Edith Piaf Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ζωντανεύει το «σπουργίτι» της Γαλλίας στο Εθνικό!

Φέτος στην σκηνή Κοτοπούλη Rex του Εθνικού Θεάτρου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν την μαγική και σχεδόν μεταφυσική ατμόσφαιρα που με μεγάλη μαεστρία μας μεταφέρει η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ζώντας για λίγες ώρες τον μύθο της αξεπέραστης Εντίθ Πιαφ.

Η πολυτάραχη ζωή της Εντίθ Πιαφ ενέπνευσε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ερμηνευτές, ηθοποιούς να αναλάβουν το δύσκολο έργο να ξετυλίξουν το κουβάρι του βίου της με όλη την τραγικότητα αλλά και την ομορφιά που κουβαλάει μαζί του.

Η μικροσκοπική Γαλλίδα Μαριόν Κοτιγιάρ που πάτησε πρώτη πάνω στα ίχνη αυτής της γυναίκας, στην κινηματογραφική εκδοχή «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» κατάφερε να αποδώσει απόλυτα την πολυσχιδή προσωπικότητα της Εντίθ. Αφορμή για όλα τα εγχειρήματα να μεταφερθεί η ζωή της Πιαφ στο σινεμά ή στο σανίδι ήταν το θεατρικό της Παμ Γκεμς που εξιστορεί τις περιπέτειες, τα πάθη, τον έρωτα και τους μικρούς θανάτους που είχε στη ζωή της μέχρι το οριστικό τέλος, μόλις στα 48 της χρόνια.

Φέτος στην σκηνή Κοτοπούλη Rex του Εθνικού Θεάτρου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη υμνεί την θρυλική ερμηνεύτρια με την αισθαντική φωνή και το ασίγαστο πάθος της για ζωή, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννησή της. Το έργο εκτυλίσσεται την εποχή του 1930 μέχρι και την τελευταία συναυλία της, τριάντα χρόνια μετά. Η ίδια η ιστορία της Εντίθ ξεπερνάει ακόμα και την φαντασία, αφού είναι μια σειρά από μικρά θαύματα και τραγωδίες, που με εξαιρετική επιτυχία η Ελεονώρα μετέφερε στη σκηνή τόσο ερμηνευτικά όσο και υποκριτικά. Σε ένα μεγάλο μέρος του έργου η Ελεωνόρα βρίσκεται κάτω από το φώτα της σκηνής, καθηλώνοντας τους θεατές με την χαρισματική φωνή της, πιο ανθρώπινη από ποτέ.

Μια πληθώρα ηθοποιών, ιστοριών και δημιουργών που δούλεψαν για να αναμετρηθούν με αυτό το πλάσμα, εκπληκτικοί μουσικοί που ζωντάνεψαν αθάνατες μελωδίες απέδειξαν περίτρανα πως η ζωή και η τέχνη της ήταν ένα μαύρο παραμύθι, κουβαλώντας την ποιότητα μιας προσωπικότητας που ποτέ δεν θα μπορέσουμε απόλυτα να αγγίξουμε.

 

Ο σκηνοθέτης, Πέτρος Ζούλιας, σημειώνει:

«το είδωλο μέσα από έναν σπασμένο καθρέφτη! Κείμενο-αντανάκλαση μιας προσωπικότητας που δεν «παίζεται», δεν επαναλαμβάνεται, δεν ενσαρκώνεται. Γιατί όμως γίνεται μυθιστόρημα, κόμικς, ταινία, θεατρικό η Πιαφ; Γιατί η ιστορία της είναι μια σειρά από μοναδικά και ανεπανάληπτα θαύματα. Είναι ένα μαύρο παραμύθι, από αυτά που έγραψε η ζωή, αφήνοντας τους επαγγελματίες συγγραφείς άφωνους και με περιορισμένη φαντασία. Ξεπερνά τις ηρωίδες του Ντίκενς και του Ουγκό η Πιαφ. Όταν κανείς προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία της ζωής της, περνά μέσα από τα πιο βαθιά σκοτάδια και από τις πιο άθλιες ανθρώπινες συνθήκες, για να βγει στο εκτυφλωτικό φως, στη χλιδή, στην παγκόσμια αναγνώριση. Η φωνή της έρχεται βαθιά μέσα από την ψυχή της, ίσως γι' αυτό να έγραψε ιστορία. Γιατί είναι η ζωή της που γεννά αυτήν τη μοναδικά σπαρακτική φωνή του ανθρώπινου πόνου. Τραγουδά ό,τι βιώνει και επικοινωνεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ό,τι αισθάνεται. Δεν προσπαθούμε να μιμηθούμε, να αντιγράψουμε ή να επαναλάβουμε την όποια καταγραφή έχει γίνει μετά τον θάνατο της σπουδαίας τραγουδίστριας. Σταθήκαμε στο πάντρεμα του έμψυχου υλικού στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με το υλικό ζωής και τραγουδιών έτσι όπως μας το δίνει η Παμ Γκεμς. Αφεθήκαμε να είμαστε παρόντες και σύγχρονοι ερμηνευτές της μεγάλης παρακαταθήκης που άφησε η Πιαφ. Η παράσταση δεν είναι συναυλία ούτε ντοκιμαντέρ. Εμπνέεται και ακολουθεί έναν κόσμο, μια εποχή και ζωντανεύει τον μύθο δίνοντας στα τραγούδια τη «δική» μας φωνή. Στην Πιαφ αφιερώνουμε τη σκηνική δημιουργία γνωρίζοντας ότι ποτέ δε θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την πολυπλοκότητα της ζωής και της τέχνης της».

 

Συντελεστές και πληροφορίες της παράστασης

 

 

Edith Piaf Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.