Απροσάρμοστοι @ Κύτταρο

"Που να γυρίζεις" Παύλο; Όπου κι αν γυρίζεις, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου ήσουν στη σκηνή του Κυττάρου μαζί με όλους τους φίλους σου επί και εκτός αυτής. Τον "είδαμε" όλοι στο μικρόφωνο που είχε στηθεί στο κέντρο της. Δεξιά, αριστερά και πίσω του, έδιναν το ρυθμό οι φίλοι του οι "Απροσάρμοστοι": ο Οδυσσέας Γαλανάκης στην κιθάρα, ο Αλέκος Αράπης στο μπάσο και ο Κυριάκος Δαρίβας στα ντραμς. Μπροστά του, γύρω του και στον εξώστη του Κυττάρου, ο χώρος είχε γεμίσει από ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί για να τον τιμήσουν ως Πρίγκιπα της ελληνικής ροκ, σε μια γιορτή που έχει γίνει θεσμός, που έχει γίνει ανάγκη.

25 χρόνια μετά από εκείνη τη μαύρη μέρα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και το πρώτο Σάββατο αυτού του Δεκέμβρη, έγινε ένα ακόμα "θορυβώδες μνημόσυνο" για τον Παύλο Σιδηρόπουλου, όπως το χαρακτήρισε κι ο Αλέκος. 25 χρόνια μετά, οι Απροσάρμοστοι στάθηκαν στη σκηνή σαν 25άρηδες και έδωσαν τη ψυχή τους για τη ψυχή του. 25 χρόνια μετά, μουσικοί φίλοι του έδωσαν και πάλι το παρών. 25 χρόνια μετά, όλο το κοινό που μαζεύτηκε για εκείνον τραγούδησε σύσσωμο και κινήθηκε στο ρυθμό του. Rock, rock 'n' roll, ρεμπέτικα, blues κι ό,τι τραβούσε η ψυχούλα του και όσες ψυχές κατέκλυσαν το Κύτταρο. 25 χρόνια μετά, έφηβοι, ενήλικοι και μεσήλικες τραγουδήσαμε τα τραγούδια του που δεν έπαψαν να έχουν την ίδια αξία στο πέρασμα των χρόνων.

Το «Κρίμα το παιδί», «Στην Κ.», «Ο Μπάμπης ο Φλου», η «ύστατη στιγμή», η «εθνική συμφιλίωση», «το '69 με κάποιο φίλο», το «αν ήσουν φίλος», «το κάποτε θα δεις», το «ξέσπασμα», «πες μου αν θέλεις κάτι» και πολλά ακόμα τραγούδια χώρεσαν σε ένα live δίχως πρόγραμμα, όπως μας είπαν οι Απροσάρμοστοι κοντά στο τέλος της βραδιάς. Πρωταγωνιστής το 1977 στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου, τραγούδησε τα τραγούδια που ακούστηκαν σε αυτή, όπως το «Κάποτε θα 'ρθουν» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Γιώργου Θεοδωράκη. Το τραγουδήσαμε κι αυτό εκείνο το βράδυ και ο Κυριάκος Δαρίβας απαθανάτισε τη στιγμή. Άλλη μια μαγική, συγκινητική και δυνατή στιγμή.

 

Απροσάρμοστοι @ Κύτταρο

 

Στη σκηνή βρέθηκαν επίσης οι Θόδωρος (Τέρρυ) Παπαντίνας, Άκης Περδίκης και Νίκος Γιαννάτος για να δώσουν μια «ξένη» νότα στη βραδιά με διασκευές γνωστών τραγουδιών. Έλειπε αυτή τη φορά ο Δημήτρης Πουλικάκος, αν και είχε δείξει ότι θα 'ρθει. Δεν πειράζει. Καλή καρδιά. Ήμασταν εκεί όλοι οι άλλοι και τραγουδήσαμε, χορέψαμε, θυμηθήκαμε και «ρουφήξαμε» κάθε στίχο και κάθε νότα, ενώ ο καθένας μας πήρε λίγη από τη μαγεία που είχε σκεπάσει το χώρο, λίγο από τον Παύλο Σιδηρόπουλο που η σκιά του δε λέει να σβήσει ακόμα κι όταν σβήνουν τα φώτα στη σκηνή.

«Πως θα ήταν αν σήμερα ο Παύλος ήταν 30 χρονών με αυτά τα τραγούδια;», αναρωτήθηκε ο Αλέκος. Δεν περίμενε απάντηση. Ανατρίχιασα. Φαντάζομαι και άλλοι.

Οι Απροσάρμοστοι υπέροχοι στη σκηνή με το ταλέντο τους ευδιάκριτο αλλά και την αγάπη που είχαν και έχουν στον Παύλο ολοφάνερη, με σεβασμό και πάθος για τη μουσική και για τα τραγούδια που έφτιαξε μαζί τους αλλά και με άλλους καλλιτέχνες και σχήματα που συνεργάστηκε. Με τη μουσική, τους στίχους, το συναίσθημα και την ενέργεια να μας διαπερνάνε, με τις στιγμές του Παύλου να περνάνε στο video wall και τον ίδιο να «ζωντανεύει» στο Κύτταρο, όλο αυτό που έδωσε στην ελληνική μουσική σκηνή πλημμύρισε το χώρο και όπου και να γυρίζει, όσα χρόνια κι αν έχει φύγει, ό,τι άφησε έχει μείνει και καλά κρατεί.

 

 

Με τα τραγούδια να λέγονται άλλοτε από τους Απροσάρμοστους, άλλοτε από το κοινό και άλλοτε να ενώνουν τη φωνή τους οι επί και εκτός σκηνής, φάνηκε να μοιραζόμαστε την ουσία αυτής της βραδιά που έγινε στη μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου. Το live έκλεισε... Πως αλλιώς; Στο ρυθμό του «ροκ εν ρολ στο κρεβάτι»! Μάλιστα, στα μισά σχεδόν του τραγουδιού ένας «θαρραλέος» fan του Παύλου, που επίσης είναι ένας νέος τραγουδοποιός και ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ανέβηκε στη σκηνή, όπου τον καλοδέχτηκαν οι Απροσάρμοστοι, για να συνεχίσει το τραγούδι από εκεί. Για το encore που φαινόταν να θέλουν και οι Απροσάρμοστοι αλλά ζητήθηκε και έντονα από το κοινό έμεινε το ρεμπέτικο «τούτοι οι μπάτσοι» και η «αποκάλυψη».

Ένα ακόμα ιστορικό live για ένα πρόσωπο που δε λέει να γίνει ιστορία, αλλά έμεινε σε αυτή την ελληνικής ροκ, έλαβε τέλος με τον καθένα μας να συνεχίζει το βράδυ του αλλά και να ξυπνάει το επόμενο πρωί υπό την επίδραση του Παύλου.

Όσο για τους Απροσάρμοστους, "υπάρχουν πάντα εκεί... Εκεί όπου αρμόζουν οι καιροί". Καλή αντάμωση και μέχρι τότε... "Άντε και καλή τύχη μάγκες"!

 

Φωτογραφίες & Video: Αλέξανδρος Κυβρικοσέος

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.