2002gr live @ Kyttaro

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει άνετα ως ιστορικό το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, καθώς ένα ιστορικό συγκρότημα γιόρτασε τα 41α γενέθλιά του σε έναν εξίσου ιστορικό συναυλιακό χώρο.

Το έτος ιδρύσεως των 2002 GR, το 1974, συμπίπτει χρονικά με το μεγάλο pick του ελληνικού ροκ, που συνδέθηκε αναπόφευκτα με το λαϊβάδικο της οδού Ηπείρου. Εκεί γράφτηκαν οι σελίδες του ελληνικού Woodstock, που αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στο μοναδικό live υλικό που αποτέλεσε το δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο (Η ποπ στην Αθήνα)».

Ζωντανοί ως το μεδούλι μας επέδειξαν πως είναι ακόμα οι Ηλίας Ασβεστόπουλος (φωνή), Γιάννης Χατζησόγλου (κιθάρα), Μάκης Τσελέντης (hammond & πλήκτρα), Βλαδήμηρος Σταματίου (τύμπανα), Χάρης Μπουτσελάκης (μπάσο), Μάκης Μπορλόκας (πλήκτρα) και Χρήστος Στεργίου (κιθάρα). Οι άνωθεν κύριοι απαρτίζουν τους αεικίνητους 2002 GR, για τους οποίους, όπως προαναφέραμε, στήθηκε το πάρτι του Σαββάτου.

Πριν όμως τα πούμε εκτενέστερα για τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στον Γιάννη Κοκκάκη και τους μουσικούς του που μας υποδέχθηκαν επί σκηνής.

Ομολογουμένως, η συγκεκριμένη επιλογή ήταν ιδανική για να ανέβει η διάθεση του κοινού και να αρχίσει να ροκάρει. Ο κύριος Κοκκάκης είναι αναμφίβολα ένας χαρισματικός performer, με το δυνατό του σημείο να βρίσκεται στο επικοινωνιακό του χάρισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερείται μουσικού ταλέντου. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν «Το κοινό και ο καλλιτέχνης είναι σαν το ταξίδι που για να γίνει χρειάζεται και τον ταξιδιώτη-καλλιτέχνη αλλά και τον προορισμό-κοινό...».

Έτσι, δεν έπαψε να απευθύνεται στο κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της εμφάνισης του και να κάνει χιούμορ. Ακούσαμε κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφική δουλειά, «Ταξίδια και Διαδρομές», αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον μουσικοσυνθέτη Τόλη Κόκκινο, τα οποία συνοδεύτηκαν από all time classics του ελληνικού ροκ ρεπερτορίου που ερμήνευσε με περίσσια ενέργεια και επαναστατική διάθεση.

 

2002gr

 

Ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ηλίας Ασβεστόπουλος με τη μπάντα του. Αναφέρομαι σε αυτόν διότι αποτέλεσε, το 1970, την ιδρυτική μορφή της μπάντας που αρχικά έφερε το όνομα του με τη προσθήκη του 2002 στο τέλος κι έπειτα μετονομάστηκε σε 2002 GR. Ο ίδιος χαιρετίζοντας μας δεν παρέλειψε να μας ευχαριστήσει για το γεγονός πως του δώσαμε ένα λόγο να μην κοιμηθεί από τις 21:00, όπως κάνει συνήθως.

Όταν άρχισε να ερμηνεύει τη «Μαγική Αυλή», το εναρκτήριο κομμάτι, διαπιστώσαμε πως φωνητικά δεν έχει σπάσει καθόλου και πως εξακολουθεί να διατηρεί την χαρακτηριστική του φρέσκια χροιά. Επιπλέον θα λέγαμε πως η εμφάνισή τους απέπνεε σιγουριά και αυτοπεποίθηση με κανένα σημάδι παλιμπαιδισμού από τον οποίο αρκετές μπάντες παλαιότερων ετών πάσχουν, καθώς το ροκ, ως γνωστόν είναι συνδεδεμένο με τα νιάτα και την αίσθηση παντοδυναμίας που αυτά χαρίζουν στον άνθρωπο.

Μέχρι το κλείσιμο της βραδιάς, η ιστορική μπάντα, μας ταξίδεψε μέσα από το χαρακτηριστικό της ποπ/ροκ μουσικό κράμα, άκρως πρωτοποριακό για την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε και που εξακολουθεί να είναι διαχρονικό. Εκτέλεσαν όλες τις μεγάλες τους επιτυχίες από το «Τι να σου προσφέρω» μέχρι το «Είπες πως» και το «Αύριο», ξεσηκώνοντας τους πιστούς τους fans.

Τέλος, να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο live ήταν το μοναδικό που πραγματοποίησε η μπάντα για φέτος στην Αθήνα, το οποίο έγινε έπειτα από υπόσχεση του συγκροτήματος για επανεμφάνιση, έπειτα από την περσινή αξέχαστη συναυλία τους και σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του νέου τους ζωντανά ηχογραφημένου δίσκου "Made in...Live". Για όσους τους έχασαν λοιπόν υπομονή μέχρι του χρόνου, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, γιατί όχι, τα επόμενα γενέθλια των 2002 GR.

 

Φωτογραφίες: Χριστίνα Δραγγανά

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.