Battlestar Galactica

Μπορεί σαν σειρά να μην είναι ιδιαίτερα νέα, μιας και προβλήθηκε μεταξύ 2004 και 2009 από το δίκτυο Sci-Fi, αλλά είναι μια από τις λίγες σειρές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία των έργων επιστημονικής φαντασίας και της ίδιας της τηλεόρασης και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία για αυτή. Ο λόγος για το Battlestar Galactica, "αντικειμενικά" την καλύτερη σειρά επιστημονικής φαντασίας που έχει προβληθεί ποτέ...

Όταν ο Ronald D. Moore, που τον γνωρίσαμε από δείγματα γραφής του στο Star Trek Next Generation και Deep Space Nine τη δεκαετία του '90, οραματίστηκε το remake της σειράς Battlestar Galactica που είχε δημιουργηθεί το 1978 από τον Glen Larson, ήθελε αυτή τη φορά να κάνει τη διαφορά. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, πλέον είχε περισσότερα τεχνολογικά μέσα διαθέσιμα ώστε να αναδείξει κάθε πτυχή της ιστορικής αυτής σειράς, εξελίσσοντας ολόκληρη τη σύλληψη όχι μόνο στα ειδικά εφέ και στη σκηνοθεσία αλλά και σε κάθε άλλο στοιχείο που καθιστούσε αυτή τη σειρά ξεχωριστή. Παρά τις αναμενόμενες επιφυλάξεις, που πάντα υπάρχουν σε ένα remake, το αποτέλεσμα τον δικαίωσε αφού το νέο Battlestar Galactica θεωρείται κατά πολλούς (και για πολλούς λόγους) η καλύτερη Science Fiction σειρά που έχει προβληθεί ποτέ, ανεβάζοντας τον πήχυ τόσο ψηλά που μάλλον είναι δύσκολο ακόμα και σήμερα να ξεπεραστεί.

Η σειρά ακολούθησε μετά τη δημιουργία μιας 3ωρης τηλεταινίας-πιλότου που προβλήθηκε το 2003 και έδωσε ένα αρκετά καλό δείγμα του τί θα επακολουθούσε. Κάπως έτσι, ακολουθούμε με τον άκρως ρεαλιστικό σκηνοθετικό φακό το ταξίδι των τελευταίων ανθρώπων από τις Δώδεκα Αποικίες της Kobol, που έχουν επιζήσει μετά από τον πυρηνικό αφανισμό της ανθρωπότητας από την επίθεση των Κυλώνων/Cylons. Οι επιζώντες, με επικεφαλή την Πρόεδρο Laura Roslin και τον Διοικητή William Adama σε έναν ετερόκλητο στόλο διαστημόπλοιων με οδηγό το Battlestar Galactica, ένα παλιό αλλά ισχυρό πολεμικό πλοίο που αναλαμβάνει την προστασία τους, ταξιδεύουν στα πέρατα του γαλαξία ψάχνοντας για τη θρυλική "δέκατη τρίτη αποικία" που αναφέρεται στις ιερές γραφές τους... τη Γη!

Battlestar Galactica

Η ιδέα της εξέλιξης των ρομπότ με την απόκτηση τεχνητής νοημοσύνης, σε σημείο που να επαναστατούν και να στρέφονται εναντίον του ίδιου τους του δημιουργού, δεν είναι καινούρια. Ιστορικά έχουν γίνει πολλές καλές προσπάθειες να αποδοθούν τέτοια σενάρια στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας, τόσο στις μικρές και μεγάλες οθόνες όσο και σε βιβλία, κόμικς κτλ. Το Battlestar Galactica όμως μένει στην ιστορία γιατί... δε μένει εκεί! Ο τρόπος με τον οποίον εμβαθύνει στους χαρακτήρες για να αποδώσει όχι μόνο την προσωπική πορεία και τις αγωνίες του καθενός αλλά και το ρόλο που παίζει ο κάθε ένας στη διαμόρφωση των καταστάσεων, από τις κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις εντός του στόλου μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις εν καιρώ κρίσης, είναι μοναδικός. Όλα αυτά αρμονικά ενταγμένα σε ένα καταπληκτικό σκηνοθετικό αποτέλεσμα, που πλαισιώνεται από εξαιρετικούς ηθοποιούς, πολύ αξιόλογο soundtrack και γενικότερα ό,τι χρειάζεται μια σειρά για να χαρακτηριστεί άρτια, αν όχι "τέλεια"!

Το Battlestar Galactica, που σε όρους αποδοχής έχει κερδίσει πάνω από 30 βραβεία (μεταξύ των οποίων και 3 Emmys) και μετρά πάνω από 70 υποψηφιότητες, αποτελείται από 4 κύκλους (συνολικά 75 επεισόδια), αλλά και από μια σειρά άλλων μεταγενέστερων παραγωγών-prequels (που τοποθετούνται χρονικά πριν τη σειρά) όπως το Caprica (σειρά), το Blood & Chrome (μικρής διάρκειας διαδικτυακή σειρά) και τις ταινίες Razor και The Plan.

Στην Ελλάδα προβαλλόταν κυρίως από το κανάλι Star, αλλά αξίζει τον κόπο να την αναζητήσετε στο πλησιέστερο βίντεο κλαμπ ή στο internet.

Δείτε ένα συνολικό Trailer της σειράς:

Battlestar Galactica IMDb page

 

Battlestar Galactica Facebook Page

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.