Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου, που έδωσαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης και Σάκης Μπουλάς για την παράσταση Γκαγκαντίν. Η μουσικοθεατρική παράσταση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στον χώρο της Ακτής Πειραιώς.

«Γκαγκαντίν», ένας τίτλος για τον οποίο ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε: « Η πρώτη γενιά πιτσιρικάδων μετά τον πόλεμο, στην οποία ανήκω κι εγώ, φωνάζαμε το «γκαγκαν γκαγκαν». Από την ταινία «Γκαγκαντίν» είναι το «γκαγκαν  γκαγκαν», που τρέχαμε στις αλάνες στις αλάνες, που σημαίνει είμαστε εδώ, μαζί, αποφασισμένοι να νικήσουμε τις δυσκολίες.» και πρόσθεσε: « Αυτό το μαγικό επιφώνημα φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Πως φτάνει;

Δε φτάνει ακριβώς, έτσι γιατί απ’ το «γκαγκαν γκαγκαν» που ήμασταν, φτάσαμε στη lady Gaga και τώρα είμαστε όλοι «γκαγκα», διότι είμαστε αντιμέτωποι με τα αιώνια διλήμματα  της ζωής μας, τα οποία όσο πάνε εκτραχύνονται, όπως Χατζηδάκις ή Θεοδωράκης, Μπιθικώτσης ή Καζαντζίδης, τώρα πλέον Σφακιανάκης ή Βανδή. Ανεβαίνει το επίπεδο όσο πάει. Βρισκόμαστε σε μεγάλη αμηχανία απέναντι σ’ αυτά τα μεγάλα διλήμματα. Θυμάμαι τους υπέροχους στίχους του αλησμόνητου Μανώλη Αναγνωστάκη,

«Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας.
Το θέμα είναι τώρα τι λες.»

Λοιπόν δεν ξέρουμε τι να πούμε ούτε εσείς ούτε εμείς. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής ή μιας μεγάλης διάλυσης. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας τώρα είναι η παραίτηση. Είναι σα να σου βαραίνει τα βλέφαρα ο γλυκός ύπνος του ξεπαγιάσματος μέσα στο χιόνι. Πρέπει να αποτινάξουμε αυτή τη νάρκη από πάνω μας. Πρέπει να αρχίσουμε να ξεπαγώνουμε. Και αυτό θα γίνει με τον πιο απλό τρόπο. Ζεσταίνοντας την καρδιά και το μυαλό απλούστατα με το να είμαστε συντροφιά, με το τραγούδι, με την ελληνική ψυχαγωγία όπως τη μάθαμε εμείς από τότε που ήμασταν έφηβοι, πριν γίνει πλαστικούρα. Λεφτά δεν υπάρχουν, φίλοι όμως υπάρχουν. Και με τους φίλους τους παλιούς και τους καινούριους θα βάλουμε στα όργανα φωτιά να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα η τρομερή μας η λαλιά. Την Παρασκευή θα είμαστε εδώ. Ελπίζω και εσείς.»

Όσο για το πρόγραμμα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσα είπε: « Δεν το έχουμε δει ολοκληρωμένο ακόμα. Πιστεύω να μη βγει οχτάωρο… Από κει και πέρα τι πρόβλημα μπορώ να έχω όταν ακούω τα αγαπημένα μου τραγούδια και τραγουδάω πράγματα που γούσταρα πάντα και είμαι με ανθρώπους που θέλω. Με το Γιάννη και με το Σάκη είμαστε τόσα χρόνια μαζί. Αλλά αυτό που έγινε με τον Σαββόπουλο φέτος ήταν κάτι το πρωτοφανές, διότι είναι μεγάλη υπόθεση να έρχεται ξαφνικά να παίξει μαζί σου ο κορυφαίος.»

Ο Γιάννης Ζουγανέλης συμπλήρωσε στην ίδια ερώτηση: «Καμία δυσκολία στο πρόγραμμα απ’ την στιγμή που όλοι δεχτήκαμε το αυτονόητο, να είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος αυτός που θα το κατευθύνει. Είναι ένας άνθρωπος ευγενής, ακούει τα πάντα, σέβεται και η κρίση του είναι τέτοια, που ενδεχομένως και εμάς να μας κάνει καλύτερους. Εγώ χαίρομαι που φέτος ισορροπώ στη λογική του Διονύση. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, που συνυπάρχει αυτός ο άνθρωπος μαζί μας.»

Ο Σάκης Μπουλάς ενώ  νωρίτερα όταν «πείραζαν» τον Διονύση Σαββόπουλο λέγοντας ότι πήγε στο πρόγραμμα με τον όρο να προσθέσουν σ’ αυτό Καβάφη, είχε πει: « θα απαγγείλω ποιήματά του κλασσικά, που μόνο εγώ με τον δικό μου τρόπο μπορώ να περάσω στον κόσμο έτσι. Δεν μπορεί. Παντού κάνουν αφιερώματα στον Καβάφη και θα λείψει από ένα πρόγραμμα, που προΐσταται ο Σαββόπουλος;!» είπε όσον αφορά το πρόγραμμα και  αναφερόμενος προς το Γιάννη Ζουγανέλη και το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με πιο αστεία διάθεση: «Τα είπατε όλα. Κι αν διαφωνώ χαζός είμαι να το πω;; Εσείς προφανώς τα κάνετε όλα αυτά τα γλειφτικά για να σας δίνει και κανένα μεροκάματο παραπάνω..!!»

Συνέχισε ο  Διονύσης Σαββόπουλος λέγοντας ότι είναι ένας θίασος τραγουδοποιών, που παρουσιάζει κάτι συνολικό, και εφόσον έχουν την όρεξη και τη διάθεση να παίξουν και το Γενάρη και το Φλεβάρη, θα αλλάζει λίγο το πρόγραμμα. Επίσης αναφέρθηκε στους μουσικούς, τραγουδιστές και ηθοποιούς, που συμμετέχουν στην παράσταση, καθώς και στον μουσικό Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και στην ηθοποιό Βερόνικα Δαβάκη.

Σε μια ερώτηση, που δέχτηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος, για τους νέους καλλιτέχνες είπε πως έχει ακούσει και ενδιαφέροντα τραγούδια και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Υπάρχει επίπεδο, υπάρχουν άτομα, που γράφουν, συνθέτουν. Εμφανίζουν τις δουλειές τους σε κάτι τρύπες. Πρέπει να πας να το ψάξεις. Τελείωσε λέγοντας: « Πρέπει να σας πω ότι οι πιο αξιόλογοι απ αυτούς θα περάσουν από  την σκηνή του φετινού μας χώρου. Θα τους δείτε να έρχονται σαν extra guests.»

Ο Μαχαιρίτσας πρόσθεσε σ’ αυτή την ερώτηση: «Τα παιδιά αυτά είναι αρκετά και έχουν πολλή διάθεση και μεγάλες αντοχές. Δεν εξαρτάται απ’ αυτούς όμως πια. Εξαρτάται από εσάς, από τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, τις δισκογραφικές εταιρίες , που δεν υπάρχουν πια. Αυτό πρέπει να γίνει σκηνή. Δεν αρκεί να είναι τρεις, τέσσερις, πέντε εδώ, πέντε παραπέρα και να προσπαθούν από μόνοι τους. Δε γίνεται έτσι. Αυτό πρέπει να είναι σκηνή παγιωμένη και να έχει την υποστήριξη των ραδιοφώνων κλπ. Έτσι έγινε μ’ εμάς. Δε μιλάω για την εποχή του Σαββόπουλου, που βγήκαν καταπληκτικά πράγματα.»

Ο Διονύσης Σαββόπουλος συνέχισε δίνοντας μια συμβουλή: «Αν καταφέρεις να ψήσεις 300 ανθρώπους με την τέχνη σου, έχεις καθαρίσει. Οι άλλοι θα έρθουν με τη διαφήμιση. Το έλεγε ο Πλάτωνας, δεν το λέω εγώ. Αν μπορέσεις να εμπνεύσεις, να ζεστάνεις, να αγαπηθείς για αυτό που κάνεις από 300 άτομα.. Όταν καταφέραμε και «ψήσαμε» 300 ανθρώπους να σταθούν δίπλα μας, τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου. Το λέω γιατί πολλά απ τα παιδιά, που σας αναφέρω, είναι κοντά στο να πετύχουν το μαγικό αριθμό 300.»

Κλείνοντας είπαν για τις τιμές και είναι 10 ευρώ η είσοδος για το άτομο συν 5 ευρώ το ποτό. Φυσικά δεν παρέλειψαν να πουν και για τους υπόλοιπους συντελεστές και ο Γιάννης Ζουγανέλης είπε: «Οι συνεργάτες πραγματικά παράγουν έργο. Έρχονται χωρίς οικονομικές απαιτήσεις, στις παραπάνω πρόβες, όποτε τους ζητάμε. Είναι οι αφανείς ήρωες, που εδώ θα είναι εμφανείς. Είναι μια παραγωγή σαράντα ατόμων και δεν αναφέρω τα στοιχεία της επιχείρησης,  γιατί και το πώς θα συμπεριφερθεί το γκαρσόνι μας αφορά.»

Οι συντελεστές της παράστασης:


Κείμενα: Δ. Σαββόπουλος, Ε. Λασκαρίδης, Κ. Μπλιάτκας, Γ. Σκαμπαρδώνης και Γ. Ζουγανέλης
Σκηνικά: Μάριος Σπηλιόπουλος. Βοηθός: Θόδωρος Βογιατζίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Βοηθός: Γρηγόρης Αναγνώστου
Ήχος: Γιάννης Τούντας και Γιώργος Καραγιαννίδης. Βοηθός: Γιάννης Πρωτόπαππας
Ενορχηστρώσεις: Νίκος Καλαντζάκος, Στάθης Άννινος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch

Οι μουσικοί, τραγουδιστές και ηθοποιοί της παράστασης:

Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Νίκος Καλαντζάκος, Στάθης Άννινος, Άκης Αμπράζης, Γιάννης Πουρνάρας, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Steve Tesser, Γιάννης Μίνως, Πάρις Θωμόπουλος.

Δείτε βίντεο από το μουσικό μέρος της συνέντευξης τύπου.

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.