Γεράσιμος Ανδρεάτος

Αγαπάω την ίδια τη μουσική, τα συναισθήματα που νοιώθω μέσα από αυτήν και τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει. Με απογοητεύει το γεγονός ότι η εμπορευματοποίησή της δεν την αντιμετωπίζει ως Τέχνη.

λέει στην Εύη Κουκά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ηχογραφεί το 1991 πρώτη φορά για τη δισκογραφία. Από τότε και μέχρι σήμερα, η συμμετοχή του στη δισκογραφία αλλά και οι ζωντανές εμφανίσεις ως τραγουδιστής, μουσικός (παίζοντας μπουζούκι και μπαγλαμά), αλλά κάποτε και ως συνθέτης, είναι συνεχής και ποικίλη. Αν και οι προσωπικοί του δίσκοι είναι λίγοι, οι συμμετοχές του στην δισκογραφία ξεπερνούν τις 60. Από τους πιο χαρακτηριστικούς τραγουδιστές της εποχής του, ξεχωρίζει για την εξαιρετική λαϊκή φωνή του όσο και για τις αυστηρές και συνεπείς καλλιτεχνικά επιλογές του και τις αναζητήσεις του. (Πηγή: www.gerasimosandreatos.gr)

Επικοινωνήσαμε με το Γεράσιμο Ανδρεάτο με αφορμή το νέο του δίσκο «Κι ύστερα έρχεται η αγάπη» καθώς και την επερχόμενη εμφάνισή του στο Ρυθμό Stage με το Σταμάτη Χατζηευσταθίου και τη Ζωή Παπαδοπούλου, συζητώντας επίσης για την παρουσία του στο χώρο της μουσικής από τα πρώτα του βήματα εώς σήμερα. 

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ποια ήταν η στιγμή που είπατε «Εδώ είμαι. Θα ακολουθήσω μια μουσική πορεία»;

Γ.Α.: Όταν διαπίστωσα ότι μόνο έτσι θα ήμουν ευτυχισμένος.

Πηγαίνοντας πίσω στα πρώτα βήματα σας, υπάρχει κάποια στιγμή που να τη θυμάστε ακόμα έντονα;

Γ.Α.: Το πρώτο βράδυ που έπαιξα και τραγούδησα επαγγελματικά στο «Ανώγειο», στην Τερψιθέα Γλυφάδας, με ένα μικρό σχήμα που ήταν ανάμεσά τους και ο Πάνος Κατσιμίχας.

Έχετε συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες. Υπάρχει κάποια/ες συνεργασία/ες σταθμός;

Γ.Α.: Σίγουρα η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή μου στο «Χάραμα» με την Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και επίσης αυτή με τον Παντελή Θαλασσινό, την Αναστασία Μουτσάτσου και την Αθηνά Μόραλη στα «13 Φεγγάρια» που εγκαινιάσαμε.

Υπάρχει κάποιος μουσικός, ερμηνευτής, τραγουδοποιός που να ξεχωρίζετε είτε για το ταλέντο, είτε για το αποτέλεσμα της δουλειάς του, είτε για το ήθος του, είτε για όλα μαζί;

Γ.Α.: Ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, η Ρίτα Αντωνοπούλου και πολλοί άλλοι ευτυχώς για μας.

Δημιουργία... Η εποχή που διανύουμε την ευνοεί;

Γ.Α.: Θα έλεγα οπωσδήποτε ναι! Το πρόβλημα όμως είναι με τα ΜΜΕ που μάλλον όταν πρόκειται για αυθεντική δημιουργία, δεν την υποστηρίζουν και πάση δυνάμει... μάλλον δυσκολεύουν το δρόμο της προς το ανυποψίαστο κοινό.

Τι αγαπάτε και τι σας απογοητεύει στο χώρο της μουσικής;

Γ.Α.: Αγαπάω την ίδια τη μουσική, τα συναισθήματα που νοιώθω μέσα από αυτήν, τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει και με απογοητεύει το γεγονός ότι η εμπορευματοποίησή της δεν την αντιμετωπίζει ως Τέχνη.

Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια σας αλλά και πολύ γνωστό λέει: «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε». Για ποιο λόγο θα αλλάζατε τον τρόπο που κοιτάτε έναν άνθρωπο;

Γ.Α.: Αν αποδεικνυόταν λαμόγιο.

Με τι κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που ερμηνεύετε και ποιους προσωπικούς σκοπούς εξυπηρετεί η μουσική για εσάς;

Γ.Α.: Επιλέγω τα τραγούδια που με συγκινούν συναισθηματικά ή πνευματικά και θα ήθελα με τις εμφανίσεις και τα τραγούδια μου να έχω καταφέρει να συγκινήσω κάποιους ανθρώπους, όπως συγκίνησαν και εμένα τόσο βαθιά κάποιοι παλαιότεροι τραγουδιστές και μουσικοί.

«Κι ύστερα έρχεται η αγάπη» η νέα σας δισκογραφική δουλειά. Πριν από την αγάπη τι υπήρχε;

Γ.Α.: Η ανωριμότητα.

Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για το νέο σας δίσκο και τη συνεργασία σας με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου;

Γ.Α.: Πιστεύω πως είμαι τυχερός, γιατί συνάντησα το Σταμάτη στην καλύτερη και δημιουργικότερη στιγμή του και αυτό θα λειτουργήσει θετικά και για τους δυό μας! Τα τραγούδια του «ξύνουν» στιχουργικά αλλά και μουσικά και είμαι υπερήφανος που παρουσιάζω αυτά τα τραγούδια στο κοινό. Με ανανεώνουν ριζικά ερμηνευτικά αλλά και υφολογικά και μου δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνήσω και με διαφορετκό -πιο απλωμένο και με πολιτικό λόγο- τρόπο με τον κόσμο που περιμένει να ακούσει και να μοιραστεί μαζί μου, έπειτα από καιρό, τη νέα μου δουλειά. Μας στηρίζουν σε αυτή μας την προσπάθεια με τη γεμάτη αγάπη (βλέπε τίτλο) συμμετοχή τους οι σημαντικοί δημιουργοί και συνάδελφοι: Θάνος Μικρούτσικος, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Απόστολος Ρίζος και η Γιώτα Νέγκα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς!

Σύντομα θα βρεθείτε με το Σταμάτη Χατζηευσταθίου και στη σκηνή του Ρυθμού Stage σε μία μουσική παράσταση όπου θα συμμετέχει και η Ζωή Παπαδοπούλου. Τι να περιμένει ο ακροατής/θεατής που θα επισκεφθεί το Ρυθμό Stage στις 2 & 9 Ιανουαρίου;

Γ.Α.: Φυσικά αρκετά από τα καινούργια μας τραγούδια αλλά και επιλογές εκπλήξεις σε ένα πρόγραμμα αρκετά διαφορετικό από τα κλασσικά μου προγράμματα! Ποντάρουμε πολύ στη συνεύρεση όλων μας επί σκηνής και οι μουσικοί μας είναι άλφα!

Σας ευχαριστώ πολύ και καλοτάξιδος ο δίσκος σας!

Γ.Α.: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως!

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.