Stress για δύο μόνο κομμάτια και φώναξε: "The KKK Took My Baby Away" από το άλμπουμ "Pleasant Dreams" του 1981 και "I don't care, I am off this world ", αν και παρ' ότι αυτός ο κόσμος μας αποβάλλει ή τον αποβάλλουμε εμείς, ήμασταν εκεί για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας σε όλους αυτούς που το χρειάζονται, αλλά ίσως και σε εμάς τους ίδιους.

Σ’ αυτή τη βραδιά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα θαύματα... Γι'αυτό και ο Σταύρος των Deus Ex Machina, μαζί με τον Frank Panx και τους Chilli & Aggelos Tanis από τους Beggars μας τραγούδησαν “I believe in miracles”, ξανά από το άλμπουμ “Brain Drain” του '89. Για καθημερινά θαύματα, που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, που μπορεί να κάνει η μουσική, σαν αυτή των Ramones που ενέπνευσε να γραφτεί καινούργια μουσική και να μαζευτεί όλος αυτός ο κόσμος το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου στο Κύτταρο. For a better world... for me and you...

Λίγο πριν φύγουμε από τον χώρο, η κατάσταση μετατράπηκε σε ένα τρελό punk - rock πάρτυ με το “Blitzkrieg Bop” από το άλμπουμ “Ramones” του 1976 και φυσικά τον Frank Panx να φωνάζει "Κάτι μας πνίγει την φωνή" από Panx Romana. Σίγουρα πάντως η φωνή όλων των συντελεστών ακούστηκε μέχρι πολύ μακριά... Ίσως και μέχρι την Συρία, που ξέρετε..;

 

Φωτογραφίες & Βίντεο: Αλέξανδρος Κυβρικοσέος

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.