Smoke The Fuzz Fest - Post-Mortem Edition @ Vox

Πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και το VOX άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί την τρίτη και τελευταία πράξη του Smoke The Fuzz Fest υπό τον τίτλο του Post-Mortem Edition, δίνοντας άλλη μια σπάνια ευκαιρία και χαρά στο ελληνικό κοινό να απολαύσει διά ζώσης δύο τεράστια πλην υπέρ-αγαπημένα σχήματα: τους Russian Circles το Σάββατο και τους Cult of Luna με την Julie Christmas την Κυριακή. Δύο live που για πολλούς λόγους θα γραφτούν με ανεξίτηλα γράμματα στη σύγχρονη ελληνική (και όχι μόνο) συναυλιακή ιστορία...

Day 1 | Russian Circles & Helen Money

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, και συγκεκριμένα από την Helen Money - κατά κόσμον Alison Chesley - που ανέλαβε να ανοίξει τους συμπατριώτες της Russian Circles, όπως άλλωστε πράττει με μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τους tour. Με την 20χρονη παρουσία της στο μουσικό στερέωμα, με δεκάδες συνεργασίες σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα - αλλά με μια ξεκάθαρη κλίση στη βαριά rock - και άλλα τόσα δισκογραφικά έργα, σίγουρα δεν τη λες "χθεσινή" στο χώρο, αν και ίσως αρκετοί από τους παρευρισκόμενους να την άκουσαν για πρώτη φορά το Σάββατο. Το σίγουρο είναι ότι η Helen Money δεν εκπληρώνει την τυπική εικόνα μιας μουσικού που παίζει cello, τουλάχιστον όπως θα τη φανταζόταν ο καθένας... Αν και μόνη της επί σκηνής, ο γεμάτος ήχος του τσέλου σε συνδυασμό με τη θαυματουργή πεταλιέρα της σου έδιναν την εντύπωση πως άκουγες ολόκληρο συγκρότημα. Σκοτεινές, παραμορφωμένες και επιβλητικές μελωδίες, κατά καιρούς συνοδευόμενες από "σαμπλαρισμένα" τύμπανα ή ακόμα και πιάνο, δημιουργούσαν ένα ανέλπιστα ωραίο σύνολο που δε θα φανταζόσουν πως μπορεί να αποδοθεί σε ένα μόνο τσέλο, γεγονός που βεβαίως καθιστά την Helen Money μια εξαιρετική και ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα - αλλά και το νέο άλμπουμ της με τίτλο "Become Zero" που κυκλοφόρησε φέτος ένα άλμπουμ που σίγουρα αξίζει να "μελετήσει" κανείς, είτε είχε την τύχη να πάρει μια ιδέα από κοντά το Σάββατο είτε όχι.

 

helen money @ Smoke The Fuzz Fest - Post-mortem edition

 

Έπειτα από αυτό το θαυμάσιο άνοιγμα, ήρθε η ώρα να υποδεχθούμε και τους "ήρωες" της βραδιάς. Μπορεί να μην ήταν η παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα, μιας και κάποιοι είχαν την τύχη να τους δουν και πριν έξι χρόνια στο Rodeo, ωστόσο για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά που τους έβλεπε live. Εξ' άλλου, με τα νεότερα άλμπουμ-διαμάντια "Empros" και "Memorial" καθώς και το φετινό, απίστευτα καλό "Guidance" αύξησαν τόσο εκθετικά το κοινό τους που αν μη τι άλλο οι προσδοκίες από αυτή την εμφάνιση τους ήταν τεράστιες. Το αποτέλεσμα; Όχι απλά ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας, αλλά η σαρωτική και απόλυτη εμφάνιση τους μας άφησε άναυδους. Καθοριστική συμβολή σε αυτό είχε φυσικά και ο αψεγάδιαστος ήχος, αντάξιος τόσο των απαιτήσεων του σχήματος όσο και των δικών μας, που επέτρεψε στο instrumental post-rock/metal τρίο από το Σικάγο να ξεδιπλώσει το καθηλωτικό του έργο επί σκηνής.

 

russian circles @ Smoke The Fuzz Fest - Post-mortem edition

 

Από τα νεότερα βέλη στη φαρέτρα τους όπως τα "Vorel", "Afrika" και "Calla" του Guidance μέχρι τα παλαιότερα "Harper Lewis", το προσωπικά αγαπημένο "309" αλλά και το "Youngblood" με το οποίο έκλεισαν εν μέσω χαμού από το κοινό, οι Mike Sullivan, Dave Turncrantz και Brian Cook δε χρειάστηκε να πουν ούτε λέξη από το μικρόφωνο, μιας και τα είπαν όλα με την αστείρευτη ενέργεια που έδωσαν σε αυτή την αδιανόητα καλή εμφάνιση. Κι αν σε κάποιους από μας η περίπου 1,5 ώρα που τους θαυμάσαμε φάνηκε λίγη, δεν ξέρω κατά πόσο θα τους χορταίναμε ούτως ή άλλως, όσο κι αν έπαιζαν. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως επρόκειτο για μια καθ' όλα υποδειγματική συναυλία, τόσο από πλευράς προδιαγραφών (ήχος, φώτα, χώρος κλπ) όσο και περιεχομένου (...μουσικάρες!). Ίσως ακουστεί υπερβολικός ο χαρακτηρισμός "συναυλία της χρονιάς", αλλά για όποιον έζησε αυτή την εμπειρία το βράδυ του Σαββάτου πιθανόν να του φαίνεται και σχετικά επιεικής... εκτός απ' όσους έζησαν και την επική σύμπραξη των Cult of Luna με την Julie Christmas το επόμενο βράδυ, που επίσης φάνηκε να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

 

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σαρλά

 


 

Day 2 | Cult Of Luna feat. Julie Christmas

Κυριακή 6 Νοεμβρίου, με την ημερομηνία έντονα σημειωμένη από καιρό και τα μυαλά μας συντονισμένα στις οκτώ και μισή, βρεθήκαμε ψυχή τε σώματι στις πύλες του Vox. Smoke the Fuzz ή αλλιώς Make a Wish (όπως είχαμε αναφέρει και στο Fall Of Doom Edition) της ελληνικής metal και rock μουσικής σκηνής στην Ελλάδα. Cult of Luna και Julie Christmas, τα λόγια περιττά αλλά το άρθρο πρέπει να δημοσιευτεί, οι απόντες να ζηλέψουν και οι πάντες να μάθουν το τι συνέβη το βράδυ της Κυριακής μέσα από τις πόρτες του VOX!

Το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μαζί με την ενημέρωση πως τα ταμεία άνοιξαν πριν την καθορισμένη ώρα, συνειδητοποιώντας εκείνη τη στιγμή το τι θα γινόταν! Φτάνοντας έξω από το Vox, ο κόσμος είχε ήδη γεμίσει την είσοδο με φανερή την ανυπομονήσια του για μια θέση όσο γίνεται πιο κοντά στη σκηνή. Λογικό για ένα τέτοιο live με ένα τρομερό back story, με θεματική βάση και με μία από τις καλύτερες μπάντες σε συνδυασμό με μια σπάνιου είδους vocalist. Δεν είναι για να κρατάς τις αποστάσεις σου!

Cult of Luna, οι σουηδοί με τους άκρως ευρηματικούς ήχους, αλλά και την έντονη παρουσία θεματικών album στην καριέρα τους. Μέλη του σχήματος αποτελούν οι Thomas Hedlund, Andreas Johansson, Fredrik Kilhberg, Magnus Lindberg και Johannes Persson. Στις επάλξεις από το 1998 και μέχρι το 2006. Μια μακρά περίοδος απουσίας, αλλά και μια εξίσου δυναμική επιστροφή το 2013 με τα Vertikal I και ΙΙ, albums βαθιά εμπνευσμένα από την (πολιτικού ενδιαφέροντος) ταινία Metropolis (1972), που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τη μπάντα.

 

cult of luna @ Smoke The Fuzz Fest - Post-mortem edition

 

Φτάνοντας στο 2016, το ανήσυχο πνεύμα των σουηδών τους οδηγεί στη δημιουργία του Mariner, ενός album με θέμα την εξερεύνηση του διαστήματος, με το οποίο έρχεται και το ανακάτεμα της Julie Christmas. Η ίδια πρώην vocalist για τους Battle of Mice και Made out of Babies, αλλά και με solo δισογραφική δουλειά με τίτλο The Bad Wife, μοιάζει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των Cult of Luna, μιας και το Mariner αποτελεί πλέον σταθμό στην καριέρα και των δύο πλευρών. Αξιοσημείωτο γεγονός δε, αποτελεί η ηχογράφηση και ολοκλήρωση του album η οποία έγινε διατλαντικά! Σε αυτό το σημείο, να προσθέσουμε ότι αυτό που κάνει ξεχωριστή την τελευταία βραδιά του Smoke the Fuzz είναι ότι η συναυλία των Cult of Luna και τη Julie Christmas στο Vox αποτελεί μία από τις πέντε μοναδικές performance του σχήματος όπου παρουσιάστηκε πλήρως αυτό το album.

Λίγα και περιληπτικά τα όσα είπαμε, καθώς θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες και μέρες γι΄αυτόν τον εκρηκτικό συνυδυασμό. Με το ρολόι να δείχνει δέκα το βράδυ, τα φώτα χαμήλωσαν. Οι καπνοί γέμισαν τη σκηνή και το έντονο χειροκρότημα υποδέχτηκε τους Cult of Luna για την τελευταία πράξη του Smoke The Fuzz Fest. Χωρίς περιττά λόγια και με space sounds έφεραν στο stage την Julie Christmas. Α Greater Call και η βραδιά δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά. Δεν ξέρω αν έφταιγε η θέση μας, αλλά δεν νομίζω πως έχει τύχει να ξαναδούμε τόσο πολύ κόσμο να χτυπάει ανελέητα αλλά και τόσο συγχρονισμένα το κεφάλι του. Σκλάβοι στους ρυθμούς που πρότασσε η Αμερικανοσουηδική συνεργασία. Θαρρείς και οι δύο αυτές πλευρές παίζουν χρόνια μαζί. Δίχως όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αμφότερες οι καλλιτεχνικές φύσεις φαίνεται να δένουν τόσο τέλεια τις μουσικές ανησυχίες τους, που όταν η Julie Christmas έλειψε για κάμποσο από τη σκηνή είχες την εντύπωση πως κάτι λείπει.

 

cult of luna @ Smoke The Fuzz Fest - Post-mortem edition

 

Επί μία ώρα και κάτι, η μουσική supernova εξάντλησε κάθε περιθώριο στον ακροατή να πει έστω και το παραμικρό. Φώτα, μουσική και καλλιτέχνες έδωσαν το 110 τοις εκατό επί σκηνής, σε ένα υπερθέαμα που σπανίζει στις μέρες μας. Φωτισμοί που σου έδιναν όντως την αίσθηση του space trip, ενώ βριδκόμασταν μία στη δίνη του διαστήματος και μία στην κόλαση. Φυσικά, σε αυτό συνέβαλλε και το τεράστιο εύρος της φωνής της Julie, καθώς είναι ικανή να αποτελέσει μέρος κάθε μουσικού ονείρου και εφιάλτη (με την καλή έννοια πάντα).

Εντύπωση προκάλεσε η υπέρμετρη συγκίνηση της Julie αλλά και των Cult Of Luna. Η ίδια δεν άρθρωσε λέξη πέρα από στίχους, αλλά η κίνησή της να αγκαλιάσει το κοινό της τα είπε όλα! Από την άλλη, ο drummer έμεινε μέχρι να τελειώσει το αέναο χειροκρότημα του κοινού, με τα χέρια στον αέρα (δείγμα σεβασμού και λαγνείας στους καλλιτέχνες). Οι ιαχές, καθώς και το δώρο των Cult of Luna στους ακροατές τους (encore) αλλά και στους διοργανωτές του Smoke the Fuzz Fest, γέμισε τη βραδιά τόσο μουσικά όσο και συναισθηματικά!

Η Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα χαραχτεί επί μακρόν στη μνήμη όσων βρίσκονταν εντός του Vox. Η πύλη στο (κυριολεκτικά) διαστημικό ταξίδι που μας παρέσυραν οι Cult of Luna και η Julie Christmas έκλεισε τον κύκλο του Smoke the Fuzz Fest με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε και του χρόνου να μην μας μείνει κόκκαλο στο σβέρκο από το headbanging! Τυχεροί όσοι βρέθηκαν εκεί, για όσους πάλι όχι, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε εικόνες μα όχι και συναισθήματα! Υπομονή μέχρι το επόμενο Smoke the Fuzz Fest! Stay Tuned!

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.