Electric Wizard

Έχει καταναλωθεί άπειρο σάλιο και μπόλικο μελάνι για τους βρετανούς Electric Wizard, ένα από τα πιο επιδραστικά σχήματα στην ιστορία της heavy rock, στο 1/4 του αιώνα που δραστηριοποιείται το “πνευματικό παιδί” του Jus Oborn. Ποιοί είναι όμως οι Electric Wizard τελικά; Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους στην Ελλάδα, καταναλώνουμε λίγο ακόμη σάλιο και μελάνι, γιατί στο κάτω-κάτω ποτέ δε μπορείς να ισχυριστείς ότι έχεις πει αρκετά για τους Electric Fuckin’ Wizard...

Οι Electric Wizard αποτελούν (εδώ και 25 πλέον χρόνια) το όχημα καλλιτεχνικής έκφρασης του Jus Oborn. Αυτό αποτυπώνεται τόσο από άποψη μουσικής-αισθητικής προσέγγισης των Wizard, όσο και από το γεγονός ότι ο ίδιος αποτελεί τον μόνο συνδετικό κρίκο με τις πρώτες εκδοχές του γκρουπ (ονόματι Lord of Putrefaction, Thy Grief Eternal και Eternal κατά σειρά). Οι ηχογραφήσεις αυτής της περιόδου έχουν συγκεντρωθεί στο "Pre – Electric Wizard 1989-1994" του 2006, και δείχνουν τις προτιμήσεις του νεαρού Jus στις ανερχόμενες τότε death και black σκηνές.

 

electric wizard

 

Οι Electric Wizard εμφανίζονται στην πρώτη τους μορφή το 1993, αντλώντας το όνομά τους από δύο τραγούδια των Black Sabbath (αυτονόητο το ποια), "μαρτυρώντας" έτσι και τον μουσικό προσανατολισμό τους. Αποτελούνται από τον Jus και τους Mark Greening και Tim Bagshaw. Το ’95 υπογράφουν συμβόλαιο με την Rise Above και κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, επηρεασμένο εξίσου από το space rock των 70’s και το παραδοσιακό doom metal των Pentagram και Saint Vitus. Ο Jus θα περιγράψει την περίοδο λακωνικά :
"Κατά βάση τζαμάραμε. Ε, και καπνίζαμε πολλά τσιγάρα...".

Το διάστημα ’95 – ’97 o Jus θα χάσει το σπίτι του. Αναγκάζεται να ζήσει παντού: σε φίλους, σε φτηνά διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενίοτε και στο δρόμο. Είναι επίσης το διάστημα που θα αρχίσει συστηματικά την χρήση σκληρών ναρκωτικών, πράγματα που βγαίνουν και στο "Come My Fanatics…" του ’97. Ο δίσκος είναι ο πρώτος ενδεικτικός του τι μέλλει γενέσθαι, ενσωματώνει πολλά στοιχεία της stoner/sludge σκηνής και γνωρίζει (για τα δεδομένα του γκρουπ) επιτυχία.

 

 

Επενδύοντας στο μοτίβο της διετίας που οδήγησε στο "Come My Fanatics…", το γκρουπ θα μπεί σε μια τριετία παράνοιας (που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εμπρησμό αυτοκινήτων, ληστεία σε κάβα, κλοπή σταυρού από σκεπή εκκλησίας(;)). Το μοτίβο λειτουργεί: το ’98 κυκλοφορούν το "Supercoven" EP (κειμήλιο για τους φανατικούς οπαδούς τους) και το 2000 το "Dopethrone" - ο κατά γενική ομολογία καλύτερος δίσκος τους, και μνημείο της stoner doom σκηνής.

 


Η επόμενη κυκλοφορία ("Let us prey", 2002) θα βρει το γκρουπ με διάθεση πειραματισμού με τον ήχο του. Η αμερικανική περιοδεία που ακολούθησε όμως, θα ολοκληρωθεί με εντάσεις μεταξύ των μελών, και την αποχώρηση των Greening και Bagshaw το 2003.

Η νέα σύνθεση των Wizard (οι οποίοι πλέον ήταν κουαρτέτο) θα συστηθεί με το "We Live" του 2004, με την Liz Buckingham (τότε των Sourvein) να αναλαμβάνει εκτός από την δεύτερη κιθάρα, και σημαντικό μέρος της σύνθεσης των κομματιών. Η πορεία του γκρουπ θα σταθεροποιηθεί την επόμενη δεκαετία, με άξονα τους Jus και Liz. Ένα σερί εξαιρετικών κυκλοφοριών ("Witchcult Today"το 2007,"Black Masses" το 2010 και "Time to Die" το 2014) απλά θα επιβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο τους στην σκηνή. Higlights της περιόδου οι δύο συμμετοχές στο Roadburn (το φεστιβάλ-τοτέμ της stoner/sludge σκηνής), αλλά και η sold-out αμερικανική περιοδεία το 2012.

electric wizard

 

Σημείο αναφοράς στην πορεία τους αναμφίβολα η αισθητική τους, με πάμπολλες αναφορές σε 60’s / 70’s trash, horror/gore, exploitation ταινίες (ακόμα και σε βίντατζ πορνό της περιόδου), στην λογοτεχνία τρόπου των E.A. Poe και H.P. Lovecraft, στην κατάχρηση ναρκωτικών, στην sci-fi θεματολογία. Έχουν δημιουργήσει μέχρι και δικό τους χαρακτήρα, τον "Drugula" (μια έκδοση ξεπεσμένου και μέσα στις καταχρήσεις Δράκουλα, στο Λος Άντζελες των 70΄s). Σημείο αναφοράς και για τους οπαδούς τους το κυνήγι των, όχι πολλών, αλλά εξαιρετικά σπάνιων EPs και splits που έχουν κυκλοφορήσει – χόμπι για πραγματικά βαθιές τσέπες, με τα "Supercoven", "Chrono.Naut", "Legalize Drugs and Murder" EPs να αποτελούν (θεο)σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για κάμποσο κοσμάκη.

Οι Electric Wizard επιστρέφουν στην Ελλάδα το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, για μια μοναδική εμφάνιση στο Piraeus Academy της Αθήνας, με το "Wizard Bloody Wizard" (αχ βρε σατανάδες) του ΄17 στις αποσκευές τους. Για να επιβεβαιώσουν όχι μόνο την καλτ υπόστασή τους, αλλά και τον χαρακτηρισμό με τον οποίο πάνε χέρι-χέρι, 20+ χρόνια τώρα: The Heaviest band in the universe.

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.